Bereid je voor op ‘The Marvels’ met deze Marvel-films en -series

The Marvels op Disney Plus
Image: Ⓒ Disney

The Marvels zal vanaf 7 februari in Nederland te streamen zijn op Disney Plus. Ben je benieuwd naar de nieuwste Marvel-film, maar heb je misschien weer even een opfrisser nodig? Geen probleem, want hier vind je een overzicht van alle films en series waarmee je je kan voorbereiden op deze film. 

Na vier jaar heeft de film Captain Marvel (2019) eindelijk een vervolg gekregen, genaamd The Marvels (2023). Die film is echter niet alleen het vervolg op Captain Marvel, maar ook op de serie Ms. Marvel (2022) en gedeeltelijk op de serie WandaVision (2021).

In deze film raken de krachten van Captain Marvel/Carol Danvers (Brie Larson), Monica Rambeau (Teyonah Parris) en Ms. Marvel/Kamala Khan (Iman Vellani) met elkaar verstrengeld nadat Carol en Monica tegelijkertijd op verschillende plaatsen in de ruimte een ‘jump point’ aanraken dat maar niet wil sluiten. Elke keer als ze tegelijkertijd hun krachten gebruiken, wisselen ze van fysieke locatie met elkaar. Om dit op te lossen moeten ze achter een wraakzuchtige Kree genaamd Dar-Benn (Zawe Ashton) aan, die een krachtig object in handen heeft gekregen.

Dit vervolg op Captain Marvel is dus niet meer alleen gefocust op één held, maar op drie helden, dus om het verhaal het beste te kunnen volgen en alle referenties te begrijpen, zijn er een aantal films en series die we je aanraden om eerst nog eens te kijken. Een paar zijn er belangrijker dan anderen, dus we hebben onderscheid gemaakt tussen wat je echt gezien moet hebben en wat we aanraden als je echt 100% voorbereid wil zijn.

Alle films en series die we hieronder noemen zijn te streamen via Disney Plus. Aangezien deze personages nog relatief nieuw zijn in de MCU valt de lijst hieronder gelukkig ook nog mee vergeleken met degene die we bijvoorbeeld voor Loki seizoen 2 hebben samengesteld.

Wil je echt volledig op de hoogte zijn van alles wat er tot nu toe in de MCU is gebeurd, dan kan je onze lijst van alle Marvel-films in chronologische volgorde bekijken om een overzicht van alle films, series en shorts te krijgen. We hebben ook nog een top 10 van de beste Marvel-films en een top 10 van de beste Marvel-series samengesteld, voor als je niet per se alleen maar Marvel-films en -series uit de MCU wil bekijken, maar gewoon de beste films en series (opnieuw) wil zien.

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

Deze Marvel-films en -series moet je kijken ter voorbereiding op ‘The Marvels’

Hieronder vind je de film en series waarin we voor het eerst kennismaakten met de hoofdpersonages uit The Marvels. Vooral in de eerste Captain Marvel-film zitten een aantal gebeurtenissen die een directe invloed hebben op het verhaal in deze nieuwste film, maar om de alle hoofdpersonages (en hun krachten) zo goed mogelijk te begrijpen, raden we je ook aan om twee van Marvel’s series nog even te bekijken. 

Bij elke film en serie in dit overzicht vermelden we even een korte synopsis van de rol van deze hoofdpersonages in die film of serie. Dat is misschien handig als een kleine opfrisser, maar we voegen ook links naar alle films op Disney Plus toe, zodat je de films zelf (opnieuw) kan kijken.

We proberen niet al te veel weg te geven, maar in de synopsissen zullen wel wat spoilers zitten, dus je kan ook gewoon op de titel van de film of serie klikken om via Disney Plus te gaan streamen (en de synopsis zoveel mogelijk ontwijken).

1. Captain Marvel (2019)

In Captain Marvel maken we voor het eerst echt kennis met Carol Danvers/Captain Marvel. Carol Danvers komt van de aarde vandaan en was een gevechtspiloot voor de U.S. Air Force, totdat ze na een ongeluk wordt blootgesteld aan de energie van de Tesseract (de ‘Space Stone’ van de ‘Infinity Stones’). Ze krijgt hierdoor superkrachten, maar verliest ook haar geheugen.

Carol wordt door een alien-ras genaamd de Kree meegenomen naar de hoofdplaneet van de Kree Empire, Hala, en wordt onder andere door de ‘Supreme Intelligence’, de AI-leider van de Kree, beïnvloed. Ze vecht samen met de Kree tegen hun aartsvijanden, de Skrulls, maar komt er, nadat ze in de jaren 90 weer terug op aarde belandt, op een gegeven moment achter wat er gebeurd is en dat niet de Skrulls, maar de Kree misschien de echte vijanden zijn. 

Met hulp van haar oude vriendin (en ook voormalig gevechtspiloot) Maria Rambeau en haar dochter Monica Rambeau (haar pseudo-familie) krijgt Carol wat van haar herinneringen terug en besluit ze uiteindelijk de Skrulls te helpen. Samen met Nick Fury belooft ze een nieuw thuis voor de Skrulls te zoeken en uiteindelijk vernietigt ze de Supreme Intelligence op Hala. Ze keert alleen niet meteen terug naar de aarde en haar “familie”.

