De 15 beste kerstfilms op Disney Plus

De beste Kerstfilms op Disney Plus
Beeld: ⓒ iStock, Tijana87

Zet de lampjes in de kerstboom maar aan. Wij hebben de beste kerstfilms op Disney Plus voor je op een rijtje gezet.

De feestdagen staan weer voor de deur. Buiten is het koud en vroeg donker. Een mooie periode om binnen een lekkere kerstfilm aan te zetten. Pak je chocomel en dekentje erbij, want wij hebben voor jou de beste kerstfilms op Disney Plus voor het hele gezin onder elkaar gezet.

Waar moet een kerstfilm aan voldoen?

Om in de top 15 van beste kerstfilms op Disney Plus te komen moet een film natuurlijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Over smaak valt niet te twisten. Toch zijn we vaak eensgezind over wat nu een kerstfilm is en wat niet. Waarschijnlijk door de vaste succesvolle formule die een film geschikt maakt als kerstfilm. Zo moet een goede kerstfilm natuurlijk nostalgisch zijn. Er moet een sterke familieband aan bod komen en er is natuurlijk altijd plaats voor romantiek. Verder speelt een goede kerstfilm zich natuurlijk af tijdens de feestdagen en zit er vaak magie in. Tenslotte (en wellicht het belangrijkste): een goede kerstfilm moet je echt een kerstgevoel geven.

In het overzicht hieronder hebben we rekening gehouden met al deze elementen die een goede film een goede kerstfilm maken.

Dit zijn de 15 beste kerstfilms op Disney Plus in 2022

Hieronder vind je het overzicht van beste kerstfilms op Disney Plus:

1. Home Alone (1990)

De échte klassieker mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Al meer dan 30 jaar is Home Alone (1990) de kerstfilm bij uitstek. In veel huishoudens is het zelfs een heuse traditie om de film te kijken tijdens de feestdagen. Sinds 2019 wordt de film niet meer uitgezonden op tv in Nederland (tot grote spijt van de echte fans), maar je kan hem nog wel streamen op Disney Plus.

In Home Alone (1990) wordt Kevin McAllister per ongeluk thuis achtergelaten wanneer zijn familie op kerstvakantie gaat. Hij leert hierdoor gelukkig in korte tijd voor zichzelf te zorgen. Hij neemt het op tegen de inbrekers Harry en Marv. Kevin heeft slimme valstrikken voor hen in petto, wat leidt tot de nodige humoristische aanvaringen.

Kijk Home Alone (1990) hier op Disney Plus.

2. The Santa Clause (1994)

Nog zo’n klassieker voor de feestdagen. In The Santa Clause (1994) moet Scott Calvin de rol van Kerstman overnemen nadat hij hem per ongeluk heeft vermoord. De film heeft (met de kerstman in de hoofdrol) een hoog Kerst-gehalte en laat zien hoe belangrijk familiebanden zijn.

Kijk The Santa Clause (1994) hier op Disney Plus.

3. The Nightmare Before Christmas (1993)

Jack Skellington, de pompoenkoning van Halloween Town, is het zat om elk jaar hetzelfde te doen met Halloween. Op een dag stuit hij op Christmas Town, en hij is zo onder de indruk van het idee van Kerstmis dat hij probeert de vleermuizen en goblins van Halloween Town zover te krijgen dat ze hem helpen Kerstmis te organiseren in plaats van Halloween – maar helaas, ze krijgen het niet helemaal voor elkaar.

Kijk The Nightmare Before Christmas (1993) hier op Disney Plus.

4. The Muppet Christmas Carol (1992)

Kermit de Kikker, Miss Piggy, Fozzie en de hele cast van het Muppet-universum komen samen om Charles Dicken’s onsterfelijke klassieker “A Christmas Carol” opnieuw te vertellen. Het is kerstavond en Scrooge is zoals gebruikelijk weer onvriendelijk tegen iedereen. Met de hulp van drie geesten (verleden, heden en toekomst) komt Scrooge erachter dat liefde voor elkaar het belangrijkste is in het leven.

Kijk The Muppet Christmas Carol (1992) hier op Disney Plus.

5. Home Alone 2: Lost in New York (1992)

Kevin is terug in weer een schitterend avontuur! Hij zou de kerstvakantie met zijn ouders in Miami doorbrengen, maar stapt op het verkeerde vliegtuig en landt in New York. Hij weet niet echt hoe hij het moet redden in deze grote stad. Gelukkig heeft hij de credit card van zijn vader op zak die onmiddellijk heel wat deuren opent. Zo neemt hij een kamer in het peperdure Plaza Hotel. De twee inbrekers Harry en Marv hebben toevallig ook hun werkterrein naar de Big Apple verlegd.

Dit vervolg op Home Alone (1990) mag niet ontbreken op je kijklijst van december.

Kijk Home Alone 2: Lost in New York (1992) hier op Disney Plus.

6. Frozen (2011)

Toegegeven, nummer 6 van onze lijst is geen échte kerstfilm. Toch zitten alle elementen (van sterkte familiebanden, tot magie en romantiek) van een kerstfilm erin en past hij zeker in de feestperiode.

In Frozen (2011) onderneemt Anna samen met de ruige bergbewoner Kristoff en zijn trouwe rendier Sven een legendarisch avontuur om haar zus Elsa te vinden. Haar ijskrachten houden het koninkrijk Arendelle gevangen in een eeuwige winter. Hoog in de bergen ontmoeten Anna en Kristoff mythische trollen en een hilarische sneeuwman die Olaf heet. Daarnaast moeten ze barre natuurkrachten overwinnen om het koninkrijk te redden.

Kijk Frozen (2011) hier op Disney Plus.

