Legendes uit de filmindustrie: hoe zagen ze eruit en welke motoren zaten erin? De legendarische supercharged V8 in de film “Mad Max: Fury Road”

©Unsplash

Een auto kan een waar kunstwerk zijn. Hij kan een ongelooflijk design hebben, prachtige techniek en het toppunt van perfectie is natuurlijk altijd de motor. Waarom? Nou, dat is simpel – het is het hart van elke auto. Natuurlijk zijn veel regisseurs fervente fans van auto’s en gebruiken ze actief in hun films. Soms worden ze zelfs de centrale elementen van het plot. Waarom gebeurt dit, wat inspireert regisseurs? Laten we het eens hebben over motoren en auto’s die iconisch zijn geworden in de filmwereld. Misschien vind je zelf wel een paar nieuwe titels. We zullen het ook kort hebben over een iconische motoraanpassing die werd gebruikt in het beroemde Mad Max: Fury Road. 

Welke motoren zaten er in de beroemdste auto’s die in de film werden gebruikt?

Natuurlijk moeten we beginnen met de beroemdste moderne auto, die werd ontworpen voor de bekende miljardair Bruce Wayne, of beter gezegd, voor zijn filmverhaal. Naast een aantal aanpassingen en kruisingen (de auto was een mix van een Lamborghini en een tank), die nooit op een echt voertuig zouden zijn geïnstalleerd, waren er ook heel interessante aanpassingen. Om een lang verhaal kort te maken, de laatste Batmobile voor Christopher Nolan’s Batman: The Dark Knight werd aangedreven door een 5,7 liter Chevrolet achtcilinder motor met 400 pk. Trouwens, hoewel we over deze auto vooral praten als fantasmagorie, beweerden de makers dat het voertuig zelfs met zulke vreemde wielen tot 100 km/uur kon accelereren. 

De tweede auto was Kitty (KITT – Knight Industries Two Thousand) uit de tv-serie Knight of the Road uit de jaren 1980. Het was een soort Pontiac Trans Am uit 1982, opnieuw ontworpen en aangepast door Michael Scheffe. Het was de eigenaar van de beroemde 5 liter V8 motor. Een andere, ongelooflijk herkenbare auto (die trouwens populair werd nadat het bedrijf dat hem bouwde failliet ging en betrokken was bij een heleboel schandalen) is de DeLorean DMC-12 uit Back to the Future. Hoeveel van deze schaarse auto’s zijn er geproduceerd en waarom zijn ze gestopt met produceren? Slechts 9 duizend exemplaren verlieten de lopende band en de bouwkwaliteit was begeerlijk. Wat voor motor werd er in de auto gebruikt? We hebben het over een V6-motor van 2,85 liter. Er waren trouwens veel vragen over deze modificatie, want:

  • hij niet krachtig genoeg was voor een auto als de DeLorean;
  • het ontstekingssysteem een kruising was tussen een carburateur en een injector;

Een speciale plaats in de cinematografie wordt terecht ingenomen door de Ford Falcon Pursuit Special uit 1973, die werd gebruikt in de film “Mad Max” van Ken Miyamoto. Dit voertuig gebruikte namelijk een van de beroemdste motoren uit de hele auto-industrie. Lees verder over welke motor we het hebben.

Automotoren als plotelementen aan de hand van het voorbeeld van de supercharged motor in de film Mad Max: Fury Road

In deze film waren er veel opmerkelijke auto’s die briljante post-apocalyps uitvindingen waren. Zoals je misschien al hebt geraden, hadden ze bijna allemaal de V8-motor gemeen. Vandaag gaan we het echter hebben over een bijzonder voertuig (we noemen het zo, want het woord “auto” in zijn klassieke betekenis is niet geschikt), namelijk: Het Gigahorse. Hoe is het gemaakt? Gegeven: 0,5 romp van Cadillac Coupe DeVille (hint dat oude auto’s duurzamer zijn? ) + nog een hele romp + loopwerk (erg groot, trouwens) + twee motoren. Dit alles hebben we met behulp van een lasapparaat samengevoegd tot één constructie. 

Verder over de motor: waarom wordt bij de aanpassingen van de motor gebruik gemaakt van turbolading. In het kort – het is een soort drukvulling, waarbij lucht onder druk naar de motorcilinders wordt gevoerd door gebruik te maken van de energie van uitlaatgassen. Dit wordt gedaan omdat het momenteel het meest effectieve systeem is om het motorvermogen te verhogen zonder het toerental van de krukas of de cilinderinhoud te verhogen. De V8-motor is een configuratie die vaak wordt gebruikt in automotoren met een grote cilinderinhoud. 

Zeldzame V8’s hebben een cilinderinhoud van minder dan drie liter. De maximale cilinderinhoud van moderne V8-productiemotoren voor personenauto’s is 13 liter. De laatste exemplaren van de echte V8 “Hemi” werden verzameld in 1971 (de moderne familie met dezelfde naam heeft er niets mee gemeen), maar meer dan een kwart eeuw diende deze motor als favoriet speeltje voor fans van dragraces. De motor, die in 1964 verscheen als pure racemotor voor de NASCAR-serie, was een ideaal voorbeeld van een sportieve V8 (cilinderinhoud 7 liter, of 426 kubieke inch in het Amerikaanse systeem, standaardvermogen 425 pk) met minimaal gebruik van geavanceerde technologie: onderas, met twee kleppen per cilinder.


Informatie voor dit artikel is afkomstig uit bronnen:

Achter en voormotorsteun voor je voertuig – www.autodoc.nl

Welke voertuigen zijn er gebruikt in Mad Max: Fury Road?

Leer de CRDI motor kennen – www.autodoc.nl


Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.