De 10 beste documentaires op Disney Plus

Bron: Disney Plus / documentaires
Bron: Disney Plus

Wil je een indrukwekkende documentaire kijken, maar je hebt geen idee welke je moet kiezen? Wij hebben een selectie gemaakt van de 10 beste documentaires die je op Disney Plus kan kijken.

Soms ben je het even zat om de nieuwste, spannendste film te kijken of weer een lange serie. Dan is er niets fijners dan een mooie of indrukwekkende documentaire op te zetten. Gelukkig staan daar genoeg van op Disney Plus.

Wat zijn de beste documentaires op Disney Plus volgens ons?

Het volledige Disney Plus aanbod in Nederland is gigantisch, dus keuzestress is lichtelijk gegarandeerd. Niet elke documentaire in onze top tien heeft een perfecte IMDB-score, maar je kan daarentegen altijd kwaliteit verwachten. Smaken verschillen, dus als je het niet eens bent met onze keuze dan mag dat natuurlijk.

1. Free Solo (2018)

Free Solo, niet te verwarren met Solo: A Star Wars Story uit hetzelfde jaar, is een documentaire over de klimmer Alex Honnold die de 975 meter hoge klifwand El Capitan heeft beklommen. Normaal al indrukwekkend, maar hij deed dit zonder uitrusting en zonder touwen. Een foutje en een moment van onoplettendheid betekent dat hij honderden meters naar beneden valt naar zijn onfortuinlijke dood.

Kijk Free Solo hier op Disney Plus

2. LA 92

In LA 92 blikken regisseurs Daniel Lindsey en T.J. Martin terug op een van de meest roerige periodes in de recente Amerikaanse geschiedenis. Op 3 maart 1991 wordt de zwarte taxichauffeur Rodney King bij zijn arrestatie mishandeld door vier blanke politie-agenten, beelden waarvan we we jammer genoeg nog altijd teveel van terug zien. De vier agenten worden in 1992 vrijgesproken van enige fout en dit resulteert in gewelddadige rellen in Los Angeles die maar liefst zes dagen duren. Hierbij komen vijftig mensen om, wordt voor 1 miljard dollar aan schade aangericht en de gemeenschappen in de stad zouden nooit meer hetzelfde zijn.

Kijk LA 92 hier op Disney Plus

3. The Rescue (2021)

In 2018 kwamen een groep van twaalf jonge voetballers tussen 11 en 16 jaar, samen met hun coach, vast te zitten in het Tham Luang-grottenstelsel in Thailand. Vanwege hevige regenval was de enige ingang tot de grot afgesloten en ze konden nergens naar toe. The Rescue vertelt het verhaal over de indrukwekkende reddingsoperatie die het leven kostte aan twee duikers.

Kijk The Rescue in Disney Plus

4. Disneys Imagineers

Er staan ook documentaires op Disney+ die iets lichter zijn qua onderwerpskeuze. Disneys Imagineers werpt een blik op Walt Disney, de verschillende Disney parken over de hele wereld en hoe een aantal gepassioneerde werknemers, ook wel bekend als de Imagineers, Disneyland heeft gemaakt tot de gigant dat het nu is.

De serie neemt je mee op een reis van het eerste Disneyland Park in Anaheim en hoe enkele bekende attracties ontstonden zoals Pirates of the Caribbean en Jungle Cruise tot de opening van Disneyland Parijs en de recente aankoop van Star Wars, Pixar en Marvel. Deze serie is perfect als je een tripje hebt gepland naar Disneyland en je alvast in de sfeer wilt komen.

Kijk Disneys Imagineers op Disney Plus

5. The Beatles: Get Back

Drievoudig Oscar-winnaar Peter Jackson, voornamelijk bekend voor zijn werk als de regisseur van The Lord of The Rings-trilogie, heeft nooit geschroomd om nieuwe effecten toe te passen op zijn films. The Beatles: Get Back is een trilogie aan films die terugkijkt op The Beatles en vooral gericht op de originele Let It Be-film.

Samen met zijn team wist Peter Jackson de beelden te restaureren en de muziek met behulp van een revolutionair machine learning-algoritme om de individuele instrumenten en stemmen opnieuw te kunnen mixen. Het resultaat is verbluffend en echt waard om te kijken.

Kijk The Beatles: Get Back hier op Disney Plus

6. One Strange Rock (2018)

One Strange Rock is een documentaire die laat zien hoe het leven op aarde overleeft en doorgaat in de meest bizarre omstandigheden. De serie behandelt deze onderwerpen van fragiliteit en prachtige natuur en wordt besproken vanuit het perspectief van acht astronauten die allemaal een lange periode niet op de aarde zijn geweest.

Kijk One Strange Rock hier op Disney Plus

7. Be Water (2020)

Be Water vertelt het verhaal over de legendarische acteur en martial artist Bruce Lee. Over zijn problemen in Hollywood en de racisme die hij moest ondergaan voordat hij geaccepteerd werd vanwege zijn vaardigheden. Lee heeft een indrukwekkende filmografie nagelaten en was een voorbeeld voor miljoenen mensen over de hele wereld, maar er is maar weinig over de man zelf bekend.

Kijk Be Water hier op Disney Plus

8. 9/11: One Day in America (2021)

Het is inmiddels 22 jaar geleden dat de wereld getuigen was van een van de gruwelijkste aanslagen ooit. National Geographic en het 9/11 Memorial & Museum sloegen de handen in elkaar om een van de meest indrukwekkende documentaires over deze verschrikkelijke dag uit te brengen twintig jaar na dato. Als je maar een documentaire over 9/11 zal kijken, laat het dan deze zijn.

Kijk 9/11: One Day in America hier op Disney Plus

9. Torn (2021)

Op 5 oktober 1999 werd de klimwereld opgeschrikt door de dood van legendarische bergbeklimmer Alex Lowe en zijn mede-klimmer en cameraman David Bridges in een dodelijke lawine tijdens hun beklimming van Shishapangma in Tibet. Conrad Anker, Lowe’s beste vriend, overleefde de lawine en trouwde later met de weduwe van zijn beste vriend.

De documentaire geeft een intieme blik in de ongewone familie vanuit het perspectief van Max Lowe, de zoon van Alex Lowe. Bereid je voor op beelden van de noodlottige beklimming in 1999, de voormalige beste vrienden in hun jeugd en indrukwekkende interviews met de familie.

Kijk Torn hier op Disney Plus

10. Disneynature’s Elephant (2020)

Olifanten zijn de meest majestueuze dieren op onze aardbol. In deze indrukwekkende documentaire volgen we de Afrikaanse olifant Shani en zoon Jomo als ze op reis gaan met hun kudde van de Okavango delta naar de Zambezi over de Kalahariwoestijn.

Kijk Disneynature’s Elephant hier op Disney Plus

Dit zijn de 10 beste documentaires op Disney Plus volgens IMDB

Natuurlijk weten jullie wat onze 10 favoriete documentaires zijn die op Disney Plus staan, maar wat zijn de beste Disney Plus documentaires volgens IMDB?

9/11: One Day in America9.3
The Beatles: Get Back9.0
Disneys Imagineers – 9.0
O.J. Made in America8.9
Man in the Arena: Tom Brady – 8.8
Air Crash Investigation8.8
One Strange Rock8.7
McCartney 3, 2, 18.7
The Incredible Dr. Pol8.5
Secrets of Whales8.5

Disney Plus kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.