7. Home Alone 3 (1997)

In Home Alone 3 (1997) zien we helaas niet meer dezelfde cast terug als in de eerst twee delen. Toch is het een zeer vermakelijke film die precies past in de sfeer van de eerste twee delen: de kerstsfeer.

In Home Alone 3 (1997) heeft een internationale bende een uiterst geheime computerchip gestolen en daarna verborgen in een speelgoedauto. Door een vergissing op het vliegveld belandt het autootje in handen van de achtjarige Alex Pruitt, die alleen thuis is vanwege waterpokken. Als de bendeleden het huis van Alex proberen binnen te dringen met hightechsnufjes, stuiten ze op heftig verzet van de slimme held. Hij heeft tal van valstrikken geplaatst om de bende tegen te houden.

Kijk Home Alone 3 (1997) hier op Disney Plus.

8. Mickey’s Once Upon a Christmas (1999) / Kerstverhalen van Mickey en zijn vriendjes (1999)

In Mickey’s Once Upon a Christmas (1999) zien we onze favoriete Disney figuren. In drie losse kerstverhalen zien we het beste van Micky en Minnie, Donald en zijn neefjes, en Goofy en Max. De verhalen spelen zich alledrie af met Kerstmis en geven je ongetwijfeld het echte kerstgevoel.

Kijk Mickey’s Once Upon a Christmas (1999) hier op Disney Plus.

9. Miracle on 34th Street (1947)

Over klassiekers gesproken: Miracle on 34th Street (1947) is de oudste film van deze lijst, maar daarmee ook misschien wel de meest iconische. In de film zoekt Doris Walker, een no-nonsense Macy’s werknemer, wanhopig naar een nieuwe Kerstman voor in haar winkel. Ze huurt Kris Kringle in, die vol blijft houden dat hij de echte Kerstman is. Maar hij heeft veel sceptici tegen zich, dus gaat hij naar de rechtbank om te proberen het te bewijzen. Is hij de echte Kerstman?

Het origineel is alleen in zwart-wit beschikbaar, maar gelukkig is er ook een remake uit 1997.

Kijk Miracle on 34th Street (1947) hier op Disney Plus.

10. A Christmas Carol (2009)

Het alom bekende verhaal van Charles Dickens in een geanimeerd en nieuw jasje. In A Christmas Carol (2009) ziet Gierigaard Ebenezer Scrooge ongemakkelijke waarheden onder ogen wanneer drie kerstgeesten hem meenemen op reis naar zijn verleden, heden en toekomst.

Kijk A Christmas Carol (2009) hier op Disney Plus.

11. Die Hard (1988)

Al zo lang als de film bestaat, zo lang is er discussie over of Die Hard (1988) nu een kerstfilm is of niet. Wij vinden dat de film aan alle criteria voldoet om zich een kerstfilm te mogen noemen: hij is nostalgisch, er zit romantiek in en de film speelt zich af tijdens de kerstperiode. Die Hard (1988) is natuurlijk wel wat minder geschikt voor jonge kijkers.

In Die Hard (1988) vliegt politieagent John McClane op kerstavond naar Los Angeles om zijn vrouw, te vergezellen tijdens een kerstborrel op haar werk. De kerstsfeer wordt bruut verstoord als een internationale bende terroristen het bedrijf overvalt en de aanwezigen gijzelt. Aan McClane de taak zijn vrouw en haar collega’s te redden van een wisse dood.

Kijk Die Hard (1988) hier op Disney Plus.

12. Ice Age: A Mammoth Christmas (2011)

Tijdens het versieren voor de feestdagen vernietigt Sid per ongeluk Manny’s favoriete decoraties. Sid, overtuigd door Manny dat hij nu op de stoute lijst van de Kerstman staat, vertrekt met Crash, Eddie en Peaches naar de Noordpool om weer aan de goede kant van de Kerstman te komen. Op de Noordpool vernietigen Sid en zijn team per ongeluk de werkplaats van de Kerstman. Wanneer Manny, Ellie en Diego, bezorgd over Peaches’ veiligheid, op de Noordpool aankomen, moeten ze samenwerken en Kerstmis redden.

Kijk Ice Age: A Mammoth Christmas (2011) hier op Disney Plus.

13. Noelle (2019)

Al vele generaties lang brengt de familie Kingle de Kerstmannen voort. De eer wordt van generatie op generatie doorgegeven. Als de vader van Nick en Noëlle sterft, is het aan Nick om de teugels over te nemen. Maar hij heeft geen enkel talent voor het vak van Kerstman. Noelle neemt deze zware taak op haarzelf.

Kijk Noelle (2019) hier op Disney Plus.

14. The Search for Santa Paws (2010)

Wanneer de Kerstman en zijn nieuwe beste vriend Paws ontdekken dat de jongens en meisjes van de wereld de geest van Kerstmis hebben verloren, maken ze een reis naar New York. Maar nadat de Kerstman zijn geheugen verliest, is het aan Paws, het trouwe weesmeisje Quinn, haar nieuwe vriend Will, en een prachtige groep magische, pratende honden, om de Kerstman uit de brand te helpen en de wereld te laten zien waar Kerstmis echt om draait.

Kijk The Search for Santa Paws (2010) hier op Disney Plus.

15. 12 Dates of Christmas (2011)

Een jonge vrouw beleeft steeds opnieuw dezelfde eerste date op Kerstavond, totdat ze geleerd heeft om in haar wereld ruimte te maken voor nieuwe dingen, en ophoudt om te leven in het verleden. Ze gaat op een blind date om haar ex-vriend te vergeten.

Kijk 12 Dates of Christmas (2011) hier op Disney Plus.