Voortbestaan Formule 1 TV in Nederland onzeker

sergio perez, formule 1

F1 TV Pro-abonnementshouders zitten dit seizoen nog gebakken en kunnen nog genieten van alle races en extra’s op de streamingservice. Maar voor het raceseizoen 2023 is dat alles behalve zeker. F1 TV kan desgevraagd niet garanderen dat de Formule 1 ook in 2023 nog op de standalone dienst te bewonderen is.

De Zweedse Nordic Entertainment Group (NENT) kocht recent de Formule 1 rechten in Nederland. In 2022 wordt aansluitend Viaplay, de nieuwe streamingdienst van NENT, in Nederland uitgerold waar de races dan te zien zullen zijn. Wel werd er via een persbericht beloofd dat F1 TV, de officiële streamingdienst van de Formule 1, zou blijven in ons kikkerlandje. En dat doet het ook, maar de vraag is voor hoe lang en op welke manier? Voor 2022 lijkt alles in kannen en kruiken, maar de kans is aanwezig dat de service vanaf 2023 verdwijnt.

Onduidelijk

Navraag bij F1 TV leert ons vooral dat er nog geen duidelijkheid is. “De huidige situatie is dat Ziggo in 2022 stopt met het uitzenden van de evenementen en de races worden uitgezonden via de streamingdienst Viaplay van NENT Group. Gedurende deze periode kunnen wij u deze inhoud ook bieden via een pro-abonnement.” Dit wisten we en tot zover is alles helder, maar dan: “Voorlopig hebben we echter geen update over de inhoud die in 2023 via ons platform beschikbaar zal zijn”, aldus F1 TV in een reactie.

Europa

Zo’n scenario zou niet uit de lucht komen vallen. In andere Europese landen zoals Engeland, Ierland, Duitsland en Italië is F1 TV Pro ook niet beschikbaar omdat Sky alle F1-rechten in de zojuist genoemde landen heeft gekocht. Ook in Spanje is de populaire service niet te gebruiken omdat DAZN daar zijn handtekening onder een exclusief rechtencontract heeft gezet. Het is dus niet ondenkbaar dat Nederland in de voetsporen van al deze Europese landen treedt. In Zweden daarentegen, het thuisland van NENT waar Viaplay succesvol is uitgerold, is F1 TV Pro nog wel beschikbaar.

Een ander denkbaar scenario is dat een F1 TV Pro-abonnement gekoppeld wordt aan een Viaplay-abonnement en dus alleen te bekijken is als Viaplay-klant. NENT betaalde naar verluidt zo’n 30 miljoen euro per jaar voor de rechten en die moeten immers terugverdiend worden. Een andere mogelijke optie is dat de dienst blijft bestaan, maar dat de prijs omhoog gaat.

Stop op abonnementen?

Daarnaast waren er nog verhalen dat er binnenkort geen F1 TV Pro-abonnementen meer afgesloten kunnen worden. De service zou door de huidige overname van NENT ‘op slot’ gegooid worden, geen nieuwe klanten meer toelaten en alleen bestaande abonnementhouders zouden dus nog kunnen blijven genieten van de races. Dit verhaal spreekt F1 TV pertinent tegen. “Ik kan je bevestigen dat F1 TV Pro in 2022 beschikbaar blijft, ook voor nieuwe klanten.” 

Dus er is voor 2022 niets aan de hand en geen man over boord. We kunnen de titanenstrijd tussen Lewis en Max ook volgend seizoen gewoon bekijken op F1 TV Pro. De grote vraag blijft natuurlijk wat er in 2023 gaat gebeuren, maar op dit antwoord zullen we nog even moeten wachten.