Disney voegt Noorse topfilm ‘Nordsjøen’ toe aan Disney Plus

nordsjoen, the north sea, disney plus, disney+
Image: ⓒ Fantefilm

Disney heeft een populaire Noorse film toegevoegd op Disney Plus: ‘Nordsjøen’ (‘The North Sea’). De rampenfilm uit 2021 won de Amanda-prijs 2022 voor de beste visuele effecten. 

Disney Plus kost 8,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 89,99 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven of onderstaande Disney-banners. 

Verhaal

Noorwegen 1969, ’s werelds grootste olieveld, Ekofisk, wordt ontdekt in de Noordzee. Wat volgt is een vijftig jaar lange roofbouw op een van de natuurlijke rijkdommen die de aarde bezit: aardgas.

Jarenlange boringen en financieel gewin hebben geleid tot een kilometers lange scheur in de bodem van de oceaan. Wanneer een van de honderden platformen door een beving in de oceaan verdwijnt, wordt onderzeeboot operateur Sofia (Kristine Kujath Thorp) ingeschakeld om op zoek te gaan naar overlevenden.
Wat ze aantreft is echter het begin van een ecologische catastrofe van apocalyptische omvang.

Tijdens het evacuatie proces van alle platformen komt Sofia’s geliefde Stian (Henrik Bjelland) vast te zitten op de bodem van de oceaan. Wat volgt is een bloedstollende race tegen de klok om haar grote liefde en de gehele wereld te redden van hun ondergang.

Cast en productie

In ‘Nordsjøen’ zien we Kristine Kujath Thorp (‘Ninjababy’), Henrik Bjelland (‘Now It’s Dark’), Rolf Kristian Larsen (‘Søskensjokk’) en Anders Baasmo Christiansen (‘Dragon Girl’). De film is geregisseerd door John Andreas Andersen (‘Skjelvet’).

‘Nordsjøen’ is geproduceerd door door het Noorse Fantefilm, die eerder ook al ‘The Wave’ (2015) en ‘The Quake’ (2019) afleverde. Ook werkte het filmbedrijf mee aan ‘A man called Ove’, die meerdere Awards binnensleepte en op een goede dosis positieve reviews kon rekenen. ‘Nordsjøen’ won de Amanda-prijs 2022 (Noorse filmprijs die sinds 1985 jaarlijks uitgereikt wordt tijdens het Internationaal filmfestival van Noorwegen) voor de beste visuele effecten.

Disney heeft waarschijnlijk een licentie voor de film gekocht. Hoe lang de film op Disney Plus te zien is, is niet bekend.

Zie hieronder de trailer.