De 10 beste science-fiction films op Disney Plus

Dawn of the Planet of the Apes op Disney Plus
Image: Ⓒ 20th Century Fox (20th Century Studios).

Disney Plus staat natuurlijk bekend om zijn animatiefilms en tegenwoordig ook om zijn Star Wars- en Marvel-films, maar er zijn verder nog films uit allerlei verschillende genres te vinden. Hieronder vind je onze lijst van de 10 beste science-fiction films op Disney Plus.

Na de overname van 20th Century Fox zijn er op Disney Plus steeds meer films en series toegevoegd vanuit allerlei verschillende genres. Wij focussen ons hier op de 10 beste science-fiction films op Disney Plus. Disney heeft zelf een aantal goede science-fiction films geproduceerd, en die vind je ook op onze lijst terug, maar veel van deze films komen dus oorspronkelijk van Fox.

Als science-fiction toch niet helemaal je ding is of als je gewoon meer goede films zoekt op Disney Plus, dan kan je ook onze lijsten van de 10 beste Marvel-films, de 10 beste documentaires en 10 hidden gems op Disney Plus bekijken. Ben je meer geïnteresseerd in bepaalde filmreeksen die op de streamingdienst staan, check dan vooral ook onze chronologische volgordes van bijvoorbeeld Marvel, Star Wars, Alien en Pirates of the Caribbean.

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

Wat zijn de beste science-fiction films op Disney Plus volgens ons?

Hoewel er nu dus gelukkig wel meer verschillende soorten films te vinden zijn op Disney Plus, staan er niet heel veel (goede) science-fiction films op als je in ieder geval Marvel even weglaat. We moesten dus wel even goed zoeken om deze top 10 te maken, maar uiteindelijk hebben we toch 10 goede films gevonden. Er zitten een aantal films tussen die misschien niet het hoogst worden beoordeeld en er zullen vast films missen die sommige mensen geweldig vinden, maar zoals altijd: smaken verschillen.

We hebben ervoor gekozen om geen Marvel-films toe te voegen aan deze top 10, want dan zouden die films de lijst misschien grotendeels in beslag nemen en daarnaast hebben we dus al een top 10 van de beste Marvel-films op Disney Plus. Ook hebben we ervoor gekozen om maar één film per filmreeks te kiezen om de lijst gevarieerd te houden. Maar geef vooral andere films uit deze filmreeksen ook een kans, zeker als wij hier een van de vervolgen hebben neergezet.

1. Dawn of the Planet of the Apes (2014)

Eerlijk gezegd is de eerste film uit deze moderne Planet of the Apes-reeks (Rise of the Planet of the Apes) vooral bezig met het “science”-gedeelte van de science-fiction, maar deze film laat alsnog de gevolgen zien van een experiment dat apen een hoge intelligentie gaf en tegelijkertijd een pandemie veroorzaakte onder de mensen. Daarnaast is het gewoon echt een erg goede film met hele overtuigende aap-hoofdpersonen.

In Dawn of the Planet of the Apes zien we de wereld jaren na de pandemie die voor een grote vermindering van de populatie zorgde. Een groep apen heeft een hoge intelligentie gekregen door het virus en hebben een kolonie gesticht in het Muir-bos bij San Francisco. De kolonie, onder leiding van Caesar, probeert samen te werken met een groep overlevende mensen, maar dat verloopt niet heel soepel en dat zet de mensen en apen tegenover elkaar (en ook de apen onderling).

Kijk Dawn of the Planet of the Apes hier op Disney Plus

2. Alien (1979)

Alien is niet alleen een science-fiction film, maar ook een horrorfilm, dus daar moet je misschien ook wel een beetje van houden. Het is echter niet de meest gruwelijke horrorfilm, hij is vooral gewoon erg spannend. De naam zegt echter al genoeg over waarom dit een sciencefiction film is. Het is een wat oudere film, dus niet alle special effects zien er nog even geweldig uit, maar dit is echt een klassieker.

In Alien volgen we hoofdpersoon Ellen Ripley. Zij zit op een commercieel ruimteschip en is ze met de rest van de crew na een missie weer onderweg naar de Aarde. De crewleden zitten in een slaappod voor de lange reis, maar worden ineens door de computer van het schip wakker gemaakt, omdat het een bericht heeft ontvangen van een nabijgelegen maan. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan, maar nemen een groot gevaar mee aan boord op de terugweg.

