‘Shōgun’ nu te streamen op Disney Plus

Shōgun op Disney Plus
© FX

De nieuwe miniserie Shōgun is nu te streamen op Disney Plus. De eerste reacties zijn enorm veelbelovend, dus dit lijkt zeker een aanrader te worden.

Deze nieuwe miniserie is gebaseerd op het gelijknamige boek van James Clavell uit 1975. Dit is overigens niet de eerste keer dat dit boek verfilmd is, want in 1980 kwam er ook al een miniserie uit die gebaseerd was op dit boek. 

Het verhaal (van het boek en de serie) is losjes gebaseerd op echte gebeurtenissen en geschiedenis. Het personage John Blackthorne is gebaseerd op de eerste Engelsman die Japan bereikte, genaamd William Adams, en die daar vervolgens ook als samoerai trainde. 

Het verhaal van ‘Shōgun’

Uit de synopsis van de serie (en de trailers) wordt duidelijk dat het verhaal zich (grotendeels) in het jaar 1600 in Japan afspeelt. Lord Yoshii Toranaga (Hiroyuki Sanada) moet vechten voor zijn leven wanneer zijn vijanden in de ‘Raad van Regenten’ zich tegen hem keren. Wanneer een mysterieus Europees schip strandt bij een vissersdorpje in de buurt, krijgt Toranaga ineens informatie in handen die hem kan helpen het tij doen keren en zijn vijanden te verslaan.

Profiteer nu met korting op een Disney Plus abonnement

Het waargebeurde verhaal van William Adams, waar dit verhaal op gebaseerd is, is eigenlijk op zichzelf al erg interessant. Door het verhaal te fictionaliseren kan het natuurlijk nog spannender worden, al willen de makers de Japanse geschiedenis nog steeds wel zo authentiek mogelijk weergeven.

Wanneer komt ‘Shōgun’ op Disney Plus?

Op 2 november 2023 kondigde Disney Plus via sociale media al met een trailer aan dat de FX-serie Shōgun vanaf februari 2024 op de streamingdienst te kijken zou zijn. Later die maand, op 29 november, werd aangekondigd dat de première op 27 februari zou plaatsvinden. Op 27 februari 2024 verschenen vervolgens dus ook meteen de eerste twee afleveringen van de serie.

In tegenstelling tot veel andere Disney Plus-series (zoals bijvoorbeeld Star Wars: The Bad Batch) die over het algemeen meestal op woensdag verschijnen, komen de nieuwe afleveringen van Shōgun elke dinsdag online. Dit is dan ook officieel geen ‘Disney Plus Original’, maar een serie van FX die in Nederland op Disney Plus uitkomt, maar in de VS bijvoorbeeld op Hulu.

Geweldige scores

Inmiddels zijn de eerste drie afleveringen van de serie al verschenen op Disney Plus en het lijkt erop dat deze miniserie een groot succes gaat worden.

Op IMDB heeft de serie inmiddels al een score van 9.2 en op Rotten Tomatoes staat de ‘Tomatometer’ op 99% en geeft het publiek hem een score van 94%. Dat zijn indrukwekkende scores. Er zijn natuurlijk pas 3 afleveringen uitgekomen tot nu toe, dus daar kan nog verandering in komen, maar de serie is dus zeker goed van start gegaan.

Vooral de culturele authenticiteit zorgt voor veel positieve reacties en daarnaast worden ook het acteerwerk en camerawerk veel geprezen. Ook in Japan is de serie over het algemeen erg goed ontvangen vanwege de authenticiteit. Het helpt in dit geval waarschijnlijk ook dat de bekende Japanse acteur Hiroyuki Sanada, die hier de rol van Lord Yoshii Toranaga vertolkt, een van de producenten van de serie is.

Hoeveel afleveringen krijgt ‘Shōgun’?

De miniserie Shōgun bestaat in totaal uit 10 afleveringen. Miniseries bestaan meestal uit een beperkt aantal afleveringen en krijgen dan ook vaak maar één seizoen. Gezien het succes van deze serie tot nu toe zou het ons echter niets verbazen als er over een tijdje misschien toch nog een tweede seizoen verschijnt.

Aflevering Weekdag Datum
1: Anjin Dinsdag 27 februari
2: Servants of Two Masters Dinsdag 27 februari
3: Tomorrow is Tomorrow Dinsdag 5 maart
4: The Eightfold Fence Dinsdag 12 maart
5: Broken to the Fist Dinsdag 19 maart
6: Ladies of the Willow World Dinsdag 26 maart
7: Onbekend Dinsdag 2 april
8: Onbekend Dinsdag 9 april
9: Onbekend Dinsdag 16 april
10: Onbekend Dinsdag 23 april

Tot nu toe bestaat de serie echter maar uit 10 afleveringen en deze afleveringen verschijnen elke dinsdag op Disney Plus. De eerste twee afleveringen verschenen echter allebei tegelijkertijd op 27 februari. 

De komende weken verschijnt er steeds gewoon één aflevering per week en op 23 april zal de laatste aflevering dus online komen te staan.

We weten niet precies hoe lang elke aflevering zal duren, maar de eerste aflevering duurde 71 minuten en de tweede 60 minuten, dus we gokken dat je elke week toch wel een aflevering van ongeveer een uur kan verwachten. Misschien dat de laatste aflevering, net als de eerste, ook wat langer zal zijn, maar dat weten we momenteel nog niet.

Bekijk hieronder de officiële trailer van Shōgun.

Klik hier om Shōgun direct te gaan streamen

Wil je weten wat er allemaal nog meer te zien is op Disney Plus? Check dan hier het volledige aanbod.

Disney Plus kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.