Zo bekijk je alle Indiana Jones-films in chronologische volgorde

Zo bekijk je alle Indiana Jones-films in chronologische volgorde
Image: ⓒ Lucasfilm

Zin in een Indiana Jones-marathon? Dan hebben we hier voor jou onze lijst met alle Indiana Jones-films in chronologische volgorde. Zo kan je Indiana Jones vanaf zijn eerste tot zijn laatste avontuur volgen.

Na het succes van de eerste twee Star Wars-films besloot Lucasfilm nogmaals samen te werken met de charismatische Harrison Ford aan de Indiana Jones-films. Deze filmreeks begon in 1981 en kreeg in dat decennium nog twee vervolgen. In 2008 kregen we een controversiële vierde film en in 2023 verscheen de vijfde (en waarschijnlijk laatste) film, Indiana Jones and the Dial of Destiny.

De eerste drie Indiana Jones-films zijn allemaal redelijk goed ontvangen en er zijn dan ook meer dan genoeg discussies onder fans over wat nou precies de beste film van deze drie is.

De vierde film kwam een stuk later en werd minder goed ontvangen. Helaas is de vijfde film door recensenten nog slechter beoordeeld, maar zijn IMDB-score is wel hoger dan die van de vierde film. We zouden je dus toch aanraden om gewoon alle films (opnieuw) te bekijken en zelf te bepalen wat je ervan vindt.

Alle Indiana Jones-films staan nu op Disney Plus (de eerste vier films sinds 31 mei 2023 en de vijfde sinds 15 december 2023), maar mocht je nog andere filmreeksen op de streamingdienst willen bekijken, check dan ook vooral onze chronologische volgordes van alle Marvel-, Star Wars-, X-Men-, Alien- en Pirates of the Caribbean-films.

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

Het verhaal van de Indiana Jones-films in chronologische volgorde

De filmreeks begon dan wel in 1981, maar de films spelen zich eerder af dan het jaar waarin ze uitkwamen. In elke film volgen we natuurlijk de hoofdpersoon Indiana Jones. Er zitten verder ook nog wel wat terugkerende personages in de films, maar in elke film is er weer een nieuw avontuur te zien. Hieronder volgt het verhaal van de Indiana Jones-films in chronologische volgorde.

De eerste film op de tijdlijn is Indiana Jones and the Temple of Doom. Het was de tweede film in de franchise, maar hij speelt zich een jaar eerder af dan de eerste film (in 1935). Na een ontsnapping aan een moordpoging en een vliegtuigcrash, belandt Indiana Jones in een Indiaas dorp. Hij wordt door de wanhopige dorpelingen gevraagd om een heilige steen te vinden en de dorpskinderen te redden van een sekte die zich bezighoudt met kinderslavernij, zwarte magie en ritualistische mensenopoffering om de godin Kali te eren.

In 1936 vindt Indiana Jones een gouden beeldje in een tempel in Peru. Zijn rivaal René Belloq steelt het beeldje en Jones moet ontsnappen zonder zijn buit. Nadat hij weer is teruggekeerd naar de VS, wordt Indiana Jones gewaarschuwd door het leger dat de Nazi’s op zoek zijn naar de Ark of the Covenant. Hitler wil de Ark om zijn leger onverslaanbaar te maken. Jones wordt ingeschakeld om ervoor te zorgen dat de Nazi’s de Ark niet in handen krijgen.

In de derde film zien we eerst een flashback naar 1912, waar een jonge Indiana Jones een kruisbeeld steelt van een groep dieven, maar vervolgens moet teruggeven aan hun werkgever. Jaren later (in 1938) confronteert Jones diezelfde werkgever weer ergens aan de Portugese kust en steelt hij het kruisbeeld weer terug. Eenmaal terug in de VS komt hij er echter achter dat zijn vader vermist is en moet hij op zoek naar zijn vader, die lijkt te zijn ontvoerd door de Nazi’s vanwege zijn expertise op het gebied van de Holy Grail (Heilige Graal).

