Bereid je voor op Guardians of the Galaxy Vol. 3 met deze Marvel-films

Zo bekijk je alle Marvel-films in chronologische volgorde
Image: Ⓒ Disney

Guardians of the Galaxy Vol. 3 is inmiddels uit in de bioscoop, maar aangezien de eerste Guardians-film alweer bijna tien jaar geleden uitkwam, is het misschien handig om je eerst nog even voor te bereiden met alle andere films waar de Guardians in zitten. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

De derde Guardians of the Galaxy-film (en voor regisseur James Gunn ook de laatste) is nu eindelijk in de bioscoop. Hij arriveert zes jaar na Guardians of the Galaxy Vol. 2 en negen jaar na de eerste film uit de reeks, dus als je die films hebt gekeken toen ze in de bioscoop uitkwamen, dan is het misschien wel weer tijd voor een opfrisser.

Naast de Guardians of the Galaxy-films zelf, zijn de hoofdpersonages uit deze film ook verschenen in een aantal andere Marvel-films (binnen de MCU) en in hun eigen Holiday Special. Een aantal van deze andere Marvel-films hebben ook een grote invloed op een aantal van de Guardians, dus om je volledig voor te bereiden op Guardians of the Galaxy Vol. 3, kan je het beste alle films die hieronder staan (nog een keer) kijken. Op die manier kan je pas echt genieten van de ultieme kijkervaring.

Verder kan je natuurlijk ook extra in de Guardians-stemming komen door nog eens naar de fantastische soundtracks van de eerste twee films te luisteren.

Alle Guardians of the Galaxy-films kan je terugvinden op Disney Plus. Ook de andere films die we hier benoemen staan gewoon op deze streamingdienst, dus dat maakt je Guardians-marathon ook iets gemakkelijker. Als je naast de Guardians of the Galaxy-films ook nog alle andere Marvel-films (opnieuw) wil bekijken, zie dan ook ons overzicht van alle Marvel-films in chronologische volgorde. Zoek je andere goede Marvel-films om te kijken? Dan hebben we ook nog een top 10 van de beste Marvel-films voor je.

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

Dit zijn alle Guardians of the Galaxy-films op Disney Plus

Hieronder vind je de zes MCU-films waar de Guardians of the Galaxy in hebben gezeten, die zich vóór Guardians of the Galaxy Vol. 3 afspelen. Deze lijst bestaat natuurlijk uit de twee voorgaande Guardians-films en The Guardians of the Galaxy Holiday Special, maar ook uit twee van de Avengers-films en de vierde Thor-film (waar deze personages maar heel kort in zitten).

Er zijn ook nog een aantal short-films op Disney Plus te vinden onder de naam I Am Groot, die zich rond de tijd van de eerste twee Guardians of the Galaxy-films afspelen, maar daar zit niet heel veel verhaal in.

We zetten bij elke film een trailer en een korte synopsis van het verhaal (specifiek gerelateerd aan de Guardians) voor als je alleen een kleine opfrisser nodig hebt, maar we zetten onderaan bij elke film ook een link naar Disney Plus, zodat je de films meteen kan gaan streamen.

1. Guardians of the Galaxy (2014)

In de eerste Guardians of the Galaxy maken we kennis met Peter Quill (Star-Lord), een man (van de Aarde) die als kind is gekidnapt door aliens. Hij steelt een belangrijk artefact en wordt vervolgens door allerlei andere criminelen achterna gezeten. Hij komt met een aantal van deze criminelen (Gamora, Drax, Groot en Rocket) in de gevangenis te zitten en ze besluiten samen te proberen te ontsnappen om het artefact te verkopen en de winst te delen, maar er zitten nog meer gevaarlijke mensen achter hen aan.

Kijk Guardians of the Galaxy hier op Disney Plus

2. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Guardians of the Galaxy Vol. 2 speelt zich bijna direct na de eerste film af. De Guardians stelen waardevolle batterijen van het volk genaamd de Sovereign en de leider van het vol stuurt Yondu (de man die Peter heeft gekidnapt en opgevoed) en zijn crew achter de Guardians aan. In deze film wordt Peter geconfronteerd met zijn vader, die een Celestial genaamd Ego blijkt te zijn en nogal geheimzinnig doet, en zijn helper genaamd Mantis. Ook Gamora wordt weer geconfronteerd door haar zus Nebula.

