Disney liet door de toevoeging van ‘Kruimeltje’ op Disney Plus in november al zien dat het ook over Nederlandse content beschikt. Voor die mensen is er zeer goed nieuws! Op 4 december wordt er namelijk nog een dikke lijst Nederlandse speelfilms toegevoegd op de streamingdienst.
Er zitten oudere en nieuwe titels tussen. De oudste is ‘Abeltje’ uit 1998 en de meest recente is ‘Weg van jou’ uit 2017.
De onderstaand 13 films zullen vanaf vrijdag 4 december op Disney Plus te zien zijn.
‘Abeltje’ (1998)
De 11-jarige Abeltje Roef wordt na talloze waarschuwingen en ruzies met de schoolmeester, door zijn moeder vroegtijdig van school gehaald. Het lukt haar om hem een baantje te bezorgen als liftboy in het warenhuis Knots. Maar op zijn eerste werkdag gaat er al iets mis. Abeltje drukt op het enige knopje waar hij niet op mag drukken: het groene knopje! Samen et meneer Tump, juffrouw Klaterhoen en Laura, vliegt hij met de lift dwars door het dak van het warenhuis. Dan begint het avontuur. Ze komen in New York en maken een revolutie mee in Perugona.
Het jeugdboek van Annie M.G. Schmidt uit 1953 werd door scenarist Burny Bos voorzien van een modern sausje om de film geschikt te maken voor het beoogde jeugdige publiek. Abeltje kreeg een oorringetje en vindt dingen ‘vet cool’. Het verhaal heeft niet geleden onder de modernisering: Schmidts fantasie en humor blijven markant aanwezig in deze leuke jeugdfilm van Ben Sombogaart. Met o.a. Rick van Gastel, Soraya Smith, Victor Löw, Annet Malherbe en Frits Lambrechts.
‘Brammetje Baas’ (2012)
Brammetje Baas (Van Overdam) is een heel erg drukke, zevenjarige jongen met een levendige fantasie. Hij verheugt zich op groep drie, waar hij Chinees hoopt te leren. Maar als hij daar op meester P. Vis (Groothof) stuit, raakt die hoop snel vervlogen. Brammetje Baas, geschreven door Tamara Bos, is een fijne familiefilm, met gelaagde personages als belangrijkste troef. Brammetjes fantasiewereld krijgt gestalte door collageachtige animaties, mooie geluidseffecten en een voice-over waarin Bram zijn gedachtewereld, soms iets te perfect, weet te verwoorden.
Familiefilm van Anna van der Heide. Met o.a. Coen van Overdam, Katja Herbers, René Groothof, Egbert Jan Weeber en Tjebbo Gerritsma.
‘Dolfje Weerwolfje’ (2011)
Vanaf zijn zevende jaar verandert Dolfje maandelijks in een weerwolfje. Dat is vaak lastig voor Dolfje, maar heeft ook zijn voordelen: hij durft nu een pestkop op z’n nummer te zetten en kan nu eindelijk – razendsnel – tijdens gym in een touw klimmen. In deze verfilming van Paul van Loons kinderboek ligt het zwaartepunt op de entertainmentwaarde van het anders-zijn. We zien dus hoe Dolfje tegen een deurpost piest, in de gordijnen hangt en als een dolle door de nachtelijke straten rent. Vriendelijk griezelverhaal, geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zes.
Familiefilm van Joram Lürsen. Met o.a. Ole Kroes, Maas Bronkhuyzen, Kim van Kooten, Remko Vrijdag en Joop Keesmaat.
‘Dummie de Mummie’ (2014)
Dummie de Mummie belandt op de Zaanse boerderij van de familie Guts als zijn sarcofaag tijdens transport naar het Rijksmuseum van Oudheden door de bliksem wordt getroffen en hij tot leven wordt gewekt. Binnen de kortste keren sluit hij vriendschap met Goos (Ras) en zijn vader (Fernhout), leert hij Nederlands en gaat hij zelfs naar school: vermomd als een ernstig verbrand Egyptisch jongetje. Slapstickavonturen worden afgewisseld met mak drama. Te braaf, maar best vermakelijk voor de jongste kijkers. Naar de gelijknamige boekenreeks van Tosca Menten.
