Je favoriete serie op Disney Plus of die spannende F1-race via Viaplay – voor miljoenen Nederlanders is dagelijks streamen niet meer dan normaal. Maar sta je er weleens bij stil hoeveel energieverbruik streamen kost? Met de huidige energieprijzen kan dat behoorlijk oplopen. Gelukkig zijn er manieren om duurzamer te streamen én te besparen op je energierekening.
Energie vergelijken
Door de stijgende energieprijzen zijn steeds meer mensen zich bewust van hun energieverbruik. Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer: “De energiemarkt verandert de afgelopen jaren heel erg snel. Momenteel zijn de energieprijzen weer redelijk stabiel, maar zijn er de nodige internationale spanningen die voor onzekerheid zorgen. Hierdoor kunnen de energiekosten zomaar weer veranderen.” Het kan daarom lonen om energiecontract vergelijken te overwegen, zeker in deze tijd. Om ervoor te zonder dat dit zonder te veel gedoe verloopt 4 vragen om te stellen bij je energie vergelijken:
- Heb je gas nodig of alleen stroom?
- Waar gat je energieverbruik het meest aan op?
- Wat voor contract heb je nu en wat voor contract zou je willen? Bijvoorbeeld variabel of vast?
- Vind je groene energie belangrijk?
Hoeveel energie kost streamen?
Streamen is een grotere energieverbruiker dan je denkt. Een uur HD-video streamen verbruikt gemiddeld 1,5 kWh aan energie – vergelijkbaar met je wasmachine zeven wasbeurten achter elkaar laten doen of je smartphone 125 keer opladen. Dat het energieverbruik van een uurtje streamen zo hoog ligt, heeft niet alleen te maken met het apparaat waarop je een film of serie streamt. Om content te streamen zijn ook datacenters en netwerken nodig.
“Veel mensen realiseren zich niet dat datacenters 24 uur per dag, zeven dagen per week draaien om onze favoriete series en films beschikbaar te houden”, legt Kerkhof uit. “Als je iets streamt op bijvoorbeeld je laptop, vraag je data op. Deze data staat opgeslagen op enorme servers in datacenters. Maar er is niet alleen veel energie nodig voor het beschikbaar houden van de online content, ook het koelen van al die servers kost veel energie.”
Slim streamen: zo bespaar je energie
Een paar kleine aanpassingen in je streaminggedrag kunnen al een verschil maken op je energierekening én je energieverbruik.
- Series of films downloaden
Heb je bepaalde favoriete series of films waar je maar geen genoeg van krijgt? Dan kun je deze ook downloaden, waardoor je maar één keer data en energie verbruikt. Laat de downloads ook ‘s nachts lopen, wanneer de energiekosten lager zijn.
- De beeldkwaliteit aanpassen
Streamingdiensten concurreerden lange tijd met elkaar door de beste kwaliteit te bieden. Hoe meer pixels, hoe beter. Kijk je weleens een film in Ultra HD? Dit verbruikt tot vier keer meer energie dan een gewone HD-video. Op een telefoon of tablet zie je dat kwaliteitsverschil bovendien nauwelijks. Pas dus vooral de beeldkwaliteit aan om energie te besparen. Extra bespaartip: streamen op je tablet kost veel minder energie dan streamen op je grote smart-TV.
- Streamen op het juiste moment
Probeer bewust te kiezen wanneer je streamt. Tijdens piekmomenten – dit is meestal tussen 17:00 en 21:00 uur – draaien datacenters op volle toeren om alle Nederlandse streamers te bedienen. Stream je op rustigere momenten? Dan verdeel je de energiebelasting beter. En ook niet onbelangrijk: je internet is vaak sneller buiten de piekuren, wat zorgt voor betere beeldkwaliteit met minder energieverbruik. Win-win!
- Via WiFi streamen
Door via je WiFi-netwerk te streamen in plaats van via 4G of 5G bespaar je enorm op je energieverbruik.
- Streamingsapps sluiten
Nog een simpele tip: sluit je streamingapps volledig af als je klaar bent met kijken. Veel mensen laten diensten als Disney Plus of Viaplay onbewust op de achtergrond draaien. Dit onbewuste online ‘sluipverbruik’ kost je onnodig veel energie.
Door bewust met je streaminggedrag om te gaan én regelmatig energieleveranciers te vergelijken, kun je honderden euro’s per jaar besparen. Bovendien draag je zo bij aan een duurzamere digitale toekomst. Zo kan je verantwoord online blijven genieten van je favoriete films en series.
Dit artikel is geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.