10 hidden gems op Disney Plus

Le Mans '66 op Disney Plus
Image: Ⓒ 20th Century Fox (20th Century Studios). Le Mans '66 op Disney Plus

Er staat meer dan alleen Marvel, Star Wars en de typische Disney-films op Disney Plus en daarom hebben we hier een lijst van 10 hidden gems op Disney Plus voor je samengesteld. 

Zeker na de overname van 20th Century Fox door Disney is het aanbod van de mediagigant uitgebreid met heel veel goede films waar je misschien nog nooit van gehoord hebt of die je in de eerste instantie hebt gemist. Op deze lijst vind je daarom een selectie van verborgen parels waarvan je misschien niet wist dat ze op de streamingdienst stonden.

Natuurlijk staan er veel meer dan 10 goede films op Disney Plus, waaronder bijvoorbeeld de 10 beste Marvel-films, de 10 beste documentaires en nog veel meer. Bekijk dus ook vooral eens ons overzicht van het volledige Disney Plus aanbod.

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

Dit zijn 10 hidden gems die je op Disney Plus kan vinden

Omdat we het hier over hidden gems hebben, zie je op deze lijst geen Marvel, Star Wars, Pirates of the Caribbean of Disney-sprookjesfilms. Dat zijn films die je kan verwachten op Disney Plus en die over het algemeen ook heel bekend zijn. Hier hebben we het echter over andere films.

Het doel van deze lijst is om een aantal goede films te belichten, waarvan je misschien nog niet wist dat ze ook op Disney Plus stonden. Sommige films op deze lijst hebben veel prijzen gewonnen of zijn gewoon over het algemeen heel goed beoordeeld en andere films zijn persoonlijke favorieten die we zijn tegengekomen tijdens het scrollen door de streamingdienst.

Deze selectie en rangschikking is natuurlijk subjectief, dus we gaan er niet vanuit dat je het helemaal met ons eens bent en misschien is dus niet elke film op deze lijst iets voor jou, maar wie weet vind je hier wel de volgende film die je wil gaan streamen.

1. Le Mans ’66 (2019)

Het zou misschien kunnen dat je deze film ook kent als Ford v Ferrari, want onder die naam kwam hij in sommige andere regio’s uit. Deze film is geregisseerd door James Mangold (Logan, Walk the Line en de aankomende Indiana Jones and the Dial of Destiny) en was genomineerd voor 4 Oscars (en won er 2 voor Best Film Editing en Best Sound Editing).

Het is een erg spannende film met veel goede acteurs, geweldig camerawerk en hij is ook niet alleen interessant als je van auto’s of racen houdt, maar als dat wel het geval is, dan is de film misschien extra interessant.

In Le Mans ’66 worden de auto-ontwerper Carroll Shelby en “professionele” chauffeur Ken Miles ingehuurd door Henry Ford II om een Ford-raceauto te bouwen die Ferrari moet kunnen verslaan in de 24 uur van Le Mans in 1966.

Kijk Le Mans ’66 hier op Disney Plus

2. Prey (2022)

Prey is dan wel onderdeel van de bekende Predator-franchise, maar het is toch een beetje een hidden gem. De film is namelijk nooit in de bioscoop uitgekomen, maar kwam meteen op Disney Plus te staan. Er zit ook geen Predator in de naam, dus veel mensen hebben deze film misschien gemist.

Ook dit is een erg spannende film, die de Predator-filmreeks weer een beetje terug naar zijn roots brengt. Er zitten sterke personages én goede actie in en dat is niet altijd het geval bij dit soort films. Het is overigens ook een prequel, die zich afspeelt in 1719, dus je hoeft de andere Predator-films ook niet gezien te hebben om van deze te genieten.

In Prey volgen we een jonge vrouw uit de Comanche-stam genaamd Naru. Naru wil zichzelf bewijzen als jager tegenover haar stam door op jacht te gaan naar een grote, gevaarlijke prooi. Ze komt er echter achter dat er nog een andere (buitenaardse) jager in de buurt is, die juist op mensen jaagt. Naru moet proberen om haar stam te beschermen van deze Predator.

Kijk Prey hier op Disney Plus

3. 127 Hours (2010)

127 Hours is inmiddels alweer 12 jaar oud, maar deze film van regisseur Danny Boyle (Slumdog Millionaire, 28 Days Later, Yesterday) net zo indrukwekkend als toen hij uitkwam. Hij was genomineerd voor zes Oscars en is gebaseerd op een echt verhaal.