Jeugdfilm van Pim van Hoeve. Met o.a. Julian Ras, Roeland Fernhout, Yahya Gaier, Jennifer Hoffman en Ton Kas.
‘Het geheim’ (2010)
De achtjarige Ben (Braun) is dol op goochelen. Bens onhandige vader Koos heeft ook goochelaspiraties, en op een dag brengt hij zowaar een truc op de planken waarbij hij Sylvie, een klasgenootje van Ben, laat verdwijnen. Maar dan gaat er, tot ieders grote consternatie, iets vreselijk fout, en zitten Ben en zijn vader diep in de problemen. Leuke en meeslepende jeugdfilm van Lürsen, met goed spel van de jonge acteurs en van Maassen en Janzen als Bens ouders. Daan Schuurmans is erg leuk als illusionist Hans Smid, met lange blonde, wapperende lokken.
Jeugdfilm van Joram Lürsen. Met o.a. Thor Braun, Theo Maassen, Chantal Janzen, Daan Schuurmans en Java Siegertsz.
‘Hoe overleef ik mezelf’ (2008)
De veertienjarige Rosa verhuist van Brabant naar Groningen om met haar moeder en halfbroertje bij haar nieuwe stiefvader te gaan wonen. Dat valt nog niet mee. Mooie jeugdfilm, gebaseerd op boeken van Francine Oomen. De makers verlegden wat accenten en brachten een paar wijzigingen aan. Aanvankelijk tot ongerustheid van Oomen, maar die ging overstag toen ze hoorde dat verwijzingen naar bijvoorbeeld boulimia niet zo geschikt waren voor het verwachte, soms jonge publiek. Het resultaat is pakkend én vrolijk, door de leuke animaties die door de film werden gevlochten.
Jeugdfilm van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Jolijn van de Wiel, Mees Peijnenburg, Jade Olieberg, Stefan de Walle en Pascal Tan.
‘Ja Zuster, Nee Zuster’ (2002)
Ja zuster, nee zuster bleek goed getimed in een periode waarin nationaal breed werd verlangd naar vroeger. De gelijknamige tv-serie geschreven door Annie M.G. Schmidt stamt uit de veilige, hoopvolle jaren ’60. Productiedesigner Vincent de Pater bouwde de hele Primulastraat uit die serie prachtig studio-achtig na en liet daarmee ieder realisme varen. Dat sluit naadloos aan bij de stijl van regisseur Kramer (Hertenkamp) die zijn uitbundige absurdisme de vrije loop laat, vooral tijdens de klassieke musicalnummers. In Kramers sympathieke Ja zuster-universum is ook plaats voor ‘moderne’ woorden als breakdancing, homoseksualiteit en buitenlanders.
Musical van Pieter Kramer. Met o.a. Loes Luca, Tjitske Reidinga, Paul Kooij, Waldemar Torenstra en Paul de Leeuw.
‘Koning van Katoren’ (2012)
Verfilming van het gelijknamige jeugdboek van Jan Terlouw, dat bij verschijning in de jaren zeventig werd beschouwd als pamflet voor diens partij D66. De zeventienjarige Stach moet in het fictieve land Katoren vijf gevaarlijke opdrachten uitvoeren om de nieuwe koning te worden. Anno 2012 heeft hij daarbij hulp van mobieltjes en internet. Mede in Italië gedraaide film kwam moeizaam tot stand, wat visueel niet direct opvalt, maar wel in het warrige scenario. Ondanks de hyperactieve montage een lange zit.
Avonturenfilm van Ben Sombogaart. Met o.a. Mingus Dagelet, Abbey Hoes, Frits Lambrechts, Catherine ten Bruggencate en Sabri Saad El Hamus.
‘Meester Kikker’ (2016)
De meester van Sita heeft een geheim: af en toe verandert hij in een kikker. Hij hoeft maar aan zo’n beest te denken en het kan al misgaan. Als de school een gemene nieuwe directeur krijgt met de veelzeggende achternaam Stork, loopt de meester serieus gevaar. Het geestige kinderboek van Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje) werd door de regisseur van Brammetje Baas bewerkt tot een vrolijke, pretentieloze familiefilm vol oer-Hollandse decors. Dat het scenario soms wat rammelt valt dankzij de enthousiaste hoofdrolspelers nauwelijks op.
