Disney gaat binnenkort illegale streams Disney Plus opsporen

disney plus logo zwart, december 2020

Disney gaat groots inzetten op het illegaal verkrijgen, kijken en verspreiden van Disney content, zoals (Disney Plus) streams, films, televisieseries en live-evenementen. Dit blijkt uit een nieuwe vacature die het mediaconglomeraat online heeft gezet. 

Wereldwijd kijken er miljoenen mensen online op een illegale manier naar films, series en (live) evenementen. Zodra er een grote titel in première gaat of uitgezonden wordt is het een kwestie van minuten voor je de films of serie op een illegale manier kunt downloaden op een torrent-website of kunt bekijken via een stream. Piraterij is daarom niet voor niets al jarenlang een van de grootste nachtmerries voor filmstudio’s wereldwijd.

De meeste bedrijven hebben een speciale afdeling om piraterij tegen te gaan, maar het medialandschap verandert en mensen vinden steeds nieuwe manieren om content toch te downloaden en online te krijgen. Het lijkt een eeuwig kat-en-muisspel. En met de komt van Disney Plus en de exclusiviteit van de releases is het probleem voor Disney eigenlijk alleen maar groter geworden. Populaire Disney-films als ‘Black Widow’ en ‘Jungle Cruise’ circuleerden al snel en heftig op vele illegale platformen.

Grondig speurwerk

Maar binnenkort kan het wel eens een stuk moeilijker worden om je favoriete Disney-titel online te downloaden of te streamen. Disney is namelijk per direct opzoek naar een ‘Digitale Media Analist Antipiraterij’ om de illegale downloads en streams van Disney-eigendommen wereldwijd aan banden te leggen. Disney zal hierbij ook handmatig controles gaan uitvoeren. Om hoeveel functies het gaat is niet duidelijk, maar de huismuis lijkt het probleem nu serieus te willen gaan aanpakken.

“Taken van deze functie zijn onder meer het ondersteunen van de handhaving van films, televisieshows en live-evenementen, het onderzoeken van piraterijtechnologieën, websites en apps, het volgen van piraterijgegevens, het verstrekken van regelmatige rapporten over piraterijtrends, het evalueren van potentiële aanbieders van antipiraterijdiensten en het beheren van bestaande providers”, schrijft Disney in de vacature.

Nieuwe software

Disney wil daarnaast ook bij externe partners gaan kijken hoe zij piraterij tegengaan en deze gegevens monitoren. Het bedrijf wilt hierbij nieuwe software inzetten en de data hiervan zal nauwlettend in de gaten gehouden gaan worden.

“Help bij de evaluatie en implementatie van nieuwe programma’s voor antipiraterijverkopers en houdt, indien van toepassing, dagelijks toezicht op de inspanningen van huidige leveranciers van antipiraterijprogramma’s”, aldus het bedrijf.

vacature disney 29-11-2021

Of het Disney gaat lukken om een serieuze slag te slaan in het stoppen van illegale downloads en streams moet gaan blijken. Maar het mediabedrijf lijkt er nu echt serieus werk van te gaan maken.