Zo bekijk je alle Lord of the Rings-films in chronologische volgorde

Zo bekijk je alle Lord of the Rings-films in chronologische volgorde
Image: ⓒ New Line Cinema

Klaar voor je (volgende) Lord of the Rings-marathon? Zie dan hier hoe je alle Lord of the Rings-films in chronologische volgorde kan bekijken.

Het epische fantasy-verhaal van J.R.R. Tolkien is tussen 2001 en 2003 voor het eerst in live-action verfilmd en dat bleek een enorm succes te zijn. Na de eerste Lord of the Rings-trilogie volgde er nog een trilogie over het boek The Hobbit en inmiddels is er ook een nieuwe live-action serie genaamd The Lord of the Rings: The Rings of Power.

De films (en serie) zijn niet bepaald op chronologische volgorde uitgebracht, dus om het wat overzichtelijker te maken hebben wij alle Lord of the Rings-films in chronologische volgorde voor je gezet. Dan weet je waar je het beste kan beginnen met je (zoveelste) marathon.

Alle Lord of the Rings-films (inclusief de Hobbit-films en de Rings of Power-serie) zijn te vinden op Prime Video. Prime Video heeft een gratis proefperiode van 30 dagen en na die periode kost een abonnement 2,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar). Klik hier om direct je proefperiode te beginnen.

Je kan de eerste trilogie ook bekijken op HBO Max.

HBO Max is beschikbaar vanaf 5.99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of vanaf 59.90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren.

Zoek je nog een abonnement op HBO? Vind hier de beste HBO Max aanbiedingen of lees hier hoe je gratis naar HBO Max kijkt.

Het verhaal van de Lord of The Rings-films in chronologische volgorde

Deze filmreeks begon dus in 2001 met het eerste deel van de trilogie van Peter Jackson (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), maar de drie films en de nieuwe serie die na deze trilogie zijn uitgekomen, spelen zich eerder af in de chronologische volgorde van de wereld van Middle-Earth.

De serie en films spelen zich af tijdens twee van de eerste drie ‘Ages’ in de geschiedenis van Middle-Earth. Deze chronologische volgorde begint dus in de Third Age, maar heeft te maken met de gevolgen van de Second Age. De serie speelt zich af in de Second Age, maar heeft dan weer te maken met gevolgen van de First Age.

Als we de Lord of the Rings-trilogie even als het “moderne” tijdperk beschouwen, dan begint het verhaal van Middle-Earth eigenlijk dus in het verre verleden met de serie: The Lord of the Rings: Rings of Power. Dit begint met de nasleep van de ondergang van de eerste Dark Lord, genaamd Morgoth. Middle-Earth begint weer te herstellen na een grote strijd en Morgoth’s rechterhand Sauron is verdwenen, maar dreigt ook weer terug te komen.

De Hobbit-films spelen zich af tijdens de Third Age. Bilbo Baggins wordt door de tovenaar Gandalf overtuigd om een groep dwergen te helpen om hun koninkrijk weer terug te veroveren van de draak Smaug. Ondertussen dreigt Sauron ook weer terug te keren.

Vervolgens spelen de Lord of the Rings-films zich tegen het einde van de Third Age af. Frodo Baggins krijgt The One Ring van Bilbo en begint zijn avontuur als drager van de Ring. Hij moet de Ring in de lava van Mount Doom gooien om Sauron eindelijk voor eens en altijd te kunnen verslaan. Hij wordt geholpen door allerlei bondgenoten, maar er liggen ook veel gevaren op zijn pad.

Er zijn in totaal dus zes films en er is recentelijk een eerste seizoen uitgekomen van een nieuwe serie in de wereld van Middle-Earth. De films zijn (voor nu) klaar, maar er kunnen altijd nog spin-offs verschijnen of nieuwe films worden gemaakt over verschillende verhalen binnen deze wereld. De serie is echter pas net begonnen. Seizoen 1 is al klaar, maar er zijn plannen voor vijf seizoenen in totaal.