Kijk Alien hier op Disney Plus

3. Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

We waren nog even aan het twijfelen of we een Star Wars-film zouden toevoegen aan deze lijst, want hoewel het zich in de ruimte afspeelt (met aliens en ruimteschepen en degelijke), lijkt het soms meer op fantasy in de ruimte dan op “pure” science-fiction zoals bijvoorbeeld Star Trek. Uiteindelijk vonden we dat deze franchise hier toch niet kon missen en The Empire Strikes Back is toch nog steeds wel de beste film uit de reeks.

In Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back volgen we Luke Skywalker, Leia Organa en Han Solo drie jaar na het opblazen van de Death Star in de vorige film. Ze zitten nog volop in de strijd tegen de Galactic Empire. Luke gaat naar de planeet Dagobah om zich te trainen in The Force, zodat hij Darth Vader kan confronteren, terwijl Leia de Rebel Alliance leidt in de overkoepelende strijd tegen de Empire. De strijd verloopt echter niet bepaald vlekkeloos voor de helden.

Kijk Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back hier op Disney Plus

4. Chronicle (2012)

Deze film laat op een vrij duistere manier zien wat er in de echte wereld zou kunnen gebeuren als een aantal tieners ineens superkrachten krijgen. Er zijn inmiddels wel meer van dit soort films, maar Chronicle is nog steeds vrij uniek dankzij de ‘found footage’-filmtechniek die wordt gebruikt (we zien alles via camera’s in de wereld van de film). Er wordt niet heel diep ingegaan op de “science”, maar het blijft erg spannende film met een interessant concept.

In Chronicle volgen we drie tieners, Andrew (die veel gepest wordt), zijn neef Matt en de populaire Steve. Zij raken hecht aan elkaar verbonden nadat ze allemaal telekinetische krachten ontwikkelen na het aanraken van een onbekend object. Ze beginnen hun krachten op leuke en creatieve manieren te gebruiken, maar Andrew gaat met zijn krachten steeds meer een duistere kant op.

Kijk Chronicle hier op Disney Plus

5. Free Guy (2021)

Dit is misschien niet de meest typerende science-fiction film, het is namelijk tegelijkertijd ook vooral een actie/comedy-film, maar toch past het concept van deze film wel bij science-fiction. Het gaat namelijk over een grote multiplayer game waarin de geprogrammeerde personages hun eigen wil en bewustzijn lijken te hebben ontwikkeld en strijden om de baas van hun eigen leven te zijn (zoals we ook veel zien bij science-fiction films met robots of androids).

In Free Guy volgen we Guy (een medewerker bij een bank in een enorm populaire multiplayer game). Guy komt er op een gegeven moment achter dat hij een ‘npc’ (non-player character) is in een game en hij wordt verliefd op een van de spelers van de game. Zij speelt de game omdat ze vermoedt dat haar code is gestolen en in de game is gestopt en Guy besluit haar te helpen, maar zodra de maker van de game erachter komt, keert de game zich tegen hen.

Kijk Free Guy hier op Disney Plus

6. TRON: Legacy (2011)

Qua concept lijkt deze film best wel op Free Guy, maar het is een vervolg op een film uit de jaren 80 met ook een vergelijkbaar concept. In deze film gaat de (menselijke) hoofdpersoon zelf de wereld van een game in, die zijn vader jaren geleden heeft gebouwd. De film is visueel echt prachtig (op één CGI-personage na) en heeft ook een fantastische soundtrack van Daft Punk.

In TRON: Legacy volgen we Sam, de zoon van Kevin Flynn. Sam ontvangt een bericht van zijn vader, die al jaren vermist is, en dat bericht leidt hem naar een arcade. In de arcade vind Sam de werkruimte van zijn vader en wordt hij ineens getransporteerd naar The Grid. The Grid is een virtuele wereld die zijn vader heeft gecreëerd. Met hulp van een aantal andere personages, moet hij het slechte computerprogramma Clu tegenhouden voordat hij de echte wereld binnenvalt.

Kijk TRON: Legacy hier op Disney Plus

7. Alita: Battle Angel (2019)

Alita: Battle Angel is een echte cyberpunk-film. De film zit vol met cyborgs en andere technologie, bovendien is Alita zelf ook een alien (technisch gezien). Daarnaast speelt de film zich ver in de toekomst af in een dystopie, en dat is natuurlijk ook een bekende science-fiction trend. De film zet een hele interessante wereld en interessante personages neer, dus nu maar hopen dat er nog een vervolg komt.