Je moet wel een beetje een sterke maag hebben voor deze film, want de hoofdpersoon maakt iets afschuwelijks mee, dat we hier niet zullen spoilen. James Franco zet hier een enorm indrukwekkende acteerprestatie neer.

In 127 Hours volgen we bergbeklimmer Aron Ralston, terwijl hij gaat hiken in het Canyonlands National Park in Utah, zonder dit aan iemand te vertellen. Op een gegeven moment tijdens het klimmen breekt er een stuk rots af waar hij zich aan vasthield en komt hij met zijn arm vast te zitten tussen een afgebroken stuk rots en een muur. Hij zit 127 uur lang vast en moet zien te overleven en zijn arm los te krijgen.

Kijk 127 Hours hier op Disney Plus

4. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is een interessante mix tussen drama en comedy. De film werd erg goed ontvangen door het publiek en door recensenten en werd ook voor zeven Oscars genomineerd, waarvan hij er twee won (Best Actress en Best Supporting Actor).

Het verhaal is redelijk heftig (in ieder geval de gebeurtenissen die voorafgaan aan de film), maar er zit ook enorm veel humor in en het acteerwerk dat deze bizarre personages tot leven brengt is ook echt fantastisch.

In Three Billboards (…) huurt de hoofdpersoon, Mildred Hayes, drie billboards aan de kant van de weg om daarmee de politie onder druk te zetten, die de verkrachting en moord van haar dochter na zeven maanden nog steeds niet hebben opgelost. Dit zorgt voor veel ophef in hun kleine dorpje. Vrijwel iedereen spoort Mildred aan om de billboards weg te halen, maar ze houdt voet bij stuk en daardoor loopt het nogal uit de hand.

Kijk Three Billboards Outside Ebbing, Missouri hier op Disney Plus

5. Fantastic Mr. Fox (2009)

Fantastic Mr. Fox is een heel erg unieke stopmotion-animatiefilm van regisseur Wes Anderson (The Royal Tenenbaums, The Grand Budapest Hotel, The French Dispatch). De film werd genomineerd voor twee Oscars.

Deze film deed het in de eerste instantie niet heel goed in de bioscoop, maar werd wel geprezen voor zijn humor en de fantastische stopmotion-animatie. De film ziet er echt prachtig uit en je zal vast ook veel bekende stemmen herkennen.

in Fantastic Mr. Fox volgen we de Mr. Fox uit de titel, die er door een reeks diefstallen voor zorgt dat hij, zijn familie en later ook zijn gemeenschap worden opgejaagd door drie boeren, genaamd Boggis, Bunce en Bean, die de diefstallen zat zijn.

Kijk Fantastic Mr. Fox hier op Disney Plus

6. Chronicle (2012)

Chronicle is een persoonlijke favoriet uit 2012. Het is een ‘found footage’-film, dus alle scènes in de film worden opgenomen met camera’s die ook in de wereld van de film aanwezig zijn (en vaak dus ook met POV-beelden vanuit een van de personages die een camera vasthoudt).

Deze film geeft een heel interessant beeld van wat er in het echt zou kunnen gebeuren als een aantal tieners ineens superkrachten kregen. In het begin is het allemaal heel vrolijk en nog redelijk onschuldig, maar de film wordt steeds duisterder.

In Chronicle volgen we drie tieners, Andrew (die veel gepest wordt), zijn neef Matt en de populaire Steve. Zij raken hecht aan elkaar verbonden nadat ze allemaal telekinetische krachten ontwikkelen na het aanraken van een onbekend object. Ze beginnen hun krachten op leuke en creatieve manieren te gebruiken, maar Andrew gaat met zijn krachten steeds meer een duistere kant op.

Kijk Chronicle hier op Disney Plus

7. Signs (2002)

Signs is misschien niet een van de bekendste films van M. Night Shyamalan (The Sixth Sense, The Happening, Split), maar deze film geeft wel een heel ander soort beeld van een alieninvasie dan de meeste sciencefiction-films.

Er zitten dan wel aliens in deze film, maar hij focust zich meer op thema’s zoals geloof en familie. Er wordt ook veel spanning opgebouwd zonder dat de film te veel laat zien van de aliens.

