Komt ‘Soul’ en ‘Black Widow’ ook direct naar Disney Plus?

disney, soul 10 aug

Disney kondigde dinsdag aan dat de nieuwe live-action film van ‘Mulan’ de bioscopen zal overslaan en rechtstreeks naar Disney Plus komt als premium-film. Hiervoor zal extra betaald moet gaan worden. Welke gevolgen kan dit hebben voor toekomstige Disney-films? En ondergaan onder andere ‘Soul’, ‘Black Widow’ en ‘Jungle Cruise’ hetzelfde lot?

De ultieme test, zo kan je het gerust noemen. Door COVID-19 zijn de bioscopen in de Verenigde Staten nog dicht. Op veel andere locaties op de wereld draaien de bioscopen wel, maar lang niet op volle kracht en met behoorlijk wat haken en ogen. De keuze van Disney om ‘Mulan’ hierdoor een streamingrelease op Disney Plus te geven is daarom niet heel vreemd en onverwacht. De film werd al meerdere keren uitgesteld en uiteindelijk hakte het ‘Huis van de muis’ de knoop definitief door.

Bioscopen

De keuze van Disney om ‘Mulan’ een streamingrelease te geven leidde tot begrijpelijke woede van de bioscopen in Engeland, Frankrijk en Spanje. Die dachten met ‘Mulan’ na maanden eindelijk weer geld in het laatje te kunnen brengen. Niet dus. Maar ook Disney staat onder druk. Het sluiten van de themaparken, hotels, winkels, cruises en het opschorten van TV- en filmproducties zou het mediabedrijf naar verluidt al zo’n 4,2 miljard euro hebben gekost.

Release

Op vrijdag 4 september verschijnt ‘Mulan’ daarom als premium-film op Disney Plus, wereldwijd. In landen of locaties waar Disney Plus niet beschikbaar is en waar de bioscopen open zijn, zoals in China (waar de film het naar verwachting erg goed gaat doen), zal de film in de bioscoop verschijnen. De vraag is natuurlijk of Chinezen naar de bioscoop willen afreizen in de huidige situatie. In Nederland zal ‘Mulan’ in ieder geval niet op het witte doek te zien zijn. Pathé verwijderde ‘Mulan’ ook recent van de website.

Voor ‘Mulan’ zal in Europa tussen de 20 en de 25 euro moeten worden betaald, bovenop het reguliere abonnement. De exacte europrijs is nog niet bekend gemaakt. De film kan dan onbeperkt bekeken worden, zolang je op Disney Plus geabonneerd bent.

Klik hier om je voor slechts € 6,99 per maand (op ieder moment opzegbaar) of € 69,99 per jaar (2 maanden gratis!) te abonneren op Disney Plus. Je kan hiervoor ook op de onderstaande Disney-banner klikken.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Winst

In een nieuwe video van YouTuber Grace Randolph wordt een berekening in beeld gebracht wat ervoor nodig is voor Disney om ‘Mulan’ winstgevend te maken. De productie van de live-action film koste zo’n 200 miljoen dollar (ongeveer 170 miljoen euro). Daarnaast gaf Disney al een behoorlijk bedrag uit aan marketing om de film te promoten. De totale kosten worden door deskundigen geschat op zo’n 300 miljoen dollar.

Als Disney 400 miljoen dollar, dus 100 miljoen dollar winst, op de bankrekening wil laten bijschrijven moet 24% van de huidige Disney Plus-abonnees ‘Mulan’ kopen voor 29,99 dollar. Dit zijn in totaal 14 miljoen abonnees, waarvan Disney er op dit moment 60,5 miljoen aan boord heeft. Dit is een pittige, maar wellicht haalbare uitdaging, ondanks dat verschillende polls aantonen dat Disney Plus-abonnees dit bedrag niet op tafel willen leggen voor de film.

Maar als puntje bij paaltje komt en je hoort her en der verhalen over hoe geweldig de film wel niet is, wat doen we dan? Men zal in ieder geval nog enkele maanden moeten wachten tot ‘Mulan’ aan de reguliere Disney Plus-bibliotheek zal worden toegevoegd.

Natuurlijk zijn dit niet de bedragen die normaliter uit de wereldwijde box office getrokken worden, maar door de verandering van de filmwereld is dit ook niet met elkaar te vergelijken. Daarnaast wil Disney ook gewoon veel meer Disney Plus-abonnees binnen harken en ziet de Huismuis ‘Mulan’ als ideale troef om in te zetten.

Toekomst

Disney CEO Bob Chapek heeft gezegd dat de komst van ‘Mulan’ naar Disney Plus ‘eenmalig’ is. Maar voegde daar wel aan toe: “We vinden het interessant om een nieuw aanbod naar de consument te kunnen brengen en daarvan te leren, in termen van een stijging in het aantal abonnees en het aantal transacties van dit premium VOD-aanbod.” 

‘Mocht de test slagen, dus mocht ‘Mulan’ als premium-film winstgevend en succesvol worden op Disney Plus, dat zou het zomaar kunnen zijn dat films als ‘Soul’, ‘Black Widow’ en ‘Jungle Cruise’ in de voetsporten van ‘Mulan’ treden en eveneens een streamingrelease op de service krijgen.

Het is tenslotte Disney. En Disney zit altijd vol met verrassingen.