Zo bekijk je alle Predator-films in chronologische volgorde

Zo bekijk je alle Predator-films in chronologische volgorde
Image: ⓒ 20th Century Studios

Van Predator tot Prey, hier vind je alle Predator-films in chronologische volgorde. Wil je weten hoe het voelt om opgejaagd te worden door een Predator? Dan ben je hier op de juiste plek. 

De Predator-franchise is al bezig sinds 1987 en de meest recente film uit deze reeks is in 2022 nog uitgekomen en dat was een redelijk groot succes. We verwachten daarom ook dat er zeker nog meer Predator-films aankomen. Prequels, sequels en crossovers, we hebben ze allemaal al voorbij zien komen en er zullen er dus vast meer volgen.

De eerste film kreeg na drie jaar een vervolg, maar daarna duurde het 14 jaar voordat we de eerste crossover-film kregen. Drie jaar daarna kwam daar een vervolg op en drie jaar daarna volgde er weer een Predator-film. In 2018 kregen we de laatste film met Predator in de titel en in 2022 volgde de prequel genaamd Prey.

Door de toevoeging van prequels en crossovers zijn de films niet allemaal in chronologische volgorde uitgekomen. Daarom hebben wij hieronder alle Predator-films in chronologische volgorde gezet, met daarbij ook de jaartallen waarin de films zich afspelen, zodat je een beter idee krijgt van het verloop van het overkoepelende verhaal.

Zoals je misschien hebt gezien bij onze lijst van alle Alien-films in chronologische volgorde, hebben we daar de Alien vs. Predator-films (AvP-films) niet in de officiële chronologische volgorde gezet, omdat ze niet officieel worden erkend als Alien-canon.

De Predator-films refereren daarentegen wel naar de AvP-films en daarom staan deze hier wel in de chronologische volgorde. Er zitten wat tegenstrijdigheden in de Alien- en AvP-films, dus daarom hebben we de Alien-films niet in de chronologische volgorde gezet, maar wel in de ultieme volgorde, die je verderop kan terugvinden.

Alle Predator-films vind je momenteel op Disney Plus. Bekijk vooral ook onze chronologische volgordes van alle Marvel-, Star Wars-, X-Men– en Pirates of the Caribbean-films, als je nog meer filmreeksen wil streamen op Disney Plus.

Disney Plus kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

Het verhaal van de Predator-films in chronologische volgorde

De Predator-franchise begon in 1987 met de iconische film Predator (met Arnold Schwarzenegger). Er zitten geen terugkerende personages in de films en het verhaal en elke film staat ook redelijk op zichzelf, maar toch wordt er wel naar de andere films verwezen en wordt op die manier ook langzamerhand de Predator-mythologie steeds verder uitgebreid.

De chronologische volgorde begint bij de film Prey. Deze film komt uit 2022, maar speelt zich af in 1719. In deze film volgen we de jonge vrouw Naru, die lid is van de Comanche-stam. Ze wil net als haar broer een jager worden en tijdens haar zoektocht naar een waardige prooi komt ze erachter dat er nog een gevaarlijkere jager in de buurt is, namelijk een Predator.

De oorspronkelijke Predator-film is de volgende op de tijdlijn. In 1987 wordt een militair reddingsteam ingezet om een belangrijk persoon uit de handen van guerrillastrijders te redden in het regenwoud van Guatemala. Ze verslaan de guerrillastrijders, maar worden vervolgens zelf opgejaagd door een mysterieus wezen dat zichzelf onzichtbaar kan maken.

De volgende film speelt zich af in Los Angeles in 1997 tijdens een conflict tussen twee drugskartels. Een aantal politieagenten treft de bendeleden van een van de kartels na een conflict allemaal dood aan. Ook de andere bende wordt helemaal uitgemoord en de politieagent (en hoofdpersoon) Harrigan probeert de onmenselijke dader op te sporen.

In 2004 arriveert er een Predator-schip op Aarde in Antarctica. Daar is ook een team van onderzoekers aanwezig om een begraven piramide te vinden. In de piramide maken ze een gevaarlijk wezen wakker: de Xenomorph Queen (van Alien). Ze moeten zien te overleven en ontsnappen terwijl de Predators en Aliens de strijd met elkaar aangaan.

Direct na de vorige film probeert het Predator-schip de Aarde te verlaten met de overgebleven Alien-‘facehuggers’. Er is echter een hybride ‘Predalien’ ontstaan aan boord van het schip, die de Predators vermoordt en het schip laat crashen in Colorado. De lokale bevolking moet zien te overleven terwijl een nieuwe Predator onderweg is om het probleem op te lossen.