Voordat je begint met het bekijken van alle Lord of the Rings-films, is het handig om te weten welke volgorde(s) je het beste kan aanhouden. Daarom zetten we hieronder een aantal lijsten voor je neer: hoe je de Lord of the Rings-films in chronologische volgorde bekijkt, hoe je de films op volgorde van release bekijkt en hoe je de films (en serie) in de ultieme volgorde bekijkt.

Zo bekijk je alle Lord of the Rings-films in chronologische volgorde

De films over Middle-Earth zijn niet allemaal in chronologische volgorde uitgekomen, maar als je het verhaal wel graag vanaf het begin tot het einde wil volgen, dan hebben we ze hier voor je op een rijtje gezet. Dat kan vooral leuk zijn als je ze al een keer eerder hebt gezien. Dan kan je ze een keer vanuit een ander perspectief bekijken. Deze chronologische volgorde bevat alleen alle films en niet de Rings of Power-serie. Die serie is officieel niet direct verbonden aan de films, maar voor de ultieme volgorde nemen we die wel mee. Die vind je later in dit artikel dus nog terug.

Hieronder vind je dus de volledige lijst van de Lord of the Rings-films in chronologische volgorde. Achter de films staan niet de releasedatums, maar de periode waarin de film zich afspeelt in de geschiedenis van Middle Earth.

Klik hieronder op de film om meteen via Prime Video (of HBO Max) te gaan streamen:

Zo bekijk je alle Lord of the Rings-films op volgorde van release

Als je toch liever de Lord of the Rings-films op volgorde van release wil bekijken, omdat ze immers ook (gedeeltelijk) voor een reden op die volgorde zijn uitgebracht, dan zit je hier ook op de goede plek. Deze volgorde kan vooral ook handig zijn als je de films voor het eerst gaat kijken, want hoewel deze volgorde niet chronologisch is, zitten er wel duidelijke verwijzingen in de recentere films naar de oudere films.

Hieronder vind je de lijst met de Lord of the Rings-films op volgorde van verschijningsdatum. Hier vind je achter de film wel steeds het jaartal van verschijning.

Klik hieronder op de film om meteen via Prime Video (of HBO Max) te gaan streamen:

Zo bekijk je alle Lord of the Rings-films in de ultieme volgorde (inclusief de serie)

Eerst bestond deze franchise alleen uit de Lord of the Rings-trilogie, maar later volgde ook de Hobbit-trilogie en in 2022 heeft Amazon ook het eerste seizoen van The Lord of The Rings: The Rings of Power uitgebracht. Dit is dan wel geen film, maar het is een van de duurste series (misschien wel de allerduurste) die ooit is gemaakt, dus het voelt wel als filmkwaliteit.

De serie is niet officieel verbonden aan de films van Peter Jackson, maar toch geeft deze wel meer context aan de wereld van Middle-Earth en je ziet ook wel een paar bekende personages en locaties verschijnen, die ook in de films zitten.

Hieronder vind je de lijst met de Lord of the Rings-films in de ultieme volgorde. Je ziet achter de films en de serie niet de releasedatum staan, maar de periode waarin ze zich afspelen.

Klik hieronder op de film om meteen via Prime Video (of HBO Max) te gaan streamen:

Dit zijn de beste Lord of the Rings-films

Er is online nogal veel discussie over wat nou de beste (en de slechtste) films uit deze reeks zijn. Om je een beetje een idee te geven, hebben we de films hieronder aan de hand van hun IMDB-scores op een rijtje gezet van goed tot minder goed.

Klik hieronder op de film om meteen via Prime Video (of HBO Max) te gaan streamen:

Lord of the Rings op dvd en blu-ray

Wil je de films liever echt zelf bezitten op dvd of blu-ray? Dan hebben we hieronder wat links naar box sets van de Lord of the Rings-trilogie van bol.com voor je neergezet:

Ook de Hobbit-trilogie is bij bol.com op dvd en (4K) blu-ray te krijgen: