Komt Disney’s live-action ‘Mulan’ dan toch direct naar Disney Plus?

mulan, disney plus, nederland

Het is een vraag die veel Disney-fans, filmliefhebbers en geïnteresseerden bezig houdt: Gaat Disney met zijn live-action film Mulan de bioscoop overslaan en de film direct op Video On Demand (VOD) en vervolgens vervroegd op Disney Plus releasen? Walll Street-analist Michael Nathanson ziet er wel heil.

Bioscoop

Mulan, de live-action versie van de animatiefilm uit 1998 met dezelfde naam, zou in eerste instantie op 27 maart in première gaan in de Nederlandse bioscopen. Maar door het coronavirus en het sluiten van de bioscopen heeft Disney besloten om de release uit te stellen naar 24 juli. Disney heeft aangegeven dat ze Mulan een bioscooprelease willen geven, omdat dit simpelweg het meeste geld in het laatje brengt voor de studio en omdat dit de beste kijkervaring geeft voor de bezoeker. Maar of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar zeer de vraag.

In Nederland mogen op dit moment slechts 30 bezoekers een bioscoopzaal in. Vanaf 1 juli worden dat er mogelijk 100. Dit is verre van de volledige capaciteit als je je bedenkt dat de gemiddelde grote bioscoopzalen in Nederland het dubbele aantal bezoekers kunnen herbergen. En Mulan is een zeer populaire Disney-film, die normaliter veel bezoekers trekt.

En dan is er ook nog de vraag: durven mensen al naar de bioscoop door het coronavirus? Of hebben bezoekers nog zoiets van, ik wacht nog wel even. Een recente studie wees uit dat 70% van de ondervraagden nieuwe films liever thuis ziet, ook als de bioscoop geopend is.

Geen vanzelfsprekendheid

Walll Street-analist Michael Nathanson is er alles behalve zeker van dat Mulan een bioscooprelease krijgt. “Afgezien van de levensvatbaarheid van theaters, moet Disney ook veel werknemers die nu met verlof zijn weer terug in dienst zetten (en dus betalen) op de distributie en marketing afdeling. Het is geen vanzelfsprekendheid dat Mulan gereleased gaat worden zoals we gewend zijn.”

De meeste Disney-themaparken en shops zijn nog steeds gesloten, dus een groot deel van de inkomsten ligt op dit moment droog. Dit alles zal zal meegenomen worden in het uiteindelijke besluit wat te doen met Mulan. En hier rijst eveneens de vraag of de mensen weer massaal naar de parken trekken als die in juli hun deuren weer openen.

Streaming-release

Nathanson denkt dat het ook goed kan uitpakken voor Disney als het kiest voor een streaming-release. “Mulan kan gereleased worden als premium VOD en daarna vervroegd naar Disney Plus rond rond Labor Day (begin september).” De analist haalt Trolls World Tour als voorbeeld aan. De film van Universal werd door het coronavirus direct op VOD aangeboden en dat legde de studio geen windeieren. Trolls World Tour leverde Universal een behoorlijk financieel rendement op, inclusief enkele streaming records, zoals de meest succesvolle dagverhuur. Dus het bewijs dat het prima kan is geleverd.

“Een release gefocust op streaming kan Disney een boost geven en (Disney Plus) abonnees behouden. De combinatie van Disney Plus en Hulu hebben ook de aandelen ondersteunt. Als ze Mulan direct beschikbaar maken voor streaming en de bioscoop overslaan kan dat op lange termijn beter zijn voor de Disney-aandelen”, aldus Nathanson.

Of dit ook gaat gebeuren valt nog te bezien. Dat Mulan op 24 juli in de Nederlandse bioscopen te zien is, is dus nog allesbehalve zeker.

Afwachten geblazen dus. Word vervolgd!

Zie hieronder de trailer van Mulan.