In Alita: Battle Angel volgen we de cyborg genaamd Alita. Honderden jaren na een grote oorlog vind een wetenschapper genaamd Dr. Dyson Ido het hoofd van een vrouwelijke cyborg met daarin een intact “menselijk” brein. Hij geeft haar een lichaam en noemt haar Alita, naar zijn overleden dochter. Alita herinnert zich niets van haar verleden, maar blijkt wel heel goed te kunnen vechten en moet dit ook gebruiken om haar nieuwe vrienden en familie veilig te houden en erachter te komen wie ze precies is.

Kijk Alita: Battle Angel hier op Disney Plus

8. Avatar (2009)

Avatar is waarschijnlijk inmiddels toch wel een van de bekendste science-fiction films ooit. Het is dan ook de film die wereldwijd in bioscopen het meeste geld ooit heeft opgebracht. Deze film speelt zich net als veel andere science-fiction films in de toekomst af en heeft te maken met de mensheid die een alien-planeet genaamd Pandora wil koloniseren. De mensen maken genetische replica’s van de lichamen van de inheemse bevolking om hun vertrouwen te winnen.

In Avatar volgen we de marinier Jake Sully, die zijn overleden tweelingbroer vervangt op een missie naar de planeet Pandora. Hij zit normaal gesproken in een rolstoel, want zijn onderlichaam is verlamd, maar als hij op Pandora zijn Avatar-lichaam krijgt, voelt het geweldig om weer zijn hele lichaam te kunnen bewegen. Hij maakt contact met de inheemse bevolking (de Na’vi) en moet ze zover zien te krijgen om de mensen toegang te geven om een kostbaar materiaal te mijnen. Hij raakt echter gehecht aan de Na’vi en moet beslissen aan wiens kant hij staat.

Kijk Avatar hier op Disney Plus

9. I, Robot (2004)

Deze film bevat een van de meest bekende science-fiction thema’s ooit. Het gaat hier om mensachtige intelligente robots die een zelfbewustzijn ontwikkelen en dus een gevaar vormen voor de mensheid. Hier hebben we dus ook weer te maken met een soort dystopie en het gevaar (en de potentie) van AI.

In I, Robot volgen we detective Del Spooner terwijl hij de zogenaamde zelfmoord van de oprichter van U.S. Robotics onderzoekt. De film speelt zich af in 2035 en de wereld zit vol met intelligente robots, die allerlei publieke diensten verlenen. Spooner is onder de indruk dat de robot genaamd Sonny zijn maker heeft vermoord. Samen met de robo-psycholoog Dr. Susan Calvin gaat hij op onderzoek uit en ze komen erachter dat de robots misschien toch niet zo onschuldig zijn als de meeste mensen denken.

Kijk I, Robot hier op Disney Plus

10. John Carter (2012)

John Carter lijkt wel een beetje op Star Wars, qua thema’s en in de zin dat het ook een beetje aanvoelt als een mix van science-fiction en fantasy. Het was geen groot financieel succes voor Disney, maar wij vonden het toch wel een leuke film. De film speelt zich in de eerste instantie af in 1881 op Aarde (met een flashback naar 1868), maar de hoofdpersoon wordt door een soort magisch medaillon getransporteerd naar Mars en komt daar in aanraking met allerlei soorten ‘Martians’ en hun culturen en conflicten.

In John Carter volgen we het hoofdpersonage (John Carter) in zijn magische reis naar Mars. Eenmaal op Mars komt hij in aanraking met meerdere koninkrijken op de planeet (die door de inheemse bevolking Barsoom wordt genoemd). Er is een soort burgeroorlog gaande tussen verschillende groepen op Barsoom en Carter redt een prinses genaamd Dejah, die tegen haar wil in wordt uitgehuwelijkt om vrede te stichten. Samen zoeken ze een manier om Carter weer naar de Aarde te krijgen, maar hij komt niet zomaar weg van Barsoom.

Kijk John Carter hier op Disney Plus

Wat zijn de 10 beste science-fiction films op Disney Plus volgens IMDB?

Hierboven zag je dus onze keuzes voor de 10 beste science-fiction films op Disney Plus staan, maar smaken verschillen, dus hier hebben we ook nog even de 10 beste science-fiction films op Disney Plus aan de hand van hun IMDB-scores voor je verzameld.

Hier zie je dus dat er meerdere films uit dezelfde franchise staan en ook drie Marvel-films. Dit zijn zeker goede films, maar de lijst is niet heel erg gevarieerd en daarom hebben wij hierboven dus andere keuzes gemaakt. Films met dezelfde score hebben we gerangschikt op basis van het jaar waarin ze uitkwamen (niet op basis van welke wij beter vinden).

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.