Zo bekijk je alle Star Wars-films in chronologische volgorde

Zo bekijk je alle Star Wars-films in chronologische volgorde
Image: ⓒ Lucasfilm Ltd.

Zin om (weer) een keer alle Star Wars-films te kijken? In dit artikel vind je de juiste manier om alle Star Wars-films in chronologische volgorde te bekijken.

Star Wars is al sinds 1977 bezig en het blijft een van de meest populaire filmreeksen ooit. Er komen ook nog steeds regelmatig nieuwe Star Wars-films en -series uit, dus een handig overzicht kan zeker geen kwaad. Of het nou alweer een tijdje geleden is dat je de films hebt gezien of je ze voor de eerste keer gaat kijken: wij helpen je met de volgorde.

Alle Star Wars-films en -series zijn te vinden op Disney Plus.

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

Het verhaal van de Star Wars-films in chronologische volgorde

Het begon allemaal met de eerste film van George Lucas uit 1977 (Star Wars Episode IV: A New Hope), maar inmiddels zijn we alweer 46 jaar verder en zijn er sindsdien nog elf films bij gekomen en nog veel meer nieuwe Star Wars-fans.

Het verhaal van Star Wars begint op chronologische volgorde niet met die eerste film uit 1977, maar (voor nu) met Star Wars Episode I: The Phantom Menace uit 1999. We volgen eigenlijk gedurende de hele filmreeks de Skywalker-familie. In de eerste drie films (de prequels) zien we Anakin Skywalker terwijl hij verandert van een klein jongetje dat als slaaf leeft op Tatooine tot een Jedi die samen met de andere leden van de Jedi Order probeert om op positieve wijze de orde te handhaven in het sterrenstelsel. Anakin wordt echter verleidt door de Emperor om bij de Dark Side te komen. We zien ook langzaam dat de Emperor (een Sith-Lord) aan de macht komt en dat het sterrenstelsel dus wordt overgenomen door de Empire.

Tussen de eerste twee trilogieën spelen zich ook nog twee films af die bedoeld zijn om meer context te geven over de overgang tussen de films en over personages die later verschijnen.

In de volgende drie films volgen we Luke Skywalker (de zoon van Anakin), Princess Leia en Han Solo, terwijl zij met de rebellen de strijd aangaan met de Empire en moeten vechten tegen de Emperor en zijn rechterhand Darth Vader.

De meest recente trilogie volgt de nieuwe hoofdpersonages Rey, Finn, Poe en de slechterik Kylo-Ren die op verschillende wijzen verbonden zijn met de personages uit de voorgaande films. We zien Luke, Leia en Han ook terugkeren na ongeveer 30 jaar sinds de gebeurtenissen uit de voorgaande films. De nieuwe en oude personages moeten samen vechten tegen een nieuwe versie van de Empire, genaamd de First Order.

Er zijn tot nu toe in het totaal twaalf films verschenen in de Star-Wars-reeks (een daarvan is de geanimeerde Star Wars: The Clone Wars en is eigenlijk een soort lange introductie was voor de serie met dezelfde naam). Daarnaast zijn er ook elf Star Wars-series te kijken en zijn er nog veel meer film- en televisieprojecten in ontwikkeling. De chronologische lijst bestaat dus uit elf films. Om alles wat officieel tot de Star Wars-canon behoort te kijken, zijn er dus ook een aantal series om te kijken die zich ook op verschillende plekken in de chronologische volgorde bevinden, dus die zullen we later ook nog even verder belichten. We updaten dit artikel ook als er nieuwe films of series worden toegevoegd.

Voor je begint aan je Star Wars-marathon is het natuurlijk handig om te weten welke volgorde je het beste kunt volgen. We zetten hieronder dan ook een aantal verschillende lijsten: hoe je de Star Wars-films in chronologische volgorde bekijkt, hoe je de films op volgorde van release bekijkt, hoe je de films in de ‘Machete’-volgorde bekijkt en hoe je de films in de ultieme volgorde bekijkt (inclusief de series).

Zo bekijk je alle Star Wars-films in chronologische volgorde

Ook al is de chronologische volgorde niet gelijk aan de volgorde van release, zijn de films gelukkig wel grotendeels genummerd. We hebben dus te maken met Episode I tot en met Episode IX. Daar tussenin staan dan nog de twee spin-offs. Het totaal bestaat eigenlijk uit drie trilogieën en twee spin-offs, waarbij elke trilogie dus ook zijn eigen verhaal heeft binnen het overkoepelende verhaal.

