Britten moeten nog maanden wachten voor ‘Onward’ op Disney Plus

Op 24 maart werd Disney Plus in Engeland gelanceerd. Maar veel Britten voelen zich achtergesteld toen zij er achter kwamen dat onder andere ‘Frozen 2’ niet op de streamingdienst te vinden is. Nu blijkt dat zij ook nog maanden op ‘Onward’ moeten gaan wachten.

De teleurstelling is begrijpelijk. Als je een abonnement neemt op Disney Plus en je leest dat ‘Frozen 2’ in veel landen beschikbaar is, maar niet voor jou, is dat flink balen. De Britten zullen nog even geduld moeten hebben ook, want ‘Frozen 2’ verschijnt daar pas op 17 juli op Disney Plus. Op social media werd daar behoorlijk over geklaagd.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

‘Onward’ en licentiedeals

Dat geklaag werd nog erger toen Disney-fans in Engeland lucht kregen van het feit dat dit zelfde scenario zich met ‘Onward’ zou gaan herhalen. In Amerika, Canada en India is de laatste Disney/Pixar-film al op Disney Plus te zien. Vanaf 24 april kunnen ze in Australië en Nieuw-Zeeland ook gaan genieten van de avonturen van Ian en Barley Lightfoot. Dit heeft alles te maken met het feit dat er in deze landen minder licentiedeals actief zijn, waardoor Disney zich vrijer kan bewegen en dus meer zelf kan bepalen.

In India is Disney zelfs volledig eigenaar van streamingdienst Hotstar (waar de dienst exclusief afgenomen kan worden) en moederbedrijf Star India. De Disney Plus-dienst is daarom volledig geïntegreerd in de Hotstar app.

Sky

In Engeland is dit een heel ander verhaal. Daar zijn omvattende deals gesloten met het Britse televisienetwerk Sky. Uiteraard heeft Disney zijn handtekening onder deze licentiedeals gezet om er zelf beter van te worden. Maar er moet ook water bij de wijn gedaan worden. Dat water vertaalt zich nu in het feit dat Disney ‘Onward’ niet eerder op Disney Plus in Engeland kan releasen. Zo bewandeld ‘Onward’ in het Verenigt Koninkrijk dus hetzelfde pad als ‘Frozen 2’, die in maart digitaal uitkwam en in juli op Disney Plus verschijnt. De Britten kunnen ‘Onward’ pas digitaal kopen op 29 juni (zie foto onder), uiteraard via Sky.

Dit betekent normaal gesproken dat ‘Onward’ niet voor deze datum op Disney Plus in Engeland te zien zal zijn. Sterker nog, gemiddeld duurt deze ‘digitale window’ zo’n vijf maanden. Dus het lijkt er sterk op dat de film pas medio november op Disney Plus in Engeland verschijnt, tenzij er op dit moment gesproken wordt over een uitzondering. We leven in een vreemde en onzekere periode, dus alles is mogelijk.

disney plus, onward, sky

 

Nederland

We kunnen er, net zoals in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, vanuit gaan dat ‘Onward’ ook in Nederland niet direct op Disney Plus verschijnt. ‘Frozen 2’ was een uitzondering omdat de film de bioscoop-periode al had doorlopen. Ook hier zal ‘Onward’ waarschijnlijk eerst digitaal aangeboden worden via onder andere Google Play en iTunes. Bij eerder genoemde landen duurde deze periode slechts twee a drie weken, waarna de film op Disney Plus te zien te was (of toegevoegd zal gaan worden in het geval van Australië en Nieuw-Zeeland).

De vraag is dus: wanneer kunnen we ‘Onward’ digitaal kopen in Nederland? En hoe lang gaat de digitale periode in Nederland duren? Navraag bij Disney Nederland maakt ons niet veel wijzer, die kunnen ons hierop (nog) geen antwoord geven. We zullen dus geduldig moeten afwachten. Gelukkig zijn er genoeg spraakmakende titels om je mee te vermaken. Zodra wij meer weten dan lees je het uiteraard hier!