In 1957 komt Indiana Jones tegenover de KGB (onder leiding van Irina Spalko) te staan. Hij wordt door de Sovjets gekidnapt om een alienlichaam van het Roswell-incident voor ze te vinden. Hij weet het lijk te vinden, maar wordt verraden en moet ontsnappen. Spalko is op zoek naar telepathische ‘Crystal Skull’. Jones komt erachter dat zijn oude vlam Marion Ravenwood is ontvoerd, samen met zijn oude college Harold Oxley, omdat ze een Crystal Skull hadden gevonden. Nu is het aan Indy en Marion’s zoon Mutt om ze te redden.

In 1969 wordt een oude Indiana Jones door zijn vervreemde peetdochter Helena overgehaald om op zoek te gaan naar een krachtig artefact. Ze moeten proberen om het artefact in handen te krijgen voordat de voormalige Nazi (nu NASA-wetenschapper) Jürgen Voller het in handen krijgt en het verloop van de geschiedenis ermee verandert.

Hieronder vind je alle Indiana Jones-films in chronologische volgorde, maar ook op volgorde van release. Zo kan je zelf kiezen wat je handiger vindt. De films staan redelijk op zichzelf, maar er zijn wel wat verwijzingen en terugkerende personages.

Zo bekijk je alle Indiana Jones-films in chronologische volgorde

In principe zijn de meeste Indiana Jones-films in chronologische volgorde uitgekomen, alleen de tweede film (Temple of Doom) is een prequel. Dat kwam vooral omdat de makers in de tweede film de Nazi’s wilden vermijden en er daarom maar gewoon voor hebben gekozen om de film een jaar eerder te laten afspelen dan de eerste film. Verder hebben een aantal films technisch gezien wel flashbacks die zich eerder afspelen dan de sommige andere films, maar we kiezen het heden van elke film als uitgangspunt.

In het overzicht hieronder zie je alle Indiana Jones-films in chronologische volgorde en hier zie daarom ook steeds het jaar wanneer de film zich afspeelt achter de film staan (in plaats van het jaar waarin de film uitkwam).

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Zo bekijk je alle Indiana Jones-films op volgorde van release

Als je de films liever gewoon op de volgorde van release bekijkt, dan kan dat natuurlijk ook. Dat is misschien ook handiger als je ze voor het eerst bekijkt, omdat dat natuurlijk over het algemeen ook de bedoelde volgorde was. Nogmaals, de films staan ook redelijk op zichzelf, dus het is ook niet erg om een andere volgorde aan te houden, al zouden we wel aanraden om de eerste drie films te kijken vóór je de vierde en vijfde film bekijkt.

Hieronder vind je de Indiana Jones-films op volgorde van release en achter de film staat nu dus ook gewoon het jaar van de release.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Dit zijn de beste Indiana Jones-films

Zoals we eerder al zeiden, worden de eerste drie Indiana Jones-films over het algemeen als erg goed beschouwd, terwijl de vierde film voor velen een teleurstelling was en de vijfde ook niet heel goed presteerde. Ben je benieuwd hoe men gemiddeld over deze films denkt? Dan vind je hieronder de films gerangschikt aan de hand van hun IMDB-scores (van goed tot minder goed). Zoals altijd raden we je echter wel aan om de films gewoon allemaal zelf te kijken om je eigen mening te vormen.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Aankomende Indiana Jones-films

The Dial of Destiny lijkt voor nu in ieder geval de laatste Indiana Jones-film te zijn met Harrison Ford, maar of de hele franchise nu dan ook is afgelopen, is nog onzeker. Volgens Lucasfilm zal het personage niet door een andere acteur worden vertolkt, maar wie weet of we ooit nog spin-offs of vervolgen krijgen met andere personages.

Indiana Jones-films op dvd en blu-ray

De eerste vier Indiana Jones-films staan pas sinds 31 mei 2023 op Disney Plus, maar ze zijn natuurlijk al langere tijd beschikbaar op dvd en blu-ray (waaronder ook op 4K blu-ray voor de beste kwaliteit mogelijk). De vijfde film is vanaf 10 januari 2024 ook beschikbaar op dvd en blu-ray. Mocht je ze dus liever fysiek willen hebben, dan kan je hieronder op de links klikken om de films te vinden bij bol.com.

4K UHD Blu-ray

Blu-ray

DVD