Familiefilm van Anna van der Heide. Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Georgina Verbaan, Yenthe Bos, Paul Kooij en Wine Dierickx.
‘Minoes’ (2001)
Poes Minoes uit de Emmalaan snapt niet waarom ze er plots uitziet als een een charmante jongedame (Van Houten). Het is raar, maar het heeft ook voordelen. Bevriende katten vertellen haar bijvoorbeeld mensengeheimen, waarmee ze de sympathieke, stuntelige journalist Tibbe (Maassen) helpt, in ruil voor eten en een slaapplaats. Er zit ook een tip tussen over de onfrisse zaakjes van schurkachtige industrieel en kattenhater Ellemeet (Bokma). Erg leuke verfilming van een scenario van Burny Bos naar het boek van Annie M.G. Schmidt. Gouden Kalveren voor de film en voor Van Houten.
Jeugdfilm van Vincent Bal. Met o.a. Carice van Houten, Theo Maassen, Pierre Bokma, Hans Kesting en Olga Zuiderhoek.
‘Pluk van de Petteflet’ (2004)
De in Nederland innig beminde creatie van Annie M.G. Schmidt, Pluk, kreeg na de succesvolle Schmidt-verfilmingen Minoes en Abeltje ook een eigen film. Het jongetje met het verwaaide haar en pet rijdt met zijn rode kraanwagentje de stad binnen, op zoek naar een huisje. In de Petteflet, waar hij een torenkamertje betrekt ontmoet hij kleurrijke personages: mevrouw Helderder en haar roze dochtertje Aagje, de chaotische Stampertjes, Dollie de duif en de Krullevaar. Het verhaal waarin Pluk helpt de Torteltuin te redden wordt vormgegeven met een inventieve art direction en handpoppetjes.
Familiefilm van Ben Sombogaart en Pieter van Rijn. Met o.a. Janieck van de Polder, Suzanne Zuiderwijk, Jack Wouterse, Arjan Ederveen en Hanneke Riemer.
‘Weg van jou’ (2017)
Dertiger Evi (Katja Herbers) werkt bij een groot bouwbedrijf in Rotterdam en droomt ervan te worden uitgezonden naar Rio de Janeiro. Tot haar grote schrik wordt ze echter op een project in Zeeuws-Vlaanderen gezet. Een knappe lokale schipper verandert vervolgens haar blik op het leven (en de liefde). Romantische komedie die weinig verrast, maar dankzij een uitmuntend script en voortreffelijk spel van de gehele cast (in het bijzonder hoofdrolspeler Katja Herbers) anderhalf uur lang weet te vermaken, charmeren én zelfs te ontroeren. Met afstand de beste Nederlandse romcom van de afgelopen jaren.
Romantiek van Jelle de Jonge. Met o.a. Katja Herbers, Maarten Heijmans, Lykele Muus, Carly Wijs en Imanuelle Grives.
‘Wiplala’ (2014)
Producent Bos Bros gaat gestaag verder met het verfilmen van het oeuvre van Annie M.G. Schmidt. Haar Wiplala stamt alweer uit 1957 en is behoorlijk gemoderniseerd, zij het minder ingrijpend dan eerder bijvoorbeeld Abeltje. De grote lijnen zijn ongewijzigd: de driekoppige familie Blom wordt door het wezentje Wiplala (Weisz) verkleind tot kabouterlengte en beleeft met hem doldwaze avonturen in Amsterdam. Regisseur Oliehoek (Vet hard, Chez Nous) kan goed uit de voeten met de actie en special effects, maar het drama overtuigt minder. Daardoor ontbreekt het de vermakelijke familiefilm uiteindelijk aan magie.
Familiefilm van Tim Oliehoek. Met o.a. Géza Weisz, Peter Paul Muller, Sasha Mylanus, Kee Ketelaar en Hans Kesting.