Banden in actie: memorabele scènes uit films waarin banden of bandengerelateerde gebeurtenissen een belangrijke rol spelen in de plot

©Unsplash

De moderne cinema bevindt zich nog steeds in het tijdperk van de kaskrakers (hoewel dat volgens ons snel voorbij zal zijn) en daarom vormen special effects nu de basis van populaire films. Hoe spectaculairder en emotioneler het beeld, hoe beter. Cars speelde hierin niet de laatste rol: snelheid, cool design, achtervolgingen – dit alles wakkert het bloed van de kijker aan. Maar zou dit mogelijk zijn geweest zonder kwaliteitsbanden voor auto’s? Natuurlijk niet. Daarom stel ik voor om de meest iconische scènes uit films in herinnering te brengen, waarin banden een belangrijke rol speelden.

Drie iconische scènes in films waarin autobanden een belangrijke rol speelden

Vanishing Point

De eerste film waar we het over zullen hebben heet “Vanishing Point”. De laatste scène is de meest spectaculaire van het hele verhaal. De film gaat over een man met de achternaam Kowalski, die ooit een geweldige autocoureur was. Maar dat was ooit. Tegenwoordig houdt de man zich bezig met auto’s afleveren. Hij is degene die een Dodge Challenger in een schamele 15 uur van Colorado naar Californië moet brengen. Natuurlijk moet hij de regels overtreden om dat voor elkaar te krijgen. De politie is er niet blij mee en probeert zo’n snelle en slordige chauffeur aan te houden, maar natuurlijk vindt hij altijd wel een manier om weg te glippen. Natuurlijk heeft Kowalski dit te danken aan, onder andere, banden. In de slotscène weet Kowalski dat hij de weddenschap niet zal winnen en het niet zal halen, maar toch wil hij niet op een goede manier naar de politie, daarom besluit hij door de politiemuur heen te breken. Zal het hem lukken? 

Meer over banden – auto-onderdelen24.nl

Race – Clash of Giants

“Race – Clash of Giants” – nog zo’n goed voorbeeld van succesvolle films die over autoliefhebbers gaan. De film van Ron Howard is biografisch en vertelt over de intense confrontatie tussen twee Formule 1-legendes. Waarschijnlijk heb je al geraden dat we het hebben over Niki Lauda en James Hunt. Het zijn twee verschillende werelden en twee verschillende benaderingen van hun gekozen inspanningen. De eerste straalt kalmte uit, hij is berekenend en begrijpt hoe belangrijk het is om op details te letten. De tweede is op zijn beurt een complete tegenpool. De man houdt van luidruchtige feestjes, mooie dames, adrenaline en risico. Natuurlijk is de laatste scène het hoogtepunt van hun hele confrontatie. Laud is nerveus over het slechte weer op deze dag, omdat hij een bittere ervaring heeft met een ongeluk. Hunt, die tot over zijn oren in de problemen zit, heeft ongelooflijk veel behoefte aan een overwinning. Natuurlijk ziet deze scène, met al het gefluit van de banden, er adembenemend uit. 

Bliksem McQueen

En de laatste film is de eerste twee delen van de tekenfilm over de legendarische “Bliksem McQueen”. Herinner je je de stad van de auto’s, waarin de hoofdpersoon valt, zijn hartstochten over de wedstrijd, die hij wil halen? En de liefde van de hoofdpersoon voor zijn eigen uiterlijk, en vooral voor banden? Hoewel dit beeld een tekenfilm is, betekent dit niet dat het niet serieus genomen kan worden. Het draait allemaal om Bliksem McQueen die de harten van miljoenen kinderen over de hele wereld wint.

We hebben slechts drie films en scènes besproken waarin Tyres een sleutelrol speelde. Maar er zijn er nog veel meer. Feit is dat een blockbuster-tijdperk niet kan bestaan zonder spectaculaire filmscènes. Een auto is meer dan een vervoermiddel. Het bewijs hiervan is te vinden in de films waarover we je hebben verteld.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.