Disney Plus recensie: ‘Frank and Ollie’

recensie Frank and Ollie
recensie Frank and Ollie

Deze documentaire uit 1995 is bekroond met een 8 op IMDb en trok mede daardoor onze aandacht. De documentaire vertelt het verhaal van Frank Thomas en Ollie Johnston. Vóór computerbeelden, speciale effecten en geavanceerde technologie vloeide de magie van animatie uit de potloden van twee van de beste animators van Disney ooit. Wij van Disneyplusser bekeken de documentaire en dit is wat wij er van vonden.

In the beginning…

recensie Frank and Ollie
Beeld: The Walt Disney Company

In de documentaire zien we de inmiddels oude mannen vertellen over de start van hun carrière bij Disney. In 1934 solliciteerde de heren bij Walt Disney Studio’s. Het waren de crisisjaren en in die tijd lagen de banen niet voor het oprapen. Ze werden aangenomen en verdiende 17 dollar per week. Het is bijzonder om te zien hoe er vroeger aan animaties werd gewerkt. Waar je nu beelden ziet van ruimtes gevuld met computers, zie je in de documentaire alleen maar tekentafels. Frank en Ollie zijn verantwoordelijk voor bijna alle tekeningen van de bekende klassiekers. Van Sneeuwwitje en The Lion King tot Jungle Boek. Het is mooi om te zien dat Frank en Ollie niet alleen tekenaars waren, maar ook acteurs. Bij elke stukje film gingen ze zelf voor een wit doek met licht erop de scene ‘spelen’, om er zo achter te komen welke gezichtsuitdrukking, emotie en lichaamshouding erbij paste. Die tekende ze vervolgens dan weer in hun personages, zo kwamen de personages écht tot leven!

recensie Frank and Ollie
Beeld: The Walt Disney Company

Rode cijfers

Sneeuwwitje was de eerste avondvullende film van Walt Disney en dat had nogal wat voeten in de aarde. Tijdens het schrijven van het verhaal en het maken van de eerste tekeningen raakte het geld op. Walt Disney moest naar de Amerikaanse Bank om geld te lenen. Gelukkig waren ze erg enthousiast en kreeg hij “zoveel als hij nodig had om dit geweldige verhaal af te maken”. Sneeuwwitje bracht dan ook veel geld op. Toch had het bedrijf moeite om het hoofd boven water te houden. Door de tweede wereldoorlog bracht hun nieuwste film Pinokkio niks op, ze kwamen niet eens uit de kosten. Zelfs Bambi bracht niks op, ze verloren enorm veel geld, totdat Walt erachter kwam dat het publiek een ‘nieuwe’ Sneeuwwitje wilde. Een meisje in nood, met een slechterik en iemand om haar te redden, en zo werd Assepoester geboren. Deze film bracht één miljoen dollar op, maar Alice in Wonderland kostte één miljoen en leverde niks op. De studio kwam niet uit de rode cijfers totdat de Walt Disney pretparken werden geopend en de televisie ook interesse kreeg. Alles waar Walt belangen in had begon geld op te leveren, maar wel uit andere zaken dan films.

recensie Frank and Ollie
Beeld: The Walt Disney Company

In 1966 overleed Walt Disney, het bedrijf stortte in. Veel producers wilde er mee stoppen. Net daarvoor was Jungle Boek uitgekomen, gelukkig werd die film werd een enorm succes. De bezoekers stroomden de bioscopen in en de werknemers van Walt Disney Studio’s besloten om door te gaan met het bedrijf. Jungle boek was de redding van het bedrijf. Als Jungle Boek geen succes was geworden, was dat waarschijnlijk het einde van Disney geweest, dat kan je je toch bijna niet voorstellen?

Conclusie

De documentaire is vrij traag, maar hij is dan ook al heel bijna vijventwintig jaar oud. Door deze traagheid kan hij snel gaan vervelen en dat hadden wij dan ook op een aantal momenten. Maar als je het leuk vindt om oude Disney beelden te zien en te ontdekken hoe de oude klassiekers tot stand zijn gekomen, is deze documentaire toch wel een aanrader.

Deze oude Disneyfilms bekijken? Bekijk dan onze top 10 klassiekers op Disney Plus.


Ontvang jij onze nieuwsbrief al?
Blijf op de hoogte van alles wat er in de streamingwereld gebeurt.