‘X-Men ’97’ vanaf nu te streamen op Disney Plus

X-Men '97 op Disney Plus
© Disney

Het eerste seizoen van X-Men ’97 is vanaf vandaag te streamen op Disney Plus. We kunnen tot halverwege mei nog blijven genieten van de revival van de populaire animatieserie uit de jaren 90.

Het heeft maar zo’n 27 jaar geduurd, maar we krijgen nu eindelijk een vervolg op de geliefde X-Men: The Animated Series (1994-1997). Deze nieuwe animatieserie van Marvel Studios Animation pakt de draad ook echt weer op waar de originele serie eindigde. 

Nadat er groen licht werd gegeven aan de eerste animatieserie van Marvel Studios, genaamd What If…?, werd er al vrij snel besproken wat de volgende animatieserie kon zijn. Een van de eerste ideeën die vervolgens serieus werd overwogen was de pitch voor een revival van X-Men: The Animated Series en dat is nu dus werkelijkheid geworden.

Het verhaal van ‘X-Men ’97’

Naast het feit dat we weten dat het verhaal verder zal gaan waar de originele animatieserie eindigde, weten we voor nu nog maar weinig over het precieze verhaal van X-Men ’97

Aan de hand van de eerste trailer en een korte synopsis weten we dat de X-Men in deze serie, zonder hulp van hun geliefde Professor X, de wereld die hen haat en vreest moet beschermen tegen nieuwe gevaren. Ze zullen hierbij ook geconfronteerd worden door een gevaarlijke en onverwachte nieuwe toekomst.

In de trailer horen we ook al dat de X-Men de missie van Professor X voort willen zetten en zien we hints naar mogelijke verhaallijnen rondom onder andere de ‘Sentinels’, een zwangere Jean Grey en het testament van Professor X, waarin hij schijnbaar al zijn bezittingen nalaat aan Magneto. 

Profiteer nu met korting op een Disney Plus abonnement

We weten dus nog niet echt precies wat het overkoepelende verhaal zal zijn van dit eerste seizoen van X-Men ’97, maar hopelijk weet de serie een verhaal neer te zetten waar fans van de oorspronkelijke serie tevreden mee kunnen zijn en dat ook nieuwe fans zal creëren. 

Wanneer komt ‘X-Men ’97’ op Disney Plus?

Deze ‘revival’ van de X-Men-animatieserie uit de jaren 90 werd in november 2021 al voor het eerst aangekondigd. We hebben dus meer dan twee jaar moeten wachten op de release van deze serie. Op 15 februari 2024 deelde Disney echter pas de eerste trailer en de releasedatum voor de serie. We kregen toen dus te horen dat de serie vanaf 30 maart 2024 van start zou gaan op Disney Plus.

Zoals de meeste andere Disney Plus Originals (vooral die van Marvel en Star Wars), waaronder Star Wars: The Bad Batch seizoen 3, komt ook deze serie weer op een woensdag uit en verschijnen er ook wekelijks nieuwe afleveringen. Verderop in dit artikel lees je hoeveel afleveringen er nog aankomen en wanneer deze online zullen verschijnen.

Welke Marvel-films en -series moet je gezien hebben?

Het is belangrijk om te weten dat X-Men ’97 niet gerelateerd is aan de films en series binnen de MCU (Marvel Cinematic Universe). Marvel heeft dan ook pas sinds Disney’s overname van (20th Century) Fox de filmrechten voor de X-Men-personages weer in eigen handen. 

Deze animatieserie staat echter ook niet helemaal op zichzelf. Het is namelijk interessant genoeg een vervolg op X-Men: The Animates Series. Dat betekent dat het verhaal van die serie, die tussen 1992 en 1997 werd uitgebracht, wordt voortgezet in deze nieuwe serie.

Het is dus zeker aan te raden om van tevoren die originele serie te bekijken. Verder zit er in die originele serie ook een crossover met de geanimeerde Spider-Man-serie uit 1994 (tot 1997), dus als je wil kan je die serie (of in ieder geval de crossover-afleveringen) ook nog bekijken. 

Wil je meer Marvel-films en -series op Disney Plus bekijken? Zie dan onze chronologische volgorde van alle Marvel-films, onze top 10 beste Marvel-films en onze top 10 beste Marvel-series.

Hoeveel afleveringen krijgt ‘X-Men ’97’?

Het aantal afleveringen bij de originele serie, X-Men: The Animated Series, verschilde een beetje per seizoen. Seizoen 1 en 2 hadden allebei 13 afleveringen, seizoen 3 had er 19, seizoen 4 had er 21 en seizoen 5 had er maar 10. Hieronder zie je alle afleveringen van seizoen 1 van X-Men ’97

Aflevering Weekdag Datum
1: To Me, My X-Men Woensdag 20 maart
2: Mutant Liberation Begins Woensdag 20 maart
3: Fire Made Flesh Woensdag 27 maart
4: Motendo / Lifedeath – Part 1 Woensdag 3 april
5: Remember It Woensdag 10 april
6: Lifedeath – Part 2 Woensdag 17 april
7: Bright Eyes Woensdag 24 april
8: Tolerance is Extinction – Part 1 Woensdag 1 mei
9: Tolerance is Extinction – Part 2 Woensdag 8 mei
10: Tolerance is Extinction – Part 3 Woensdag 15 mei

Het eerste seizoen van X-Men ’97 krijgt dus in totaal 10 afleveringen. Vandaag zijn de eerste twee afleveringen tegelijkertijd verschenen, maar vanaf volgende week verschijnt er elke woensdag een nieuwe aflevering.

We krijgen alleen aan het begin van deze serie meerdere afleveringen op één dag. Verder verschijnt er elke week maar één aflevering, dus de laatste aflevering komt dan ook op 15 mei op Disney Plus te staan. 

De (gemiddelde) speelduur van de afleveringen is nog niet bekend. De afleveringen van X-Men: The Animated Series duurden gemiddeld 22 minuten, maar dat kwam grotendeels door het feit dat ze in de standaard televisieblokken moesten passen. De nieuwe serie verschijnt op een streamingdienst, dus er hoeft bijvoorbeeld geen rekening te worden gehouden met reclameblokken en misschien zal de speelduur nu dus ook flexibeler zijn.

Na deze 10 afleveringen is het verhaal echter nog niet afgelopen. Er is al een tweede seizoen geschreven en de ontwikkeling van het derde seizoen gaat binnenkort ook al van start. Er staat ons dus nog meer dan genoeg X-Men te wachten.

Bekijk hieronder de officiële trailer van X-Men ’97.

Klik hier om X-Men ’97 direct te gaan streamen

Wil je weten wat er allemaal nog meer te zien is op Disney Plus? Check dan hier het volledige aanbod.

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.