Kijk Captain Marvel hier op Disney Plus

2. WandaVision (2021)

WandaVision gaat grotendeels natuurlijk over de personages Wanda Maximoff en Vision, maar in deze serie maken we ook kennis met een oudere versie van Monica Rambeau, Captain Marvel’s pseudo-nichtje uit Captain Marvel

Monica is een agent voor S.W.O.R.D. (de vervanger van S.H.I.E.L.D. uit eerdere Marvel-films) en verschijnt in de eerste instantie in de sitcomwereld die Wanda heeft gecreëerd als het personage “Geraldine”. “Geraldine” wordt door Wanda uit de sitcomwereld gegooid wanneer blijkt dat ze te veel weet over Wanda’s geschiedenis. 

Geraldine blijkt dus eigenlijk Monica Rambeau te zijn. Monica was ook verdwenen na de ‘Blip’ (bekijk Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame om erachter te komen wat de ‘Blip’/’Snap’ is) en tijdens de vijf jaar dat ze weg was, is haar moeder Maria overleden aan kanker. Rambeau helpt nu S.W.O.R.D. om erachter te komen hoe ze Wanda kunnen stoppen.

Monica besluit dat ze terug in de sitcomwereld moet komen en gaat daarvoor door de barrière die Wanda heeft gecreëerd. Die barrière verandert Monica en geeft haar krachten waarmee ze Wanda probeert te stoppen, maar ook te helpen. Uiteindelijk wordt Monica geconfronteerd door een Skrull en verteld dat een vriend van haar moeder (Nick Fury) haar wil ontmoeten.

Kijk WandaVision hier op Disney Plus

3. Ms. Marvel (2022)

In de serie Ms. Marvel maken we kennis met de zestienjarige Kamala Khan. Zij is een gigantische fan van de Avengers, maar vooral ook van Captain Marvel en ze maakt dan ook zelf fan-fiction en fan-art over deze helden. Wanneer ze tegen de wil van haar ouder in met een vriend naar ‘AvengerCon’ gaat voor een Captain Marvel cosplay-wedstrijd, besluit ze een oude armband die ze van haar oma kreeg een deel van haar kostuum te maken.

Die armband geeft Kamala ineens de mogelijkheid om met cosmische energie dingen samen te stelllen, zoals zwevende platformen. Kamala is hier dolblij mee, omdat ze nu zelf ook een superheld kan worden. Ze begint met haar krachten te oefenen en leert langzamerhand meer over haar familiegeschiedenis en hoe deze gelinkt is aan de armband. 

Haar overgrootmoeder Aisha schijnt te hebben behoord tot een groep genaamd de ‘Clandestines’. Die Clandestines claimen dat je ‘Djinn’ zijn (mythologische wezens) en dat ze uit hun eigen dimensie, de ‘Noor’-dimensie, zijn weggestuurd. Met de armband zouden ze weer terug kunnen gaan naar hun dimensie, maar Kamala komt erachter dat dat desastreuze gevolgen zou hebben voor de menselijke wereld.

Wanneer de armband door een mes wordt gestoken, wordt Kamala terug in de tijd gestuurd en kan ze haar overgrootmoeder Aisha ontmoeten voordat zij overlijdt. Kamala weet later in het heden de “slechte” Clandestines te stoppen en kiest ze na een openhartig gesprek met haar vader haar nieuwe superheldennaam: Ms. Marvel. Tijdens de credits zien we vervolgens een scène uit The Marvels die hint naar hoe de hoofdpersonages uit die film aan elkaar gelinkt zijn.

Kijk Ms. Marvel hier op Disney Plus

Deze Marvel-films zijn ook aan te raden ter voorbereiding op ‘The Marvels’

Vooral Captain Marvel, WandaVision en Ms. Marvel zijn echt belangrijk om gezien te hebben om kennis te maken met de hoofdpersonages uit deze film en eerlijk gezegd zou je de twee series ook nog wel kunnen overslaan en redelijk snel doorhebben met wat voor personages je te maken hebt. Om echter zoveel mogelijk context te hebben voor de gebeurtenissen in deze film zijn ze zeker wel aan te raden en zouden we zelfs nog een paar extra films aanraden.

Hieronder vind je daarom ook nog de derde en vierde Avengers-films, omdat Captain Marvel ook een rol speelde in die films en de gebeurtenissen van die films ook een invloed hebben op een aantal van de personages in The Marvels.

Er zitten ook een paar verrassingen in de film die we liever niet willen spoilen, maar als je die verrassingen volledig wil begrijpen, dan kan je hieronder op de rode tekst klikken om nog een paar aanbevelingen te zien die helaas wel meteen ook al een beetje hinten naar de verrassingen.

Klik hieronder op de film of serie om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Klik hier voor spoilers:

Als je de belangrijkste referenties en cameo’s in The Marvels wil begrijpen, dan is het ook aan te raden om de serie Hawkeye (2021) en de X-Men-films van tevoren te bekijken (in ieder geval alle films met ‘X-Men’ in de titel, behalve X-Men Origins: Wolverine (2009)).

Liever voorbereiden op ‘The Marvels’ met de dvd’s of blu-rays?

Wil je de films die we in dit artikel hebben genoemd liever aan je fysieke collectie toevoegen, dan kan dat natuurlijk ook. Hieronder hebben we daarom ook nog even de links naar de dvd’s en blu-rays van de films op bol.com gezet.

Helaas zijn er momenteel in Nederland geen fysieke releases van WandaVision en Ms. Marvel te krijgen. Ms. Marvel heeft sowieso nog nergens een fysieke release gekregen en WandaVision heeft pas relatief recent wel een fysieke release gekregen in de VS. Misschien dat je die dus wel ergens kan importeren, maar hij is niet heel gemakkelijk te vinden.

4K UHD Blu-ray

Blu-ray

DVD

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.