Disney heeft geen plannen om delen Disney Plus-accounts tegen te gaan

disney plus, account-sharing
Foto: Disneyplusser.

Was jij van plan om je Disney Plus-account net zoals je Netflix-account met je familie en vrienden te delen? Dan kan dit vooralsnog gewoon zonder gevolgen. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving op verschillende media, heeft Disney voorlopig geen plannen om het delen van Disney Plus-accounts (lees: wachtwoorden) tegen te gaan.

Dit laat Disney desgevraagd aan Disneyplusser weten.

De afgelopen dagen verschenen er op diverse websites berichten dat Disney het delen van een Disney Plus-account hard ging aanpakken. Dit kwam onder andere voort uit een persbericht van televisienetwerk ESPN, waar Disney voor 80% eigenaar van is. Hierin is te lezen dat Disney piraterij wil tegengaan en dat het hier een samenwerking voor is aangegaan met telecombedrijf Charter Communications. “De twee bedrijven zullen samenwerken om bedrijfsregels en technieken te implementeren om problemen als ongeautoriseerde toegang en het delen van wachtwoorden aan te pakken”, valt te lezen in het persbericht.

Buiten het gezin

Voor de duidelijkheid: account-sharing binnen het gezin is toegestaan. Maar navraag bij Disney leert ons dat gebruikers die hun wachtwoord buiten hun gezin delen zich voorlopig ook geen zorgen hoeven te maken en dit veilig kunnen doen, zonder het risico te lopen dat hun account geblokkeerd wordt. “Voor nu zijn er nog geen concrete plannen om hier stevige stappen in te zetten. Dat wil zeggen één account zou voor nu nog gebruikt kunnen worden voor een studerend kind in Maastricht, terwijl de ouders in Groningen wonen”, aldus Disney in een reactie. Het mediabedrijf voegt hier wel aan toe dat dit de huidige situatie is en dat deze in de toekomst kan veranderen. Ook zegt Disney dat je verantwoordelijk bent voor je eigen account en dat de eventuele (financiële) gevolgen voor jezelf zijn.

Met een Disney Plus-abonnement kan je voor 6,99 euro per maand op vier verschillende apparaten tegelijkertijd kijken. Bij Netflix moet je hiervoor een Premium-abonnement afnemen van 13,99 euro.

Netflix

Op Netflix worden accounts al lang tijd veelvuldig gedeeld. Het bedrijf heeft dit altijd door de vingers gezien, maar heeft recent laten weten dit alsnog serieus aan te willen pakken. Netflix werkt hiervoor samen met Synamedia, die een systeem zou hebben om te kunnen achterhalen wie er wachtwoorden deelt met derden, zoals familie en vrienden. Dit zal bepaald worden op basis van het kijkgedrag, de geografische locaties, de IP-adressen en een combinatie hiervan. Of het delen van accounts tegen te gaan is, is zeer de vraag. Wat Netflix vervolgens kan doen om de desbetreffende gebruikers te berispen voor het overtreden van de regels (zoals vermeld in de voorwaarden) is eveneens onduidelijk.

Disney vermeld op zijn beurt in zijn voorwaarden niets specifieks over account-sharing.