Disney Plus krijgt extra dimensie met meer lokale content

nederlandse speelfilms, disney plus, disney+

Op 1 november 2020 is in Nederland de gewijzigde Mediawet in werking getreden. Deze wet stelt dat 30% van de films en series op on-demand-videodiensten zoals Disney Plus ‘Europese producties’ moet bevatten. De wet komt voort uit nieuwe richtlijnen van de Europese Commissie.

Doel

Onder Europese producties wordt videoaanbod verstaan dat is geproduceerd in een Europese staat. Het Verenigd Koninkrijk valt hier, ondanks dat het land na de Brexit niet meer bij de EU hoort, ook nog onder. Disney heeft behoorlijk wat content in het Verenigd Koninkrijk geproduceerd en dit werkt vanzelfsprekend in het voordeel van de House of Mouse.

De Mediawet heeft ten doel om de culturele diversiteit van de Europese audiovisuele sector te ondersteunen. En daarnaast de creativiteit van bedrijven stimuleren en zorgen dat audiovisuele werken beter worden verspreid binnen Europa. In de wet staat ook dat videodiensten de lokale content onder de aandacht van het publiek moeten brengen. Disney moet de lokale content dus promoten onder zijn abonnees.

Nederland

30% van de films, series en documentaires op Disney Plus in Nederland moet dus bestaan uit Europese producties. Disney heeft deze boodschap duidelijk serieus genomen, want na het ingaan van de nieuwe Mediawet op 1 november 2020 werden er in dezelfde maand nog twee Nederlandse speelfilms van ‘Kruimeltje’ aan de streamingdienst toegevoegd. Hiervoor heeft de Huismuis waarschijnlijk de rechten gekocht. En Disney zette die lijn in december door met het toevoegen van verschillende 24Kitchen-series, zoals ‘Rudolph’s Bakery’ en een rits series van Miljuschka Witzenhausen.

In maart en april 2021 staat echter de (tot nu toe) grootste update voor wat betreft het toevoegen van Nederlandse content op de agenda. Dan worden er in totaal 13 bekende Nederlandse speelfilms toegevoegd aan Disney Plus. Voor alle lokale content zal naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe categorie/collectie aangemaakt worden. Zeker voor de kinderen en jonge jeugd is die een hele mooie update. Die line-up is als volgt.

vrijdag 19 maart 2021

 • Abeltje (1998)
 • Ja Zuster Nee Zuster (2002)
 • Minoes (2001)
 • Pluk Van De Petteflet (2004)
 • Wiplala (2014)
 • Het Geheim (2010)

vrijdag 16 april 2021

 • Dolfje Weerwolfje (2016)
 • Dummie De Mummie (2014)
 • Hoe Overleef Ik Mezelf (2008)
 • Brammetje Baas (2012)
 • Koning van Katoren (2012)
 • Meester Kikker (2016)
 • Weg Van Jou (2017)

Meer informatie en trailers van alle Nederlandse speelfilms vind je hier.

Europa

Recent werd al een behoorlijke rits aan Europese Disney en Star Originals aangekondigd om aan de 30% Europese quota te voldoen. Het gaat om Italiaanse, Franse en Duitse producties. Hier zijn nieuwe categorieën voor aangemaakt op Disney Plus, genaamd ‘Made in France collectie’ en ‘Italiaanse films en series collectie’. Dit blijkt uit (nog niet zichtbare) updates op Disneyplus.com. Wel zijn de afbeeldingen van de collecties al te zien (zie en ).  Zoals eerder gezegd zal ook Nederland waarschijnlijk een eigen collectie gaan krijgen op de service.

Disney zit op dit moment nog lang niet aan de 30% quota. Je kan er dus de klok op gelijk zetten dat er nog veel meer Nederlandse en/of Europese content toegevoegd zal gaan worden op Disney Plus. Dit komt, zeker na het recente toevoegen van Star, de streamingdienst die inmiddels bijna 95 miljoen abonnees rijk is, zeker te goede.