De beste documentaires over de digitale revolutie

© Onze partner

Documentaires en docuseries over internet en de digitale revolutie bieden een uniek inzicht in de steeds evoluerende wereld van de technologie. Deze shows en films onderzoeken onderwerpen die trendwatchers altijd interessant vinden. Voorbeelden hiervan zijn gegevensprivacy, sociale media, kunstmatige intelligentie en de impact van technologie op de samenleving. Ze bieden een kritisch onderzoek naar het digitale landschap, vanaf het prille begin tot nu, en speculeren over wat de toekomst zal brengen. Guidedoc, Netflix, YouTube en andere online platforms hebben documentairemakers en journalisten die je mogelijk kunt boeken bij dit sprekersbureau de kans gegeven om hun werk met een wereldwijd publiek te delen. Hieronder staan ​​tien van de meest essentiële docuseries en films over de digitale revolutie, die je online kunt bekijken.

The Social Dilemma

Dit docudrama onderzoekt de donkere kant van sociale media en de impact die deze heeft op onze geestelijke gezondheid, privacy en democratie. Het bevat interviews met voormalige werknemers van bedrijven als Facebook en Google die hun zorgen delen over de verslavende aard van sociale media en de manieren waarop deze het gedrag van gebruikers kunnen manipuleren.

The Net- Unabomber, LSD & Internet

Is een boeiende documentaire die de verborgen kant van het internet verkent door de geschiedenis van de cybernetische revolutie van de jaren zeventig te volgen. De film gebruikt het achtergrondverhaal van Ted Kaczynski (de Unabomber) als lens om contrasterende tegenculturele reacties op digitale technologie te onderzoeken, van degenen die zich ertegen verzetten tot degenen die het omarmen. De film combineert onderzoeksjournalistiek en reisverslag en biedt een tot nadenken stemmende analyse van de impact van digitale technologie op onze samenleving. Het is een must-watch voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en de implicaties van de digitale revolutie.

Well Done

Deze Zwitserse documentaire van Thomas Imbach biedt een fascinerende en tot nadenken stemmende inkijk in de wereld van computercentra en hun impact op de samenleving. De film werd gedurende meerdere maanden opgenomen in een computercentrum dat de financiële gemeenschap in Zürich bedient, met als doel de menselijke kosten van onze steeds digitalere en onderling verbonden wereld te onderzoeken.

Going South

Is een fascinerende documentaire die beelden van YouTubers gebruikt om de geest van de wereld vast te leggen in het tijdperk van nepnieuws en snelle verspreiding van informatie. De film, geregisseerd door Dominic Gagnon, verbindt uiteenlopende beelden en thema’s om een ​​levendige constellatie van de moderne wereld te creëren die alleen mogelijk is via onze online aanwezigheid. Het roept tot nadenken stemmende vragen op over hoeveel van ons leven nu online wordt gedocumenteerd en beheerd, en of YouTube het nieuwe ‘beeldboek’ voor onze samenleving aan het worden is . “Going South” is een must-watch voor iedereen die geïnteresseerd is in de impact van sociale media op onze cultuur en kan worden bekeken op online platforms zoals YouTube.

Google and the World Brain

Is een meeslepende documentaire die de implicaties onderzoekt van Google’s project om elk boek ter wereld te digitaliseren. Het duikt in de controverse over auteursrechten en intellectuele eigendomsrechten, terwijl het ook de potentiële voordelen en valkuilen onderzoekt van het creëren van een digitale opslagplaats van menselijke kennis. De film is een must-watch voor iedereen die geïnteresseerd is in de impact van technologie op onze samenleving.


Dit artikel werd geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.