WK darts 2023 livestream: vanaf vandaag live kijken op tv en online in Nederland

WK darts 2023 Londen
Image: Ⓒ iStock

Wil je het WK darts 2023 live kijken in Nederland? Vanaf vandaag zijn alle pijlen gericht op de beste darters van de wereld die in Londen strijden om de wereldbeker.

WK darts 2023 livestream

Het WK darts 2023 wordt in het Alexandra Palace in Londen gehouden. Officieel heet het evenement het PDC World Darts Championship 2023. Het jaartal 2023 omdat de finale altijd in het nieuwe jaar plaatsvindt en wel op 3 januari 2023. Het evenement start vandaag 15 december 2022.

Klik hier om de wedstrijden live te streamen via Viaplay.

Format WK darts 2023

Tijdens het WK darts 2023 strijden 96 deelnemers tegen elkaar om de prestigieuze prijs. De top-32 spelers van de PDC Order of Merit, op peildatum 27 november 2022, plaatsten zich direct voor het toernooi als reekshoofd. In de eerste ronde zijn de geplaatste spelers vrij en starten pas in de tweede ronde van het toernooi. Via de Pro Tour Order of Merit kwalificeerden de tweeëndertig hoogste niet reeds gekwalificeerde spelers van de PDC Pro Tour 2022 zich. Daarnaast zijn er nog eens 32 spelers die zich konden kwalificeren via zogenoemde Internationale Qualifiers. In totaal zijn er dus 96 deelnemers aan het WK darts 2023.

Alle wedstrijden worden gespeeld volgens het “single in, double out” principe, waarbij de spelers 501 punten moeten scoren om een leg te winnen, eindigend op een dubbel of de bulsseye. De wedstrijden worden gespeeld in sets, waarbij elke set gewonnen kan worden volgens “best of 5 legs”. Tijdens elke ronde, uitgezonderd de eerste, moet de laatste set met twee legs verschil gewonnen worden, tenzij de setscore naar 5-5 gaat. In dat geval wordt er een zogenoemde “sudden-death leg” gespeeld, waarbij er voorafgaand naar de bullseye wordt gegooid om te bepalen wie de leg mag beginnen.

De wedstrijden worden langer naarmate het toernooi vordert, zie hieronder het schema:

Ronde Best of (sets) First to (sets)
Eerste ronde 5 3
Tweede ronde
Derde ronde 7 4
Vierde ronde
Kwartfinale 9 5
Halve finale 11 6
Finale 13 7

Terugblik WK darts 2022

Vorig jaar tijdens het WK Darts 2022 won de Schot Peter Wright (Snakebite) van de Engelsman Michael Smith (Bully Boy) in een zinderende finale met 7-5 in sets. Michael Smith kocht er uiteindelijk niks voor, maar hij pakte wel twee records. Hij gooide de meeste 180’s op een WK, namelijk 83, én hij gooide de meeste 180’s in een WK-finale, namelijk 24. Het oude record stond op naam van Gary Anderson die in 2017 22 180’s op het WK gooide.

Prolongeert Peter Wright dit jaar zijn titel of gaat het Michael Smith dit jaar wel lukken? Of misschien toch weer eens Michael van Gerwen of is het Raymond van Barneveld die verrast en de grote prijs gaat pakken!?

Hoe kijk ik het WK darts 2023 live in Nederland?

In Nederland heeft Viaplay de rechten op alle darttoernooien. De wedstrijden zijn live te bekijken via bijvoorbeeld de app, browser en het Viaplay tv-kanaal.

Viaplay kost 13,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 10,49 euro per maand (25% korting bij een jaarabonnement). Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven of onderstaande Viaplay banners.

Lees hier hoe je alle dartwedstrijden in Nederland bekijkt.

Welke Nederlandse darters doen mee aan het WK Darts 2023 in Londen?

Voor Nederland komen dit jaar Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode, Jermaine Wattimena, Martijn Kleermaker, Danny Jansen, Geert Nentjes, Niels Zonneveld, Jimmy Hendriks en Danny van Trijp uit tijdens het WK Darts 2023.
Je kan de wedstrijden live kijken via Viaplay. Je hebt daarvoor een abonnement nodig, klik hier om een abonnement op Viaplay af te sluiten.