5 budgetvriendelijke tips voor een snel en betrouwbaar netwerk

Een betrouwbaar thuisnetwerk opzetten hoeft geen fortuin te kosten. Met een paar slimme keuzes en handige tips en tricks is het makkelijk om zonder veel geld uit te geven een stabiele en betrouwbare verbinding te realiseren. Hier zijn enkele tips om mee aan de slag te gaan. 

1. Kies de juiste kabels 

Een van de beste manieren om een stabiel thuisnetwerk te maken, is het aanschaffen van de goede netwerkkabels. Kies bijvoorbeeld voor een Cat5e kabel. Deze kabels zijn vaak goedkoper dan andere kabels en bieden prima snelheden voor thuisnetwerken. Ze zijn perfect voor alles van surfen op het internet tot het streamen van video’s en series in HD-kwaliteit.  

 

Cat5e kabels hebben de laagste snelheid die nu nog wordt gebruikt, namelijk 1 Gbit per seconde met een bandbreedte van 100 MHz. Wil je veel data overdragen of lange gamesessies streamen op Twitch? Dan kun je beter een netwerkkabel met een hogere categorie aanschaffen. 

2. Plaats je router strategisch 

De locatie van je router kan grote invloed hebben op de sterkte van je verbinding. Plaats de router centraal in huis, bij voorkeur hoog en vrij van obstakels, zoals muren en grote meubels. Dit zorgt ervoor dat het signaal zich beter kan verspreiden. Bepaalde materialen kunnen er ook voor zorgen dat het signaal slechter wordt (Interferentie): 

 

Soort materiaal 

Storingspotentieel 

Hout 

Laag 

Synthetisch materiaal 

Laag 

Glas 

Laag 

Water 

Gemiddeld 

Baksteen 

Gemiddeld 

Marmer 

Gemiddeld 

Stucwerk 

Hoog 

Beton 

Hoog 

Metaal 

Zeer hoog 

 

Houd rekening met deze materialen om ervoor te zorgen dat je verbinding altijd optimaal is. Vermijd, waar het kan zoveel mogelijk obstakels en muren. 

3. Beveilig gratis je netwerk 

Een goed beveiligd netwerk is niet alleen veiliger, maar kan ook een stuk stabieler zijn. Maak gebruik van WPA3-encryptie als dit mogelijk is. Dit helpt om ongewenste gebruikers buiten te houden en voorkomt overbelasting. Zorg ervoor dat jouw netwerk beveiligd is met een goed wachtwoord. Volg de richtlijnen hieronder voor een sterk wachtwoord. 

 

  • Gebruik nooit persoonlijke informatie. 
  • Gebruik letters, cijfers en symbolen. 
  • Maak een lang wachtwoord (idealiter 12 karakters). 
  • Hergebruik nooit je wachtwoorden. 
  • Gebruik geen bestaande woorden. 

 

Volg deze tips op en zorg voor een netwerk wat altijd snel en veilig blijft. Zorg er ook voor dat je om de zoveel tijd je wachtwoorden aanpast, zodat ze altijd vers en nieuw blijven. 

4. Stel prioriteiten in je netwerkverkeer 

Voor wie veel apparaten op hetzelfde netwerk heeft, kan het handig zijn om het verkeer te prioriteren. Veel moderne routers hebben een QoS (Quality of Service) instelling, waarmee bepaald kan worden welke apparaten voorrang krijgen op de beschikbare bandbreedte. Dit stel je zo in: 

 

  • Log in op de router via je computer. Gebruik hiervoor het IP-adres van de router. 
  • Open het tabblad ‘Wireless’ om draadloze instellingen te bewerken. 
  • Zoek naar de QoS-instellingen onder geavanceerd netwerk- of draadloze instellingen.  
  • Klik op de knop ‘Set Up QoS Rule’. 
  • Voeg netwerken toe die je voorrang wilt geven en stel de prioriteiten in. 
  • Klik op ‘Apply’ en herstart de router. 

 

Op deze manier kun je altijd de gewenste apparaten voorzien van de snelste netwerkverbinding. 

5. Investeer in snellere netwerkkabels 

Hoewel Cat5e kabels, zoals eerder genoemd, prima werken voor de meeste toepassingen, kan het de moeite waard zijn om te investeren in snellere kabels. Cat6a kabels kopen kan bijvoorbeeld de moeite waard zijn voor een goede update van je netwerk. Deze kabels ondersteunen 10 Gbps en een bandbreedte van 500 MHz. Dit maakt ze perfect voor zowel thuisnetwerken als zakelijke omgevingen.  

 

Met deze tips kun je een betrouwbaar en goedkoop thuisnetwerk opzetten. Kies de juiste apparatuur en verander een aantal instellingen. Dat is al vaak genoeg om een groot verschil te zien. 


Dit artikel is geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Ontvang jij onze nieuwsbrief al?
Blijf op de hoogte van alles wat er in de streamingwereld gebeurt.