In 2018 crasht een Predator-schip op Aarde, erg dichtbij de locatie van een U.S. Army Ranger-team (onder leiding van Quinn McKenna). McKenna verslaat de Predator en stuurt een deel van het pantser van het wezen naar zijn gezin om het bestaan van de alien te bewijzen. McKenna wordt gearresteerd, maar ontsnapt met een groep gevangenen om zijn gezin te redden van de Predator die zijn spullen terug wil.

Het is niet helemaal duidelijk wanneer Predators zich afspeelt, maar volgens de regisseur van de film uit 2018, speelt hij zich na die film af.

In Predators worden een aantal van de gevaarlijkste personen op Aarde ontvoerd en uit de lucht gedropt met parachutes in een onbekende jungle-omgeving. Ze komen er gauw achter dat ze zich niet meer op Aarde bevinden. Ze zijn op deze planeet om als prooi te worden opgejaagd en moeten dus zien te overleven, terwijl meerdere Predators achter ze aan zitten.

Omdat de Predator-films niet allemaal direct met elkaar verbonden zijn, kan het lastig zijn om te weten welke volgorde je het beste kan aanhouden. Daarom hebben wij hieronder voor jou alle Predator-films in chronologische volgorde gezet, maar we hebben de films ook op volgorde van release gezet en een ultieme volgorde gemaakt, waarin je ook alle Alien-films ziet staan.

Zo bekijk je alle Predator-films in chronologische volgorde

Momenteel is de meest recente film eigenlijk de eerste in de chronologische volgorde en ook de film Predators en de twee crossovers met de Alien-franchise maken de tijdlijn nog wat ingewikkelder, dus als je de gebeurtenissen op de juiste volgorde wil bekijken, zie dan hieronder ons overzicht van alle Predator-films in chronologische volgorde.

Zoals eerder vermeld, staan de AvP-films er hier wel bij in de chronologische volgorde, maar de Alien-films niet. De Aliens-films vind je wel verder hieronder terug bij alle Predator-films in de ultieme volgorde.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Zo bekijk je alle Predator-films op volgorde van release

Net zoals bij veel andere filmreeksen is het misschien niet handig om de Predator-films in chronologische volgorde te kijken als je ze voor het eerst bekijkt. Er zitten namelijk bepaalde referenties in de films, die misschien iets beter te volgen zijn (of iets logischer zijn) als je gewoon de volgorde van release aanhoudt. Daarom zie je die volgorde hieronder.

Hieronder zie je dus alle Predator-films op volgorde van release, met dit keer het jaar van de release achter elke film.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Zo bekijk je alle Predator-films in de ultieme volgorde

Zoals je hierboven al hebt kunnen zien, zijn er crossover films uitgebracht, waarin de Predators het opnemen tegen de Xenomorphs uit de Alien-films. Hoewel de Predator-films wel refereren naar deze crossovers, doen de Alien-films dat niet.

Toch geven de Alien-films je iets meer context over de Xenomorphs voor wanneer je de crossovers wil bekijken, dus in een ultieme kijkvolgorde kunnen deze films natuurlijk niet missen.

De Alien-franchise is daarnaast ook op zichzelf gewoon wel de moeite waard om te kijken, dus we raden je zeker aan om beide iconische filmreeksen een keer te bekijken aan de hand van deze ultieme volgorde. Er is misschien het een en ander uit de officiële Alien-mythologie dat niet echt overeenkomt met de AvP-films, maar dat mag de pret niet drukken.

Hieronder zie je dus nogmaals de Predator-films in chronologische volgorde, maar dan met de Alien-films ertussen. Achter de films zie je weer het jaartal waarin ze zich afspelen.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Dit zijn de beste Predator-films

De eerste Predator-film wordt echt gezien als een klassieker uit de jaren 80, maar niet elke film uit de franchise is even goed ontvangen. Wil je alleen de hoogtepunten meemaken? Dan zie je hieronder alle Predator-films van goed tot minder goed aan de hand van hun IMDB-scores, maar bekijk ze vooral allemaal om zelf te bepalen wat je van de films vindt.

De Alien-films staan hier niet tussen, maar die hebben we ook op deze manier gerangschikt in ons artikel van alle Alien-films in chronologische volgorde.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Predator-films op dvd en blu-ray

Koop jij de films liever op dvd of blu-ray om ze aan je collectie toe te voegen? In dat geval vind je hieronder wat links naar bol.com voor alle Predator-films.

Helaas zijn er van Prey alleen geïmporteerde versies te koop en dat betekent dat je hier geen Nederlandse ondertiteling krijgt. Dat is ook het geval voor sommige van de andere films op 4K blu-ray.

4K UHD Blu-ray

Blu-ray

DVD