Grote titels niet verwijderd op Disney Plus in Nederland

home alone, pirates, sandlot, disney plus

Waar Amerikaanse Disney Plus-abonnees steen en been klagen omdat er veel titels ontbreken en verwijderd worden, lijkt Nederland de dans voorlopig te ontspringen.

Op verschillende websites valt te lezen dat in de Verenigde Staten Home Alone 1 en 2, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, Garfield: A Tail of Two Kitties, The Sandlot, Flicka, Strange Magic, Dr. Dolittle en The Shaggy Dog inmiddels zonder aankondiging van de service verwijderd zijn. Geen goede reclame natuurlijk voor zo’n groot en gerenommeerd bedrijf als Disney, die net een nieuwe streamingsdienst gelanceerd heeft.

Nederland

Nederland lijkt voorlopig de dans te ontspringen, want alle bovengenoemde titels zijn nog steeds te vinden op Disney Plus in ons kikkerlandje. Disney’s natuurdocumentaire White Wilderness (1958) en de Special The Wonderful World of Disney: Magical Holiday Celebration (2019) zijn wel van Disney Plus in Nederland verwijderd. Ook in Amerika en Canada verdwenen deze titels van het menu. Hetzelfde geldt voor Mickey, Donald, Goofy: De Drie Musketiers, al kunnen de Canadezen die dan wel weer bekijken.

Maar goed, waar meer Nederlandse Disneyplussers over klagen is het missen van aflevering 9 (seizoen 5) van Agents of SHIELD en aflevering 10 (seizoen 1) van de recent toegevoegde serie The Proud Family. Disney is hiervan op de hoogte en dit zou een technisch probleem zijn. Het is de bedoeling dat de afleveringen weer zo snel mogelijk toegevoegd worden.

Streepje voor

Aan de andere kant hebben wij Nederlanders al wel de beschikking over titels waar Amerikanen nog lang op moeten wachten. Zo kunnen wij nu al genieten van onderstaand lijstje. De datum achter de film is de datum dat de titel pas beschikbaar komt voor Amerikanen. Op The Jungle Book (2019) moet zelfs tot 30 mei 2021 gewacht worden. Say what?

Licenties

Het missen en/of verwijderen van content heeft alles te maken met (eerdere aangegane) deals van Disney met andere (streamings) diensten. Deze deals zijn grotendeels aangegaan in een tijd ver voor dat Disney überhaupt van plan was om een eigen streamingsdienst te starten. Het moge duidelijk zijn dat uiteindelijk alles wat van Disney is op Disney Plus zal belanden, maar dit kan voor sommige titels dus nog wel even duren.

Onaangekondigd

Zoals eerder gemeld verwijderd Disney onaangekondigd content van Disney Plus. Dit is uiteraard geen goede reclame voor de dienst van de Huismuis. Het zou handig en vooral waardevol zijn als Disney de titelschermen van alle films en series ging toevoegen aan de service, met daarbij een melding wanneer de titel beschikbaar komt. Op een zelfde manier zoals dat nu met The Lion King gedaan wordt. Disney Plus-abonnees willen niet weten hoe het allemaal zit met de licenties, die willen slechts weten wanneer zij een film kunnen zien op Disney Plus. Daar betalen ze tenslotte voor.

En als er een aflevering voor technische redenen offline gehaald moet worden, ook dan zou het handig zijn als dit met een melding aangegeven wordt. Dan weten klanten waar ze aan toe zijn en krijg je ook online minder vragen en klachten. De communicatie van Disney naar zijn klanten toe is dus niet om over naar huis te schrijven, en dat is erg jammer. Laten we hopen dat Disney hier snel verandering in brengt, want er valt natuurlijk ook genoeg te genieten op Disney Plus.

Meer weten over wat Disney Plus allemaal te bieden heeft? Bekijk hier het volledige aanbod, hier de beste films en series en zie hier alle nieuwe titels die onderweg zijn naar Disney Plus. Alle films op Disney Plus die je in 4K kan bekijken vind je hier.