In Signs volgen we een voormalige priester genaamd Graham Hess, die op een dag ineens allerlei graancirkels in zijn maisveld ontdekt. Zijn vrouw is zes maanden eerder omgekomen in een auto-ongeluk en sindsdien is hij zijn geloof een beetje kwijtgeraakt. Hij probeert met zijn familie verdere sporen van de aliens te vinden. Ze blijken echter niet vriendelijk te zijn.

Kijk Signs hier op Disney Plus

8. Gifted (2017)

Gifted is een dramafilm van de regisseur Marc Webb (500 Days of Summer, The Amazing Spider-Man). Het verhaal is misschien af en toe een beetje voorspelbaar, maar het acteerwerk van specifiek Chris Evans en Mckenna Grace brengt de film wel naar een hoger niveau.

Het is een redelijk emotioneel verhaal. Dat is ook wel te verwachten van een dramafilm (van Marc Webb), maar uiteindelijk is het ook wel een leuke feel-good film.

In Gifted hebben we te maken met een zevenjarig meisje genaamd Mary, die bij haar oom Frank woont en hoogbegaafd is. Ze verveelt zich tussen de andere kinderen in haar klas en de schoolleiding raadt Frank aan om haar naar een privéschool te sturen voor begaafde kinderen. Frank wil dat ze een normaal leven kan leiden, maar zijn moeder Evelyn wil dat Mary haar potentie kan waarmaken en de twee gaan vervolgens strijden voor de voogdij van het meisje.

Kijk Gifted hier op Disney Plus

9. Alita: Battle Angel (2019)

Alita: Battle Angel is geregisseerd door Robert Rodriguez (From Dusk till Dawn, Sin City, Machete) en geproduceerd door James Cameron. De film is gebaseerd op een manga en weet op een hele mooie manier de manga-stijl te vertalen naar een “live-action” film (met heel veel CGI).

De technologie die wordt gebruikt om de hoofdpersoon tot leven te brengen is enorm indrukwekkend en de wereld die in deze film wordt vertoond ziet er verder ook erg uniek uit.

In Alita: Battle Angel volgen we de cyborg genaamd Alita. Honderden jaren na een grote oorlog vind een wetenschapper genaamd Dr. Dyson Ido het hoofd van een vrouwelijke cyborg met daarin een intact “menselijk” brein. Hij geeft haar een lichaam en noemt haar Alita, naar zijn overleden dochter. Alita herinnert zich niets van haar verleden, maar blijkt wel heel goed te kunnen vechten en moet dit ook gebruiken om haar nieuwe vrienden en familie veilig te houden en erachter te komen wie ze precies is.

Kijk Alita: Battle Angel hier op Disney Plus

10. Crazy Heart (2009)

Crazy Heart is een dramafilm gebaseerd op een boek uit 1987. Er zitten meerdere bekende acteurs in de film, die geweldige personages neerzetten (specifiek Jeff Bridges in de hoofdrol. De film werd erg goed ontvangen door recensenten en kreeg ook drie Oscarnominaties, waarvan hij er twee won (Best Actor en Best Original Song).

Die Oscar voor Best Original Song is ook niet zo’n verrassing, want de film gaat over een country singer-songwriter en er is dus ook veel originele (en bestaande) muziek in de film).

In Crazy Heart volgen we de alcoholverslaafde singer-songwriter “Bad Blake”, die in het verleden een country-ster was. Inmiddels is zijn leven niet meer zo’n succes, maar nadat hij een relatie krijgt met een jongere journaliste, probeert hij zijn leven weer op de rails te krijgen. Dat blijkt echter niet zo gemakkelijk te zijn. Vooral niet vanwege zijn alcoholverslaving.

Kijk Crazy Heart hier op Disney Plus

De beste hidden gems op Disney Plus volgens IMDB

Wij hebben deze hidden gems naar onze mening gerangschikt, maar andere mensen zullen het misschien niet eens zijn met deze volgorde. Om je een beetje een idee te geven van wat een groter publiek van deze films vindt, hebben we de 10 films hieronder ook nog even op een rijtje gezet aan de hand van hun IMDB-scores. Misschien vind je het namelijk ook wel fijn om te beginnen met de best beoordeelde films.

Films met dezelfde score hebben we gerangschikt op basis van het jaar waarin ze uitkwamen (niet op basis van welke wij beter vinden, want die lijst vind je hierboven).

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.