Wat is een VPN?

Virtual Private Networks uitgelegd in mensentaal

Wat is een vpn
© Canva

Wat is een VPN? We leggen het uit in mensentaal en sommen de voor- en nadelen op.

Een VPN is een onmisbare tool geworden voor iedereen die het internet gebruikt. Als je gebruik maakt van een VPN beveilig je jouw internetverbinding waardoor je online activiteiten beschermt en verborgen worden.

Naast beveiliging brengt een VPN ook leuke extra’s met zich mee. Je kan verbinden met servers wereldwijd, wat betekent dat je toegang krijgt tot content die anders niet beschikbaar zou zijn in Nederland.

Een VPN begrijpen

Als je zonder VPN het internet opgaat kan je internetprovider al jouw online activiteiten volgen. Ze kunnen bijvoorbeeld zien welke websites je bezoekt, hoe vaak je ze bezoekt en hoeveel data je uitwisselt. Met een VPN kan niemand je activiteiten nog volgen.*

Je kan een VPN gerust zien als een soort geheime tunnel tussen jouw apparaat en het internet. Het verbergt al je online activiteiten en maakt het voor anderen bijna onmogelijk om te zien wat je doet.

Hiernaast verbergt een VPN ook je locatie, en het zorgt ervoor alsof het lijkt dat je ergens anders bent. Stel, je bent gewoon thuis in Nederland en je verbind met een Amerikaanse VPN-server, dan zal het voor websites en apps lijken alsof je echt in de Verenigde Staten bent. Hierdoor kan je toegang krijgen tot meer films en series op streamingdiensten, omdat de Amerikaanse streamingbibliotheken meestal veel uitgebreider zijn.

*Het is cruciaal om gebruik te maken van een betrouwbare VPN-provider die geen logs bijhoudt, zoals NordVPN of ExpressVPN.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN werkt door een beveiligde verbinding tot stand te brengen tussen jouw apparaat en een (zelf gekozen) externe server, vaak gelegen in een ander land. Wanneer je verbinding maakt met die server, zal al je internetverkeer via die beveiligde verbinding verlopen. De beveiligde verbinding zorgt ervoor dat alle gegevens die je verstuurt of ontvangt gecodeerd zijn.

Voordelen van een VPN

Een VPN biedt een groot aantal voordelen waardoor je veiliger kan surfen, maar ook toegang krijgt tot meer content op het internet.

Veiligheid en privacy

Iedereen heeft recht op privacy, en het internet zonder VPN is niet bepaald privacy-vriendelijk. Een VPN versleutelt je internetverbinding waardoor het voor derden moeilijker wordt om je online activiteiten te volgen. Je internetprovider zal niet meer in staat zijn om te kijken welke websites je bezoekt. Hierdoor is een VPN een must-have voor iedereen die geeft om de privacy van zichzelf, of van je gezin.

Streaming

Zoals eerder aangehaald, kan je met een VPN genieten van geografisch beperkte content op streamingdiensten zoals Netflix of Disney Plus. Dit betekent dat je toegang krijgt tot een breder aantal film en series die normaal gesproken niet beschikbaar zouden zijn in Nederland. Dit is voor velen dan ook reden nummer 1 om een VPN-abonnement af te sluiten.

Let wel: niet elke VPN-dienst is in staat om streamingdiensten te deblokkeren. Zorg ervoor dat je kiest voor een goede VPN-dienst voor streaming.

Lees ook: Is streamen met een VPN legaal?


 

NordVPN logo

Krijg 64% korting op NordVPN en krijg 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN


Heeft een VPN ook nadelen?

Een VPN gebruiken heeft zeker ook nadelen, al weegt het vaak niet op tegen de voordelen.

Het grootste nadeel van een VPN is dat je internetsnelheid wellicht wat lager zal zijn. De snelheidsvermindering hangt af van verschillende factoren zoals serverlocatie en afstand tot de server. Hiernaast weigeren sommige online platformen dienst als ze een VPN detecteren. Dit heb je vaak enkel voor als je gebruik maakt van goedkope of gratis VPN-diensten, die sterk af te raden zijn.

Het wereldwijde web aan je vingertoppen

Nu je begrijpt wat een VPN is en wat het doet, ligt het wereldwijde web aan je vingertoppen. Als je gebruikmaakt van een VPN kan je zonder zorgen het internet op en daarnaast nog eens profiteren van extra content op streamingdiensten die je zonder VPN niet zou kunnen bekijken.