Formule 1 kijken met commentaar van Olav Mol (zo werkt het)

formule 1, start
Foto: FP Digital Photo

De app van Olav Mol waarmee je tijdens de Formule 1-races van zijn commentaar kan genieten is nog niet klaar, maar het einde is al wel in zicht. Dat moet ook wel want het begin van het nieuwe seizoen nadert. Maar hoe werkt de app? En wat kost het? We vertellen het je graag. 

UPDATE 16 maart, 23:15 uur

De update voor de Grand Prix Radio app is nu live! Klik hier voor alle info.

UPDATE 15 maart

Olav Mol laat weten dat de update voor de Grand Prix Radio app aanstaande donderdag 17 maart beschikbaar komt.

UPDATE 10 maart

Grand Prix Radio heeft laten weten dat de update voor de app om het commentaar te ontvangen volgende week beschikbaar komt.

Viaplay heeft op dit moment een nieuwe tijdelijke actie lopen. Tot 1 augustus betaal je namelijk maar 9,99 euro per maand. Vanaf 1 augustus ga je dan pas het reguliere bedrag van 13,99 euro per maand betalen. Je kan op elk gewenst moment opzeggen. Klik HIER om naar de aanbieding te gaan op de Viaplay website of klik op onderstaande banner.

viaplay banner maart 2022-

Testdagen

Op zondag 20 maart start het nieuwe Formule 1 seizoen met de race in Bahrain. Dit betekent dat we op vrijdag 18 maart de eerste vrije training hebben en op zaterdag 19 maart de eerste kwalificatie.

Voor die tijd hebben we twee testdagen. Een in Barcelona, op 23, 24 en 25 februari. Deze wordt helaas niet live uitgezonden.

De tweede in Bahrein, op 10, 11 en 12 maart, daarentegen wel. Deze testdagen zijn te zien op Viaplay en via F1 TV. Er loopt op dit moment een aanbieding bij Viaplay. Voor een jaarabonnement betaal je tijdelijk 99 euro. Dit komt neer op 8,25 euro per maand. Klik hier om gebruik te maken van deze aanbieding of klik hiervoor op onderstaande banner. De actie loopt tot en met 28 februari.

Viaplay gaat op 1 maart in Nederland van start. Meer informatie over Viaplay vind je hier.

Olav Mol commentaar tijdens de Formule 1

Wil jij weer genieten van de oude en vertrouwde stem van Olav Mol tijdens de Formule 1-races dit seizoen? Dat kan. De oud Ziggo-commentator en zijn team leggen op dit moment de laatste hand op een nieuwe functie die binnenkort beschikbaar komt in de app.

Wat heb je nodig?

Je hebt twee dingen nodig: een abonnement op Viaplay, hetzij direct via Viaplay zelf of via Ziggo, KPN, T-Mobile, Caiway of DELTA. Uiteraard kan je ook kiezen voor F1 TV Pro als je dit wenst.

Daarnaast heb je de Grand Prix Radio app nodig. Deze kan je hier vinden voor iPhone/iPad en hier voor Android-toestellen. Deze kan je alvast op je apparaat installeren.

Let op! Op zaterdag en zondag is de Formule 1 bij Ziggo, KPN, Caiway/DELTA tijdelijk live te zien via een lineair kanaal.

  • Ziggo op kanaal 200
  • KPN op kanaal 225
  • Caiway/DELTA op kanaal 200

Update

Het commentaar van Mol zal dus niet via een nieuwe app gaan, maar via de al bestaande Grand Prix Radio app. De commentaarfunctie is op dit moment nog niet actief. Deze zal binnenkort door middel van een update geïnstalleerd worden. Mol vertelde zelf in de Grand Prix Radio podcast dat de functie op tijd klaar zal zijn. Of Mol ook al commentaar gaat leveren op de testdagen in Bahrein op 10, 11 en 12 maart is niet bekend. Hou de update dus in de gaten.

Kosten

Goed nieuws! De functie om commentaar van Mol te krijgen bij de Formule 1-races is volledig kosteloos. Hoe fijn is dat!?

Hoe werkt het?

Na de update zal je door middel van een slider in de app de audio in stapjes van een halve seconde (0,5) kunnen vertragen. Audio gaat sneller over de wereld dan video, vandaar dat je het commentaar dus moet vertragen. Dit kan maximaal twee minuten. Je dient dus even een buffer van een paar minuten op te bouwen en dan is het een kwestie van synchroon zetten. Vervolgens knal je het geluid van het apparaat waarop je kijkt uit.

Commentaar streamen 

Om de ervaring helemaal compleet te maken is het is straks ook mogelijk om het commentaar van Mol uit de app naar je smart-tv, een koptelefoon of soundbar te streamen. Dit kan dan door middel van een kabel of bluetooth, mits het apparaat deze bezit. Zou krijg je dus toch weer de volledige oude Formule 1-ervaring zoals Ziggo dat vorig jaar had.

Commentaar F1 TV

F1 TV is al langere tijd in gesprek met de Nordic Entertainment Group (NENT) om het Nederlandse commentaar van Viaplay, gegeven door Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk, over te nemen op een zelfde manier zoals dit met Ziggo werd gedaan. Deze gesprekken zouden op dit moment nog steeds gaande zijn.

We naderen ondertussen het nieuwe Formule 1-seizoen en het is nog steeds niet duidelijk of er Nederlands commentaar op F1 TV komt. De officiële commentaarpagina van de de streamingdienst werd op 11 februari geupdate, maar tot op heden zien we daar alleen Frans, Duits, Engels, Spaans en Portugees staan.