Hieronder vind je dus de volledige lijst van de Star Wars-films in chronologische volgorde. Je ziet achter de films niet de releasedatum staan, maar hoeveel jaren de films zich voor of na de originele film (Star Wars Episode IV: A New Hope) afspelen.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Zo bekijk je alle Star Wars-films op volgorde van release

Veel Star Wars-fans kijken de films het liefste op volgorde van releasedatum, omdat dat natuurlijk ook hetzelfde effect geeft als wanneer je de films de afgelopen 45 jaar allemaal in de bioscoop zou hebben gekeken. Als je echt nog niets van Star Wars afweet, dan is deze volgorde ook het beste om zoveel mogelijk verrast te worden door de grote twists. Het grootste verschil met de chronologische volgorde is dat de originele Star Wars-trilogie die van Episode IV tot en met Episode VI was. Verder verschenen de spin-offs bij de laatste trilogie tussendoor.

Hieronder vind je de lijst met de Star Wars-films op volgorde van verschijningsdatum. Hier staat wel steeds achter de film het jaartal van de verschijning van de film.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Zo bekijk je de Star Wars-films in de Machete-volgorde

De Machete-volgorde is misschien niet de meest gebruikte volgorde, maar deze volgorde is in 2011 door Rod Hilton bedacht. Deze volgorde laat Episode I weg en focust zich op het verhaal van Luke Skywalker. De grote twist in The Empire Strikes Back wordt hier niet verpest door de prequels. Je kijkt eerst A New Hope en Empire Strikes Back en vervolgens kijk je de overgebleven twee prequels als een soort flashback voor je uiteindelijk Return of the Jedi kijkt.

Hieronder vind je de lijst met de Star Wars-films in de Machete-volgorde. Deze volgorde was bedacht voor de derde trilogie en de spin-offs bestonden, dus je kunt zelf kiezen of je die films nog aan het begin en aan het einde in chronologische volgorde toevoegt aan je Star Wars-marathon.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Zo bekijk je alle Star Wars-films in de ultieme volgorde (inclusief de series)

Star Wars bestaat niet alleen uit de elf films die we tot nu toe hebben benoemd. Er zijn door de jaren heen veel verschillende boeken, stripboeken, cartoons en series uitgebracht. Toen Disney echter in 2012 de rechten kocht voor Star Wars besloten ze dat alleen de (toen zes) live-action films en de bestaande Clone Wars-film en -serie nog tot het officiële Star Wars-canon behoorde. Sindsdien is er in het Disney-tijdperk weer heel veel toegevoegd, waaronder dus een aantal films en series. Die films en series zullen we in deze ultieme lijst ook op chronologische volgorde toevoegen.

Hieronder vind je de lijst met de Star Wars-films in de ultieme volgorde. Je ziet achter de films en series niet de releasedatum staan, maar hoeveel jaren de films en series zich voor of na de originele film (Star Wars Episode IV: A New Hope) afspelen.

Klik hieronder op de film of serie om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Welke Star Wars-films kunnen we in 2024 en daarna verwachten?

Het is inmiddels alweer even geleden dat we voor het laatste een nieuwe Star Wars-film hebben gekregen, maar Lucasfilm heeft zeker niet stilgezeten, want er verschijnen nog steeds nieuwe series en er staan toch ook alweer verschillende nieuwe films op de planning.

Sommige releasedatums (of in ieder geval releaseperiodes) van aankomende films en series zijn al bekend, maar van andere Star Wars-projecten weten we alleen nog maar dat ze in ontwikkeling zijn. Hieronder vind je in ieder geval alle films en series die er nog aankomen in 2024 of later (met een trailer als die al beschikbaar is). Natuurlijk kan er wel altijd nog iets vertraagd worden, naar voren worden geschoven of ineens iets nieuws worden toegevoegd.

Klik hieronder op de film of serie om de trailer op YouTube te bekijken:

2024

2025

  • Andor – seizoen 2 (serie, ergens in 2025)

Onbekend

  • The Mandalorian and Grogu (film, mogelijk ergens in 2026)
  • Vervolg op Episode IX met Rey (film, mogelijk ergens in 2026)
  • Verhaal over de eerste Jedi van James Mangold (film)
  • Vervolg van Dave Filoni op The Mandalorian, The Book of Boba Fett en Ahsoka (film)
  • Onbekend verhaal van Taika Waititi (film)
  • Lando (serie)
  • The Mandalorian – seizoen 4 (serie)
  • Ahsoka – seizoen 2 (serie)

Dit zijn de beste Star Wars-films

Er zijn Star Wars-films die enorm goed zijn ontvangen en ook Star Wars-films die juist heel slecht zijn ontvangen. We zetten hieronder de films op een rijtje van goed naar minder goed aan de hand van de scores op IMDB.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Star Wars op dvd en blu-ray

Heb je geen zin om te streamen? Dan kun je de marathon ook gewoon ouderwets via een dvd of blu-ray box set bekijken. Deze kun je via de links hieronder bij bol.com kopen:

Die box sets bevatten alleen de genummerde films, dus als je de collectie compleet wil maken, kan je hieronder ook nog Rogue One en Solo aanschaffen op dvd of blu-ray: