Finale WK darts 2023 livestream: kijk nu Michael van Gerwen vs Michael Smith live op tv en online

Finale WK darts 2023 livestream
Image:Ⓒ iStock

De finale WK darts 2023 in het Alexandra Palace in Londen gaat vanavond tussen Michael van Gerwen en Michael Smith. Wie van deze twee wereldtoppers pakt de hoofdprijs?

Finale WK darts 2023 livestream

De finale van het WK darts 2023 gaat dit jaar tussen de Nederlander Michael van Gerwen en de Engelsman Michael Smith. Vanavond, dinsdagavond 3 januari 2023, om 21.15 uur begint de wedstrijd die iedereen wil winnen. Wie gaat er met de wereldbeker en een cheque ter waarde van 500.000 pond (ruim 560.000 euro) naar huis?

Klik hier om de finale WK darts 2023 live te streamen via Viaplay

Michael van Gerwen in topvorm naar finale

Michael van Gerwen (Mighty Mike) is dit toernooi in topvorm. Hij rekende in zijn eerste wedstrijd af met Lewis William. Hij won die partij met 3-0 in sets. In zijn volgende ronde moest Suljovic er met 4-2 aan geloven. In de achtste finale kwam Van Gerwen zijn landgenoot Van Duijvenbode tegen maar ook die kon geen potten breken tegen de ijzersterke Van Gerwen. Met 4-1 won Van Gerwen deze partij eenvoudig. In de kwartfinale was het vervolgens de Engelsman Dobey die een whitewash om zijn oren kreeg. Met 5-0 kon Dobey met de staart tussen de benen naar huis. Gisteren in de halve finale mocht Van Gerwen aantreden tegen de Belg Van Den Bergh, maar ook die kreeg een whitewash om zijn oren en ook die had niets te vertellen tegen de meedogenloze Van Gerwen. Van Den Bergh kreeg met maar liefst 6-0 klop. Michael Smith is dus gewaarschuwd.

Michael Smith wederom finalist

Vorig jaar tijdens het WK Darts 2022 verloor Michael Smith (Bully Boy) nog van de Schot Peter Wright (Snakebite) in een zinderende finale met 5-7 in sets. Michael Smith kan vanavond dus revanche nemen en zal er op gebrand zijn om deze keer wel de beker en de grote som geld mee naar huis te nemen.

Klik hier om de finale WK darts 2023 live te streamen via Viaplay

Michael Smith won zijn eerste partij gemakkelijk met 3-0 in sets van zijn landgenoot Rafferty. In de volgende ronde had hij wat meer moeite met de Duitser Schindler, maar hij wist uiteindelijk toch met 4-3 in sets te winnen. Daarna mocht Cullen zijn biezen pakken, die kreeg met 4-1 in sets een nederlaag te verwerken. In de kwartfinale mocht Smith het opnemen tegen Stephen Bunting die tot dat moment een sterk toernooi speelde. Smith won echter met 5-3 in sets en stoomde door naar de halve finale. In deze halve finale mocht hij het opnemen tegen de Duitser Clemens die tot dan een ijzersterk toernooi speelde en in de kwartfinale nog de nummer 1 van de wereld, Gerwyn Price, een harde nederlaag bezorgde met 5-1 in sets. Het gebruik van de veelbesproken koptelefoon mocht voor Price dus ook niet baten. Clemens had in de halve finale echter niets in te brengen tegen de ongenaakbare Smith die met maar liefst 6-2 triomfeerde. Smith zal dus ook vol zelfvertrouwen de finale ingaan. Kan hij met de druk omgaan en Van Gerwen verslaan in de finale?

Format Finale WK darts 2023

Alle wedstrijden worden gespeeld volgens het “single in, double out” principe, waarbij de spelers 501 punten moeten scoren om een leg te winnen, eindigend op een dubbel of de bulsseye. De wedstrijden worden gespeeld in sets, waarbij elke set gewonnen kan worden volgens “best of 5 legs”. Tijdens elke ronde, uitgezonderd de eerste, moet de laatste set met twee legs verschil gewonnen worden, tenzij de setscore naar 5-5 gaat. In dat geval wordt er een zogenoemde “sudden-death leg” gespeeld, waarbij er voorafgaand naar de bullseye wordt gegooid om te bepalen wie de leg mag beginnen.

De wedstrijden worden langer naarmate het toernooi vordert. Tijdens de finale WK darts 2023 gaat het zoals hieronder te zien is om best of 13 sets. Diegene die als eerste 7 sets weet te winnen mag zich tot winnaar kronen.

Ronde Best of (sets) First to (sets)
Eerste ronde 5 3
Tweede ronde
Derde ronde 7 4
Vierde ronde
Kwartfinale 9 5
Halve finale 11 6
Finale 13 7

Hoe kijk ik de finale van het WK darts 2023 live in Nederland?

In Nederland heeft Viaplay de rechten op alle darttoernooien. De wedstrijden zijn live te bekijken via bijvoorbeeld de app, browser en het Viaplay tv-kanaal.

Viaplay kost 13,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 10,49 euro per maand (25% korting bij een jaarabonnement). Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven of onderstaande Viaplay banners.

Lees hier hoe je alle dartwedstrijden in Nederland bekijkt.