Zo bekijk je alle DC-films in chronologische volgorde

Zo bekijk je alle DC-films in chronologische volgorde
Image: ⓒ DC

Klaar voor een DC-marathon? In dit artikel vind je een overzicht van alle DC-films in chronologische volgorde. We hebben het hier vooral over de DCEU-films (DC Extended Universe), maar we zetten ook wat oudere DC-films voor je op een rijtje.

In 2013 ging DC eindelijk Marvel achterna door te proberen om zijn eigen filmreeks te beginnen met films over verschillende superhelden die op een gegeven moment bij elkaar komen in een grote team-up. Dit was al eerder het plan met Green Lantern uit 2011, maar de DCEU kwam pas echt van de grond met de film Man Of Steel uit 2013.

Vijf jaar na het begin van de MCU ging dus eindelijk de DCEU van start. De filmreeks begon met een Superman-solofilm, maar Marvel had tegen die tijd al een grote (en succesvolle) team-up-film uitgebracht en DC moest een beetje inhalen, dus de tweede film werd meteen al een cross-over tussen Superman en Batman waarin veel van de superhelden die later een eigen film kregen ook te zien zijn.

De films zijn niet allemaal in chronologische volgorde uitgebracht, De Wonder Woman-films spelen zich bijvoorbeeld allebei in het verleden van de DCEU af (ruim voor Man of Steel) en er is ook een tweede versie van de Justice League-film, die niet helemaal op de juiste (chronologische) plaats staat en die we later ook nog verder zullen uitleggen.

We hebben daarom de films dus even in de juiste chronologische volgorde gezet, zodat de filmreeks misschien iets gemakkelijker te volgen is voor mensen die ze nu voor het eerst gaan kijken of voor mensen die de films nog een keer opnieuw willen kijken nu we richting het einde van de DCEU gaan (en het begin van de DCU).

Alle DCEU-films en een redelijk aantal andere DC-films staan inmiddels op HBO Max, dus er is daar genoeg om te streamen voor DC-fans. Tot kort mistte van alle DCEU-films alleen de film Birds of Prey nog op HBO Max, maar deze staat inmiddels eindelijk ook op HBO Max.

Bekijk ook vooral ons overzicht van alle DC-films op HBO Max om een volledig overzicht te krijgen van alles van DC Comics op HBO Max (inclusief de animatiefilms). Zoek je nog een andere filmreeks om te bingewatchen op HBO Max, dan kan je ook nog alle Harry Potter-films in chronologische volgorde bekijken.

HBO Max is beschikbaar vanaf 7.99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of vanaf 59.99 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren.

Heb je nog geen abonnement voor HBO Max? Bekijk dan vooral de beste HBO Max aanbiedingen of lees ons artikel over hoe je gratis naar HBO Max kijkt.

Het verhaal van de DC-films in chronologische volgorde

De DCEU-filmreeks begon dus in 2013 met Man of Steel, maar als je de DC-films in chronologische volgorde wil bekijken, dan moet je beginnen bij de Wonder Woman-films. Man of Steel speelde zich gewoon in de moderne tijd af (net als de meeste andere DCEU-films).

De Wonder Woman-films spelen zich (grotendeels) af in het verleden, namelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog en tijdens de jaren 80. In de eerste film zit Diana Prince (Wonder Woman) achter Ares (de god van de oorlog) aan en in de tweede film moet ze een slechterik tegenhouden die de kracht heeft om wensen te vervullen, waaronder Diana’s eigen wens.

In Man of Steel zien we hoe Superman op Aarde is beland en hoe Metropolis wordt aangevallen door General Zod en andere overgeblevene Kryptonians die Superman op Aarde hebben gevonden.

Batman ziet de vernietiging van Metropolis in levende lijve gebeuren en besluit dat Superman een groot gevaar is en dat hij voorbereidt moet zijn op een gevecht met deze alien. De grote slechterik van deze film, Lex Luthor, speelt Batman en Superman tegen elkaar uit en probeert in de tussentijd zelf een wapen te creëren om Superman mee te kunnen doden.

De belangrijke overheidsfiguur, Amanda Waller, ziet mensen met superkrachten als een bedreiging en zij stelt daarom een team van opgesloten superschurken samen, genaamd de Suicide Squad om te kunnen gebruiken in noodgevallen (wanneer de helden niet beschikbaar zijn of ergens niet vanaf mogen weten). Ze chanteert de gevangenen om voor haar te vechten met een vermindering van hun straf, maar ze laat ook explosieven implanteren in hun hoofden.

Op een gegeven moment komt er een buitenaardse vijand genaamd Steppenwolf naar Aarde, in opdracht van zijn leider Darkseid, om de ‘Mother Boxes’ te verzamelen en de Aarde voor te bereiden op de komst van Darkseid. De Justice League moet samenkomen om hem tegen te houden.