Kijk Guardians of the Galaxy Vol. 2 hier op Disney Plus

3. Avengers: Infinity War (2018)

In Avengers: Infinity War reageren de Guardians of the Galaxy op een noodoproep van een Asgardian-schip en vinden ze tussen het puin van het vernietigde schip een zwevende Thor. Thor laat de Guardians weten dat Thanos achter de Reality Stone aanzit. Zelf gaat hij met Rocket en Groot naar Nidavellir om een nieuw wapen te creëren, maar de rest van de Guardians gaan Thanos confronteren.

Dat verloopt niet zo goed, want hij krijgt de steen in handen en neem Gamora met zich mee, omdat zij de locatie van de Soul Stone weet. De overgebleven Guardians komen op de planeet Titan een aantal van de Avengers tegen en vechten daar weer tegen Thanos, maar Gamora is nergens te bekennen. Ze weten Thanos alleen niet te verslaan en Groot, Drax, Mantis en Quill verdwijnen na de triomf van Thanos.

Kijk Avengers: Infinity War hier op Disney Plus

4. Avengers: Endgame (2019)

In Avengers: Endgame is Nebula in de eerste instantie gestrand in de ruimte samen met Tony Stark (Iron Man), maar als ze worden gered door de Avengers, confronteren een aantal leden van het team Thanos en komen ze erachter dat ze echt verloren hebben. Vijf jaar later bedenken ze een plan om Thanos’ schade ongedaan te maken door terug in de tijd te gaan.

Als iedereen volgens plan zijn missie uit heeft gevoerd komen ze terug naar het Avengers-hoofdkwartier, maar de versie van Nebula die terugkomt is niet dezelfde die vertrok, maar aan alternatieve versie die nog voor Thanos werkt. Zij haalt Thanos en zijn leger naar het hoofdkwartier waar ze tegen de Avengers strijden. De “echte” Nebula komt met hulp van een alternatieve versie van Gamora ook weer terug en de Avengers slagen er ook in om hun verdwenen vrienden (waaronder de rest van de Guardians) terug te brengen.

Kijk Avengers: Endgame hier op Disney Plus

5. Thor: Love and Thunder (2022)

De Guardians of the Galaxy zitten echt maar heel even in deze vierde Thor-film, omdat Thor aan het einde van Avengers: Endgame met ze mee op reis ging. Je kan dus ook alleen even de paar scènes met de Guardians kijken, zodat je snapt waarom Thor niet meer bij ze is na deze film. De Guardians nemen namelijk al gauw afscheid van Thor als hij een noodsignaal van een oude bekende binnenkrijgt. Quill laat Thor weten dat hij erachter moet komen wie hij precies is en dat hij zich moet focussen op de mensen waar hij van houdt. Dat probeert Quill namelijk zelf ook te doen.

Kijk Thor: Love and Thunder hier op Disney Plus

6. The Guardians of the Galaxy Holiday Special (2022)

The Guardians of the Galaxy Holiday Special speelt zich weer een tijdje na Love and Thunder (en dus ook Endgame) af. Dat is onder andere te merken Groot, die er nu veel groter uitziet. Deze special speelt zich net iets voor de derde Guardians-film af en geeft ook bevat ook een aantal dingen die handig zijn om te weten voor je Guardians of the Galaxy Vol. 3 gaat bekijken.

De Guardians hebben in deze special het grote zwevende hoofd van een Celestial, genaamd Knowhere, gekocht van de Collector en ze hebben ook een nieuwe vriend gemaakt, genaamd Cosmo the Spacedog (een hond met telekinetische krachten). Kraglin vertelt de Guardians over het concept van Kerstmis op Aarde, wat hij van Quill heeft geleerd, en Mantis besluit om samen met Drax een cadeau voor Quill te halen op Aarde.

Quill is namelijk niet meer helemaal hetzelfde geweest sinds Gamora weg is. Daarom kidnappen Drax en Mantis de acteur Kevin Bacon om Quill op te vrolijken, maar dat verloopt niet heel soepel en Quill leert de Guardians vervolgens (met hulp van Kevin Bacon) wat Kerstmis nou echt inhoudt. Ook vertelt Mantis aan Quill dat ze eigenlijk zijn halfzus is.

Kijk The Guardians of the Galaxy Holiday Special hier op Disney Plus

Dit zijn alle Guardians of the Galaxy-films op dvd en blu-ray

Als je geen Disney Plus hebt of je de films gewoon liever aan je fysieke collectie wil toevoegen, dan kan je natuurlijk de Guardians of the Galaxy-films ook nog op dvd of blu-ray aanschaffen (behalve de Holiday Special, want die staat exclusief op Disney Plus). Hieronder hebben we een aantal links naar alle films op bol.com voor je neergezet.

4K UHD Blu-ray

Blu-ray

DVD

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.