‘The Creator’ vanaf nu te streamen op Disney Plus

The Creator op Disney Plus
© 20th Century Studios (Disney)

The Creator (2023) is vanaf vandaag te streamen via Disney Plus. Eindelijk kan je de sciencefictionfilm van Gareth Edwards thuis op de bank streamen. 

Deze sciencefiction/actiefilm van regisseur Gareth Edwards (Rogue One: A Star Wars Story, Godzilla uit 2014) kwam in 2023 uit in de bioscoop en is nu dus ook verschenen op Disney Plus. John David Washington, die we onder andere kennen van Christopher Nolan’s Tenet (2020) speelt de hoofdrol in deze film. 

De film verscheen 28 september 2023 in de bioscoop, dus het heeft 111 dagen geduurd voordat deze film eindelijk op Disney Plus stond. Het kwam niet helemaal als een verrassing dat deze film naar de streamingdienst zou komen, want dit is een film van 20th Century Studios (voorheen 20th Century Fox), een van de studio’s van Fox die door Disney is overgenomen.

Het verhaal van ‘The Creator’

The Creator speelt zich af in 2070, 15 jaar nadat een oorlog tussen mensen en AI begon met een explosie van een atoombom in Los Angeles. Joshua (John David Washington), een ex-‘special forces’ agent, wordt ingehuurd om “The Creator” op te sporen en te vermoorden. Dit is de mysterieuze bedenker van de geavanceerde AI die een wapen heeft ontworpen dat de oorlog (en de mensheid) kan beëindigen. Joshua komt erachter dat dit wapen dat hij moet vernietigen een AI in de vorm van een jong kind is.

Profiteer nu met korting op een Disney Plus abonnement

The Creator is de vierde (bioscoop)film van regisseur Gareth Edwards. Veel mensen zullen waarschijnlijk vooral bekend zijn met zijn afgelopen twee films: Rogue One: A Star Wars Story uit 2016 en Godzilla uit 2014. Hij heeft de laatste jaren dus vooral aan films gebaseerd op bestaande franchises/personages gewerkt, maar dit is een compleet originele film.

Wanneer komt ‘The Creator’ op Disney Plus?

The Creator is vanaf 17 januari 2024 te streamen op Disney Plus. Disney gaf in december aan via sociale media dat de film in januari te zien zou zijn op de streamingdienst. De pagina voor The Creator was ook al een tijdje te vinden op Disney Plus, maar voorheen stond er alleen nog maar een trailer en de verschijningsdatum van 17 januari.

Disney heeft, net als bij Indiana Jones and the Dial of Destiny redelijk lang gewacht tot het deze film eindelijk naar zijn streamingdienst heeft gebracht. Een aantal jaar geleden zagen we nog wel eens films binnen 45 dagen na de bioscooprelease verschijnen, maar nu moeten we al gauw 3 maanden of nog langer wachten.

Een blockbuster met een aparte aanpak

Deze film voelt qua schaal misschien wel als een blockbuster, maar op heel veel vlakken heeft Gareth Edwards het anders aangepakt dan bij de gemiddelde blockbuster sciencefictionfilm. Het was voor Edwards vooral belangrijk om de film zo realistisch mogelijk te maken. De film is opgenomen op echte locaties (grotendeels in Azië) en de CGI-sciencefictionelementen zijn vervolgens later toegevoegd.

Wat ook opmerkelijk is, is dat deze film is opgenomen op de relatief goedkope Sony FX3-videocamera is opgenomen. Deze camera kost minder dan 5.000 euro, terwijl de meeste moderne blockbusters worden opgenomen met camera’s van rond de 100.000 euro of meer óf ze worden opgenomen op camera’s die niet eens te koop zijn, maar alleen te huur.

Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat deze film naar schatting rond de 80 miljoen dollar heeft gekost om te maken. Dat is natuurlijk een hele hoop geld, maar vergelijk dat bijvoorbeeld met het geschatte budget van 250 miljoen dollar voor Guardians of the Galaxy Vol. 3 en het lijkt ineens niet meer zo heel duur.

Hoe lang duurt ‘The Creator’?

The Creator heeft een speelduur van 2 uur en 13 minuten. Dat is redelijk gemiddeld voor een grote sciencefictionfilm. Sciencefictionfilms kunnen soms nogal langdradig zijn, maar iets meer dan 2 uur valt nog wel mee. Je hoeft overigens ook niet door te spoelen naar het einde wanneer de aftiteling begint, want je zult hier geen after credits-scène vinden.

Bekijk hieronder de officiële trailer van The Creator.

Klik hier om The Creator direct te gaan streamen

Wil je weten wat er allemaal nog meer te zien is op Disney Plus? Check dan hier het volledige aanbod.

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.