Er zijn gek genoeg twee versies van Justice League. De regisseur van Man of Steel en Batman v Superman: Dawn of Justice, Zack Snyder, was in de eerste instantie de regisseur voor de Justice League-film die in 2017 uitkwam, maar vanwege een tragische gebeurtenis in zijn persoonlijke leven moest hij afstand nemen van de film en heeft de Avengers-regisseur Joss Whedon de film afgemaakt door onder andere nieuwe scènes op te nemen.

Joss Whedon’s Justice League was uiteindelijk geen groot succes en na jarenlange verzoeken (en online acties) van fans, mocht Zack Snyder uiteindelijk zijn visie tot leven brengen door zijn filmmateriaal opnieuw te bewerken en nieuwe scènes op te nemen om zijn ‘director’s cut’ af te maken. Deze kwam vier jaar na de eerste versie van Justice League uit.

Na Justice League ging Aquaman op zoek naar zijn moeder (die uit Atlantis komt) en komt hij tegenover zijn halfbroer te staan, terwijl aan de andere kant van de DCEU de 14-jarige Billy Batson superkrachten krijgt van een tovenaar die hij in een grot vindt. Als hij de naam ‘Shazam’ zegt, dan veranderd hij in de gelijknamige superheld met een volwassen lichaam, maar er is ook een oud Shazam-kandidaat die hem zijn krachten wil afnemen.

In Birds of Prey volgen we Harley Quinn na haar breuk met de Joker. Ze raakt betrokken bij een conflict met de maffiabaas Roman Sionis (Black Mask) en moet samenwerken met een aantal andere bekende DC-vrouwen om hem tegen te houden, terwijl hij achter een jong meisje aanzit die iets van hem heeft gestolen.

In The Suicide Squad is er weer een nieuw Suicide Squad-team samengesteld (met wat oude bekenden uit de eerste film zoals Harley Quinn en Rick Flag). Ze worden naar het eiland Corto Maltese gestuurd om een geheim wapen op te blazen, voordat het nieuwe regime van het eiland het wapen kan gebruiken.

In 2600 v. Chr. krijgt Black Adam voor het eerst zijn krachten. Hij was een slaaf, die op zijn sterfbed de krachten van verschillende Egyptische goden krijgt om zijn volk te redden van de verschrikkelijke koning. Black Adam wordt uiteindelijk opgesloten, maar ontwaakt weer in de moderne tijd en er wordt een team van superhelden op hem afgestuurd om hem in bedwang te houden. Maar Black Adam lijkt niet het echte gevaar te zijn.

In de tweede Shazam-film werkt Billy Batson samen met zijn familie om zijn stad (en de wereld) te redden van de dochters van Atlas, die een krachtig magisch artefact hebben gevonden en daarmee de Aarde willen veranderen in een nieuwe wereld voor de goden.

Hieronder zetten we dus als eerste alle DC-films in chronologische volgorde voor je op een rijtje, maar we zullen de films ook op volgorde van release neerzetten voor als je ze liever in die volgorde kijkt. Ook zetten we de overige (live-action) DC-films in chronologische volgorde, die misschien nog van belang kunnen zijn voor DC’s multiverse.

Zo bekijk je alle DC-films in chronologische volgorde

De DCEU-films zijn dus in de eerste instantie niet allemaal in chronologische volgorde uitgekomen, maar het kan wel leuk zijn om ze juist in deze volgorde te bekijken, zeker als je ze al een keer eerder hebt gezien. Zo kan je bijvoorbeeld (als je het kan doorstaan) ook de twee versies van Justice League direct met elkaar vergelijken.

Zack Snyder’s Justice League is dus eigenlijk een alternatieve versie van Justice League (2017). De meeste fans vinden Zack Snyder’s versie een verbetering, dus je kan ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen die versie te kijken, maar het is ook best interessant om ze allebei te kijken om de verschillen te zien.

Er is momenteel ook één serie die deel uitmaakt van de DCEU, namelijk de serie Peacemaker. Deze serie volgt de gelijknamige antiheld/schurk die we ook in The Suicide Squad zagen. Deze serie speelt zich dan ook net na die film af.

Hieronder zijn dus alle DC-films in chronologische volgorde te vinden. Achter de film staat het jaar waarin ze zich afspelen (of de geschatte periode in verhouding tot de andere films).

