Wat is een passend internetabonnement voor streaming?

Streaming is het nieuwe televisiekijken. Je kijkt wat je wilt, wanneer je wilt, zonder afhankelijk te zijn van een televisieprogrammering.

Daarvoor heb je wel een goede internetverbinding nodig, want je kijkt naar series en films door deze binnen te halen via het internet. Maakt jouw huishouden veel gebruik van streaming, dan is het van belang om je internetabonnement daarvoor met enige zorg uit te kiezen. Ga je daarom abonnementen voor internet en tv vergelijken, neem dan de volgende overwegingen mee voordat je je keuze maakt. Zo kun je voorkomen dat je te maken krijgt met een haperende internetverbinding tijdens het streamen.

Eenpersoonshuishouden

In een eenpersoonshuishouden waarin streaming het zwaarste is wat er met de internetverbinding gedaan wordt, is geen hele hoge downloadsnelheid nodig om fatsoenlijk te kunnen kijken naar streamingsdiensten. Met pakweg 25 Mbps kun je in je eentje al vrij goed streamen. Een kanttekening daarbij is wel dat je met zo’n lage maximale snelheid uitkomt bij DSL-internet. Dat is goedkoop, maar niet zo stabiel. Check ook goed wat de daadwerkelijk haalbare snelheid bij jou thuis is, want de afstand van je woning tot de wijkcentrale beperkt de mogelijkheden. Valt die lager uit dan die 25 Mbps, dan kun je beter een abonnement voor kabelinternet met een lage snelheid (zoals 50 Mbps) nemen. Dat is ook nog eens stabieler.

Meerdere personen in het huishouden

Het spreekt voor zich dat een huishouden met meer personen ook zwaarder gebruikmaakt van de internetverbinding. Het zal niet altijd zo zijn dat iedereen voor zichzelf iets aan het streamen is, maar het kan natuurlijk wel gebeuren dat de een naar Disney+ wil kijken en de ander naar Viaplay. Die piekmomenten zijn wel bepalend voor het internetabonnement dat je moet afsluiten. Als stelregel zou je kunnen aanhouden dat je voor iedere huisgenoot die ook gebruikmaakt van de internetabonnement er minimaal 10 Mbps extra bij moet optellen. Ook hierbij geldt de waarschuwing voor DSL-internet, dat sneller kuren kan gaan vertonen bij intensiever gebruik door de beperkte bandbreedte.

Online gaming

Een complicerende factor in dit verhaal is online gaming. Heb je een gezinslid dat wil kunnen online gamen, of wil je dat zelf graag kunnen doen? Daarvoor is minimaal een downloadsnelheid van 100 Mbps nodig, maar liever nog 150 Mbps of meer voor een soepele game-ervaring. Omdat bij enkel bij glasvezel internet de uploadsnelheid even hoog ligt als de downloadsnelheid, is het aan te raden om daarvoor te kiezen. Bij het online gamen verzend je immers ook veel data, iets wat bij het streamen niet het geval is. Om tegelijkertijd te kunnen streamen en online gamen is die 150 Mbps downloadsnelheid minimaal aan te raden. Bij een groot huishouden met veel internetgebruikers is het verstandig om voor 200 Mbps of meer te gaan als er online gegamed wordt in huis.

Kies wijs om frustraties te voorkomen. Goed internet is toch een soort primaire levensbehoefte geworden. Het faciliteert veel dingen die we tegenwoordig doen, zeker ook thuis. Ga er dus even goed voor zitten en werk uit hoe het internetgebruik in huis eruitziet, wat de wensen zijn en wat een passende downloadsnelheid zou zijn om dat te faciliteren. Overweeg ook het type internetverbinding dat je in huis haalt. Helaas is het nog niet voor iedereen mogelijk om een abonnement voor glasvezel internet te nemen, omdat nog niet iedere woning in Nederland op het glasvezelnetwerk is aangesloten.