Zo bekijk je alle Planet of the Apes-films in chronologische volgorde

Zo bekijk je alle Planet of the Apes-films in chronologische volgorde
Image: ⓒ 20th Century Studios (20th Century Fox)

Wat als apen in plaats van mensen over de wereld heersten? In ons overzicht van alle Planet of the Apes-films in chronologische volgorde zie je hoe onze wereld in deze films langzamerhand verandert in een “Planet of the Apes”. 

De eerste Planet of the Apes-film verscheen al in 1968 en is vandaag de dag nog steeds een iconische film. In het totaal bestaat de filmreeks inmiddels uit 9 films en er komt dit jaar ook weer een nieuwe film uit.

In de jaren 70 zijn er al vier vervolgen gemaakt op die eerste film. In 2001 kregen we vervolgens een remake van de eerste film en in 2011 verscheen het eerste deel van een nieuwe trilogie die moest laten zien hoe de wereld van Planet of the Apes tot stand is gekomen.

Het valt te bediscussiëren of alle films (behalve de remake) eigenlijk wel tot dezelfde tijdlijn behoren, maar daar komen we later nog op terug. Ervan uitgaande dat ze wel tot dezelfde tijdlijn behoren, is het in ieder geval wel belangrijk om te weten dat ze niet in chronologische volgorde zijn uitgebracht.

Je kan gelukkig alle Planet of the Apes-films op Disney Plus tergvinden. Ben je ook benieuwd naar de chronologische volgordes van andere filmreeksen die op de streamingdienst staan? Bekijk dan vooral onze chronologische volgordes van de Marvel-, Star Wars-, X-Men-, Alien– en Pirates of the Caribbean-films.

Disney+ kost 10,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 109,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

Het verhaal van de Planet of the Apes-films in chronologische volgorde

Het verhaal van de Planet of the Apes-films in chronologische volgorde begint bij het verhaal van Caesar, dat in de drie meest recente films wordt verteld.

In deze trilogie zien we hoe een wetenschapper een geneesmiddel voor Alzheimer probeert te ontwikkelen. Dit middel wordt getest op chimpansees en zorgt er uiteindelijk voor dat ze enorm intelligent worden. Tegelijkertijd verspreiden deze apen ook een virus naar mensen en veroorzaken ze een pandemie die heel veel mensen het leven kost en andere mensen uiteindelijk weer primitief maakt.

De apen willen gewoon een plek voor zichzelf hebben, maar de overgebleven mensen voelen zich nogal bedreigd door deze intelligente wezens en gaan de strijd aan met de slimme apen.

De periode tussen deze prequel-trilogie en de oorspronkelijke films moet nog worden ingevuld door de aankomende film (die misschien ook weer een trilogie zal starten).

In de originele film crashen drie astronauten op een mysterieuze planeet waar slimme apen aan de macht zijn en in de films uit de jaren 70 die hierop volgden wordt er eerst nog een ruimteschip achter het oorspronkelijke schip aan gestuurd om de drie astronauten terug te vinden.

Wat er daarna gebeurt, willen we hier niet volledig voor je spoilen, maar het heeft te maken met tijdreizen en nogmaals de introductie van slimme apen in een wereld waar mensen aan de macht zijn.

De remake uit 2001 vertelt een enigszine vergelijkbaar verhaal als de originele film uit 1968, met veel van dezelfde thema’s, maar verandert veel kleine details en personages. Deze film is als enige ook duidelijk niet gelinkt aan de rest van de films, maar kan misschien wel leuk zijn om na de originele film te kijken als een alternatieve versie.

Voordat je begint aan een Planet of the Apes-marathon, is het natuurlijk handig om te weten waar je het beste kan beginnen en welke volgordes je allemaal kan aanhouden. chronologische Hieronder volgt daarom ons overzicht van alle Planet of the Apes-films in chronologische volgorde, maar daarnaast hebben we de films ook op volgorde van release gezet. 

Zo bekijk je alle Planet of the Apes-films in chronologische volgorde

In principe is het heel gemakkelijk om de Planet of the Apes-films in chronologische volgorde te zetten. Je hoeft alleen maar de laatste drie films voor de eerste film uit 1968 te zetten en de remake uit 2001 kan je óf gewoon overslaan óf na die originele film bekijken.

Technisch gezien weten we niet 100% zeker of de drie meest recente films deel uitmaken van de oorspronkelijke tijdlijn, maar er zitten wel een aantal referenties in die films naar de oudere films, dus we zouden je toch gewoon aanraden om ze wel te bekijken. Het zijn ook gewoon uitstekende films.

Het lijkt er ook wel op dat de moderne films langzamerhand willen laten zien hoe de wereld van de originele film is ontstaan, maar ze zouden ook naar een alternatieve toekomst kunnen leiden. Misschien komen we hier na de volgende trilogie achter.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Zo bekijk je alle Planet of the Apes-films op volgorde van release

Aangezien originele films en de nieuwere films (nog) niet echt direct aan elkaar gelinkt zijn, kan je de films natuurlijk ook gewoon op volgorde van release bekijken. Op die manier zie je ook goed hoe de technologie van deze films is verbeterd tussen 1968 en 2017.

Hieronder vind je dus alle Planet of the Apes-films op volgorde van release. Achter elke film zie je het jaartal staan waarin de film uitkwam.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Dit zijn de beste Planet of the Apes-films

De eerste film uit de Planet of the Apes-franchise is nog steeds enorm iconisch en is dan ook erg geliefd. De directe vervolgen waren echter niet allemaal even geliefd. Als je gewoon het liefste de beste films van deze filmreeks wil bekijken in plaats van alle Planet of the Apes-films in chronologische volgorde, dan kunnen de IMDB-scores van de films je een goede indicatie geven. Hieronder hebben we daarom de Planet of the Apes-films van goed tot minder goed gerangschikt aan de hand van die scores.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Aankomende Planet of the Apes-films

Later dit jaar (in mei) komt de volgende film uit de moderne Planet of the Apes-reeks er alweer aan. Deze film heet Kingdom of the Planet of the Apes en zal zich zo’n 300 jaar na het einde van War for the Planet of the Apes afspelen. Hieronder zie je ook een trailer voor die film. Het lijkt erop dat deze film ook weer een beetje richting het tijdperk van de originele films zal gaan.

Er zijn ook al plannen bekendgemaakt voor een volledig nieuwe trilogie waar Kingdom het eerste deel van zal zijn. Als deze film een succes is, zullen we waarschijnlijk dus nog minstens twee vervolgen krijgen.

Planet of the Apes-films op dvd en blu-ray

Als je liever de dvd’s of blu-rays wil kopen om de Planet of the Apes-films in chronologische volgorde te kijken, dan kan dat natuurlijk ook. Hieronder hebben we een aantal links gezet naar de films uit de serie die op bol.com te vinden zijn.

Alleen de nieuwste films zijn momenteel beschikbaar op 4K blu-ray en op blu-ray vind je naast die films ook alleen nog maar de originele film en de remake uit 2001. Helaas is Escape from the Planet of the Apes helemaal niet bij bol.com te krijgen momenteel, ook niet op dvd.

4K UHD Blu-ray

Blu-ray

DVD