Zo bekijk je alle Alien-films in chronologische volgorde

Zo bekijk je alle Alien-films in chronologische volgorde
Image: ⓒ Twentieth Century Fox/20th Century Studios

“In space no one can hear you scream”, maar thuis op de bank wel. Toch hebben we hier een overzicht gemaakt van alle Alien-films in chronologische volgorde voor als je weer eens lekker wil schrikken van de Xenomorphs. 

In 1979 kwam de eerste Alien-film van regisseur Ridley Scott uit en sindsdien is de franchise door de jaren heen steeds verder uitgebreid. Er zijn inmiddels een aantal prequels en crossovers uitgebracht en er lijken ook meerdere films (en een serie) in de ontwikkelingsfase te zitten, dus we krijgen zeker nog wel meer te zien van deze filmreeks.

De eerste film werd in de jaren 80 en 90 opgevolgd door drie films (van andere regisseurs) met dezelfde hoofdpersoon, maar daarna is Ridley Scott in 2012 weer teruggekeerd naar de franchise om een aantal films te maken over hoe de iconische Aliens eigenlijk zijn ontstaan.

De films zijn dus niet allemaal in chronologische volgorde uitgebracht, maar gelukkig valt het nog mee hoe ingewikkeld de volgorde is. Het wordt wel iets lastiger als je ook de crossovers met de Predator-films (en alle Predator-films zelf) meerekent, maar daar komen we later nog op terug.

Je kan alle Alien-films inmiddels op Disney Plus terugvinden. Zoek je nog meer om op Disney Plus te streamen? Zie dan ook onze chronologische volgordes voor alle Marvel-, Star Wars-, X-Men– en Pirates of the Caribbean-films.

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

Het verhaal van de Alien-films in chronologische volgorde

De eerste Alien-film uit 1979 was het start van deze sciencefiction/horror/actie-filmreeks en introduceerde de hoofdpersoon Ellen Ripley die vervolgens in de drie vervolgfilms ook te zien was.

De chronologische volgorde begint bij de film Prometheus. Deze film speelt zich grotendeels af in het jaar 2093. We volgen een expeditie naar een planeet waar de hoofdpersonages hopen uit te vinden wat de oorsprong van de mensheid is, maar in plaats daarvan ontdekken ze een groot gevaar voor de mensheid.

In het vervolg op Prometheus volgen we een nieuwe crew die onderweg is naar een nieuwe planeet om daar een kolonie te stichten. Er gaat echter iets mis onderweg en ze krijgen vervolgens een bericht binnen, waaruit blijkt dat er in de buurt misschien nog een andere veelbelovende planeet te vinden is voor de kolonie. Ze gaan op weg naar de bron van het bericht om het te onderzoeken.

In de eerste film zit Ellen Ripley op een commercieel ruimteschip en is ze met de rest van de crew na een missie weer onderweg naar de Aarde. De crewleden zitten in een slaappod voor de lange reis, maar worden ineens door de computer van het schip wakker gemaakt, omdat het een bericht heeft ontvangen van een nabijgelegen maan. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan, maar nemen een groot gevaar mee aan boord op de terugweg.

In de volgende film wordt Ripley na 57 jaar weer uit een lange slaap gehaald en moet ze mee met een groep mariniers om een noodsignaal te onderzoeken van een kolonie die gesticht is op de maan uit de vorige film.

Alien³ speelt zich direct na de tweede film af en speelt zich af in een gevangenis op een planeet waar het schip met Ripley aan boord gecrasht is na het einde van de vorige film.

De laatste film in de Alien-tijdlijn speelt zich 200 jaar later af en de versie van Ripley in deze film is een kloon. Ze is gekloond vanwege haar connectie met de Alien Queen uit de vorige film. De United Systems Military wil namelijk Xenomorphs (de officiële naam voor de aliens) kunnen kweken om ze te kunnen bestuderen, maar dat gaat natuurlijk fout.

Voordat je deze sciencefiction-wereld in duikt, is het natuurlijk handig om te weten waar je het beste kan beginnen en welke volgordes je allemaal kan aanhouden. Hieronder volgt daarom ons overzicht van alle Alien-films in chronologische volgorde, maar daarnaast hebben we de films ook op volgorde van release gezet en hebben we een ultieme volgorde voor je samengesteld.

Zo bekijk je alle Alien-films in chronologische volgorde

Als je de laatste twee films vooraan zet in de lijst, dan staan de Alien-films in chronologische volgorde. De tijdlijn is in die zin dus niet heel ingewikkeld, al zijn er wel wat flinke tijdsprongen. Als je de Alien-films in chronologische volgorde kijkt, dan snap je waar de Xenomorph uit de eerste Alien-film vandaan komt en hoe deze op die maan uit de eerste film is beland.

Hieronder staat dus ons overzicht van alle Alien-films in chronologische volgorde. Achter elke film staat het jaartal van wanneer de film zich afspeelt. We hebben hier de Alien vs. Predator-films niet toegevoegd, omdat deze films technisch gezien niet tot de officiële tijdlijn van de Alien-films behoren, maar ze komen straks wel terug bij de ultieme volgorde.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Zo bekijk je alle Alien-films op volgorde van release

Hoewel het leuk kan zijn om de Alien-films in chronologische volgorde te kijken, is de eerste film misschien spannender als je verder nog niets weet over de Xenomorphs. Daarom kan je voor een eerste Alien-marathon misschien het beste de films toch op volgorde van release kijken.

Hieronder vind je dan ook ons overzicht van alle Alien-films op volgorde van release. Achter de film vind je dit keer gewoon het jaartal waarin deze is uitgekomen.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Zo bekijk je alle Alien-films in de ultieme volgorde

Misschien wist je al dat er ook Alien vs. Predator-films waren en dat deze twee franchises (Alien en Predator) dus ook twee crossover-films hebben. Technisch gezien die films niet deel van het Alien-canon, maar in de Predator-films wordt er wel naar verwezen.

De Predator-films zijn overigens ook leuk om te kijken, dus we hebben deze films (en de crossover-films) hieronder toch maar toegevoegd aan de lijst van de Alien-films in de ultieme volgorde. Het is misschien dus geen officiële Alien-volgorde, maar het is zeker de moeite waard als je ook interesse hebt in de Predator-films.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Dit zijn de beste Alien-films

De Alien-franchise begon heel sterk, maar latere films zijn toch wel een beetje wisselend ontvangen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om je eigen mening, maar het is toch wel handig om een indicatie te hebben van de kwaliteit van de films als je je wil focussen op de highlights. We hebben de Alien-films daarom hieronder van goed tot minder goed gerangschikt aan de hand van hun IMDB-scores.

Hier hebben we ook de Alien vs. Predator-films toegevoegd, omdat het toch “Alien”-films zijn, ook al zijn ze niet canon, maar zoals je ziet zijn het niet de beste films.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Welke Alien-films kunnen we in 2024 en daarna verwachten?

De laatste Alien-film kwam in 2017 uit, dus het heeft inmiddels alweer redelijk lang geduurd sinds we voor het laatst een Xenomorph hebben gezien. Dat is ook niet zo heel gek, aangezien de filmreeks het eigendom van 20th Century Fox was en die studio ondertussen door Disney is overgenomen.

Toch zijn er nu in het “Disney-tijdperk” wel weer meerdere projecten in ontwikkeling. Het gaat in ieder geval om één film en één serie. De film zal zich tussen de eerste twee Alien-films afspelen en de serie speelt zich ongeveer drie decennia voor Alien uit 1979 af.

De film heeft een releasedatum voor 2024 en de serie zal naar verwachting in de eerste helft van 2025 verschijnen. Afhankelijk van hoe deze projecten straks zullen presteren, kunnen we natuurlijk nog veel meer films en series krijgen in de nabije toekomst.

Klik hieronder op de film of serie om de trailer op YouTube te bekijken:

2024

2025

  • Alien (serie, eerste helft van 2025)

Alien-films op dvd en blu-ray

Ben je meer een fan van fysieke media? Dan kan je de films natuurlijk ook op blu-ray en dvd vinden. Hieronder hebben we wat links geplaatst naar alle Alien-films op bol.com.

4K UHD Blu-ray

Blu-ray

DVD