Is streamen met een VPN legaal?

© Unsplash, Canva

Is films of series streamen met een VPN legaal? Het korte antwoord is ja, maar je leest toch best even verder.

Als je streamingdiensten zoals Netflix, Disney Plus of HBO max gebruikt in combinatie met een Virtual Private Network (VPN), zal je merken dat het aanbod plots veel breder is. Je krijgt toegang tot films en series die je normaal gezien in Nederland niet zou kunnen bekijken. Om deze reden vragen mensen zich terecht af of dit eigenlijk wel legaal is.

Films en series streamen met een VPN

Gebruikmaken van een VPN om films en series te streamen is volkomen legaal, zolang je ook gebruik maakt van legale streamingdiensten zoals Disney Plus of HBO Max. Een VPN beschermt je gegevens en iedereen heeft recht op privacy, het zou dan ook gek zijn als dit illegaal zou zijn.

Geblokkeerde content streamen met een VPN

Er zijn veel redenen om een VPN te gebruiken bij het streamen, een van de voornaamste redenen is dat je toegang krijgt tot geblokkeerde content. Het aanbod van streamingdiensten verschilt van land tot land, en vaak is de Amerikaanse versie van streamingdiensten veel uitgebreider dan de Nederlandse versie. Met een (goede) VPN krijg je toegang tot alle content, ondanks je locatie.

Hiernaast krijg je ook toegang tot streamingdiensten die normaal zelfs helemaal niet beschikbaar zijn in Nederland. Een voorbeeld hiervan is VTM Go, een legale Belgische streamingdienst waarop je live, maar ook on-demand naar alle VTM-zenders kan kijken. Leuk weetje: VTM zendt alle darts-wedstrijden uit, dus met een VPN zoals NordVPN of ExpressVPN krijg je hier ook toegang toe.

Legaal, of toch niet?

In principe is geo-blokkades omzeilen volledig legaal, echter doen grote streamingdiensten er alles aan om dit tegen te gaan. Als je een goedkope of gratis VPN gebruikt om bijvoorbeeld Netflix te kijken, zal je waarschijnlijk niet eens toegang krijgen. Om geo-blokkades succesvol te omzeilen heb je een goede ‘streaming VPN’ nodig.

Geo-blokkades omzeilen mag dan wel niet illegaal zijn, soms is het wel tegen de gebruikersvoorwaarden van de streamingdienst. Daarom raden we je aan om die eens een keer door te lezen, en op eigen risico een VPN te gebruiken bij het streamen. Dit is ook de reden waarom een degelijke VPN-dienst zo belangrijk is.

Wanneer is streamen met een VPN dan wel illegaal?

Er zijn twee scenario’s wanneer streamen met een VPN illegaal kan zijn:

  • In sommige landen kan het gebruik van een VPN illegaal zijn. Voorbeelden hiervan zijn Noord-Korea, Irak, Turkmenistan, Oman en Wit-Rusland. In andere landen zijn alleen door de overheid goedgekeurde VPN’s legaal, maar de betrouwbaarheid ervan is twijfelachtig. Voorbeelden hiervan zijn Rusland, China en Egypte.
  • Hoewel je met een VPN-verbinding moeilijker traceerbaar en beveiligd bent, blijft illegaal streamen met een VPN nog steeds illegaal. Illegale streamingwebsites zoals 123movies of Putlocker zijn dus ook niet plots legaal als je verbonden bent met een VPN.

Samengevat

Een VPN gebruiken om content te streamen is vrijwel altijd gewoon legaal in Nederland, zolang je ook op een legale manier de content streamt. Je kan dus zonder zorgen gebruikmaken van alle voordelen van een VPN, waaronder de mogelijkheid tot bredere streamingbibliotheken.

Ondanks dat het streamen met een VPN volkomen legaal is, doen streamingdiensten er alles aan om dit tegen te gaan. Toegang krijgen tot geblokkeerde content is vaak een grijze zone, en gebruikersovereenkomsten zijn soms voor interpretatie vatbaar.

Met andere woorden: maak gebruik van legale streamingdiensten, lees de gebruikersovereenkomst van de streamingdienst goed door en je bent helemaal veilig!