Disney reageert op opschudding rondom gehackte Disney Plus-accounts

disney plus, disneyplusser, logo

Disney heeft voor het eerst gereageerd op de opschudding die is ontstaan nadat een grote groep Disney Plus-gebruikers via onder andere social media lieten weten dat hun accounts gehackt waren en zij geen toegang meer hadden tot de service.

Het begon afgelopen zaterdag, toen techsite ZDNet een artikel publiceerde waarin zij schreven dat de accounts van duizenden Disney Plus-gebruikers waren gehackt en op dark web marktplaatsen en hackforums te koop werden aangeboden. Bij deze Disneyplussers werd het account overgenomen en het wachtwoord veranderd, waardoor zij werden uitgelogd en niet meer in kunnen loggen op de service. Ook zagen gebruikers dat er nieuwe profielen op het account waren toegevoegd. Onder de slachtoffers bevonden zich naast veel Amerikaanse ook Nederlandse abonnementhouders.

Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje en ging de hele wereld rond. Abonnementhouders maakte zich zorgen over de veiligheid van hun betaalgegevens en privacy. Veel fans en geïnteresseerden twijfelde of ze zich wel moesten inschrijven op de service en wilde weten wat er nu precies aan de hand was.

Prioriteit

Disney laat in een reactie aan Disneyplusser weten dat de veiligheid van haar gebruikers hoog in het vaandel staat. “Disney neemt de privacy en veiligheid van de gegevens van onze gebruikers zeer serieus en er zijn geen aanwijzingen voor een inbreuk op de veiligheid op Disney+”. Het mediabedrijf laat verder weten dat de servers van Disney zo zijn ingesteld dat het verdachte inlogactiviteiten kan detecteren. Het account van de desbetreffende gebruiker wordt dan als voorzorgsmaatregel vergrendeld. Er zal vervolgens verzocht worden om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Ter verduidelijking: Disney zelf is niet gehackt, gebruikers van Disney Plus zijn gehackt. Abonnementhouders hoeven zich dus geen zorgen te maken dat hun gegevens via de servers van Disney naar buiten zijn gelekt.

Eerdere beveiligingsincidenten

Het probleem is waarschijnlijk het gevolg van eerdere beveiligingsincidenten, waarin de e-mail en wachtwoordcombinaties van gebruikers zijn bemachtigd. Dit kan op verschillende manieren, onder andere met zogenaamde keyloggers (malware). Veel mensen gebruiken hetzelfde e-mail en wachtwoord voor verschillende services en/of abonnementen en dus is het voor hackers een fluitje van een cent om toegang te krijgen tot een account.

Veilig

Is Disney Plus veilig? Ja. Als jij zorgt voor een sterk en uniek wachtwoord is er niks aan de hand en is Disney Plus net zo veilig als alle andere diensten.

Lees hier hoe je kan voorkomen dat je Disney Plus-account gehackt wordt en wat je kan doen als je vermoedt dat je Disney Plus-account account gehackt is. Mocht jij tot de slachtoffers behoren? Verander dan direct je wachtwoord en zorg er voor dat deze sterk en uniek is. En, niet bepaald onbelangrijk, hou je betalingen even goed in de gaten. Je betalingsgegevens zijn echter altijd beschermt, dus de kans dat je hier financiële gevolgen van zal ondervinden is erg klein. Voor vragen kan je altijd contact op nemen met de klantenservice van Disney Plus.

Lancering

De nieuwe streamingsdienst Disney Plus werd vorige week dinsdag officieel gelanceerd. Binnen 24 uur stond de teller op een verbluffende 10 miljoen abonnees.

Meer weten over wat Disney Plus allemaal te bieden heeft? Bekijk hier het volledige aanbod, hier de beste films en series en zie hier alle nieuwe titels die onderweg zijn naar Disney Plus.