Klik hieronder op de film of serie om meteen via HBO Max te gaan streamen:

 • Wonder Woman (begint in het heden (2017), maar speelt zich grotendeels af in 1918)
 • Wonder Woman 1984 (1984 natuurlijk)
 • Man of Steel (begint met Superman als baby, maar speelt zich grotendeels af in 2013)
 • Batman v Superman: Dawn of Justice (18 maanden na het einde van Man of Steel)
 • Suicide Squad (na het einde van Batman v Superman)
 • Justice League (2017: 2 jaar na het einde van Batman v Superman)
 • Zack Snyder’s Justice League (2017: 2 jaar na het einde van Batman v Superman)
 • Aquaman (begint in 1985, maar speelt zich grotendeels in 2018 af: 1 jaar na het einde van Justice League)
 • Shazam! (begint in 1974, maar speelt zich in het heden af, in ieder geval iets na Aquaman)
 • Birds of Prey (2020: 4 jaar na het einde van Suicide Squad)
 • The Suicide Squad (waarschijnlijk 2021: na het einde van Birds of Prey)
 • Peacemaker (Serie) (2021/2022: vrij snel na The Suicide Squad)
 • Black Adam (begint in 2600 v. Chr., maar speelt zich grotendeels in het heden af, waarschijnlijk 2022, maar in ieder geval na Justice League)
 • Shazam! Fury of the Gods (2 jaar na de eerste Shazam!, maar in ieder geval na Peacemaker en Black Adam, dus het jaartal klopt niet helemaal als Shazam! zich in 2019 afspeelt).

Zo bekijk je alle DC-films op volgorde van release

Als je de films liever bekijkt in de volgorde waarin ze uitgebracht werden, dan is dit de lijst voor jou. Dit is de volgorde waar DC/Warner Bros. zelf voor heeft gekozen en deze volgorde is dan ook zeker aan te bevelen als je de films voor het eerst kijkt.

Hieronder vind je dus ons overzicht van alle DC-films op volgorde van release. Het gaat hier wel nog om de DCEU-films, de overige DC-films bespreken we hierna. Achter elke film staat het jaartal van de release van de film.

Klik hieronder op de film of serie om meteen via HBO Max te gaan streamen:

Ze bekijk je de overige DC-films in chronologische volgorde

Er zijn voor en tijdens het bestaan van de DCEU ook meerdere (live-action) DC-films uitgekomen die we hier nog even willen belichten en voor je op volgorde willen zetten.

We hebben in de trailers voor de aankomende film The Flash al gezien dat Michael Keaton terugkomt als zijn versie van Batman/Bruce Wayne uit Batman (1989). Het is dus duidelijk dat The Flash iets met de multiverse gaat doen. Wie weet zien we dus nog wel andere bekende gezichten uit andere DC-films verschijnen.

Hieronder vind je dus niet alle DC-films, maar vooral de bekendste DC-films buiten de DCEU en degenen waar eventueel naar zou kunnen worden verwezen in de DC’s multiverse.

We hebben de films in verschillende categorieën gezet. Er zijn namelijk meerdere filmreeksen voor specifieke DC-personages, maar ook losstaande films.

Hieronder vind je dus de overige DC-films in chronologische volgorde (en de losstaande films op volgorde van release).

Klik hieronder op de film om meteen via HBO Max te gaan streamen:

Superman

Superman Returns uit 2006 staat tussen Superman II en III uit de jaren 80, omdat deze film een soort hommage is aan de eerste twee Superman-films en dat verhaal wil voortzetten. Deze film negeert de gebeurtenissen uit Superman III, IV en Supergirl.

Supergirl was een spin-off die officieel dus tussen Superman III en IV plaatsvindt. Supergirl is helaas momenteel niet op een streamingdienst (“gratis”) te kijken, maar hij is wel online te huren.

Batman

The Dark Knight

Overig

Batman (1966) en Watchmen (2009) zijn helaas net als Supergirl ook niet te streamen op de bekende streamingdiensten, maar ook deze films zijn online wel te huren.

Dit zijn de beste DC-films

Wil je weten wat uit alle bovenstaande DC-films nou echt de beste films zijn? Dan hebben we hieronder voor je een rangschikking (van goed tot minder goed) van alle films die we hebben genoemd (en de serie Peacemaker) aan de hand van hun IMDB-scores.

De films die tot de DCEU behoren zijn schuingedrukt, zodat je ook iets gemakkelijker kan zien welke films uit die reeks het beste zijn.

Klik hieronder op de film of serie om meteen via HBO Max te gaan streamen:

DC-films op dvd en blu-ray

Mocht je de films liever zelf willen bezitten, dan hebben we hieronder ook wat links naar bol.com voor je neergezet waar je de films op dvd en/of blu-ray kan vinden. Er staan een aantal box sets bij, maar ook losstaande films. Hier kan je overigens ook de films die momenteel niet te streamen zijn terugvinden.

We hebben de dvd’s en blu-rays ook even in de categorieën gezet die we hierboven hebben gebruikt (DCEU, Superman, Batman, The Dark Knight en Overig).

DCEU

De onderstaande boxset bevat Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice (Ultimate Edition), Suicide Squad (Extended Cut), Wonder Woman, Justice League, Aquaman en Shazam!:

Hieronder vind je de overige losse films:

Superman

Batman

The Dark Knight

Overig