De 10 beste actiefilms op Disney Plus

Die Hard op Disney Plus
Image: Ⓒ 20th Century Fox (20th Century Studios).

Disney Plus staat nou niet echt bekend om actiefilms, maar toch kan je hier en daar wel wat verborgen parels vinden en toch ook op deze streamingdienst van de nodige explosies en gevechten genieten als je even klaar bent met de kindvriendelijke animatiefilms.

Disney focust zich eigenlijk altijd al vooral op familievriendelijke (animatie)films en dat is dus ook grotendeels wat je op Disney Plus terugvindt (naast de Marvel– en Star Wars-films, maar die zijn vaak ook nog redelijk familievriendelijk). Toch zijn er, zeker sinds de overname van 20th Century Fox, ook veel films te vinden die niet echt voor kinderen zijn. Het aanbod is nog steeds redelijk beperkt, dus de lijst hieronder staat niet vol met de meest typische actiefilms, maar voor Disney Plus vinden wij dit wel een mooie selectie.

Als je alle actiefilms op Disney Plus al een keer hebt bekeken of als je simpelweg nog meer goede films op de streamingdienst zoekt, dan kan je ook nog eens kijken naar onze lijsten met de 10 beste Marvel-films, de 10 beste documentaires en 10 hidden gems. Heb je meer interesse in specifieke filmreeksen, zie dan ook onze chronologische volgordes van de AlienX-Men-, Indiana Jones– en Pirates of the Caribbean-films.

Disney Plus kost 9,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 99,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

Wat zijn de beste actiefilms op Disney Plus volgens ons?

Er mogen dan gelukkig wel meer soorten films op Disney Plus staan dan alleen Marvel- Star Wars- en (geanimeerde) kinderfilms op, maar helaas wordt het actiegenre nog steeds niet heel erg goed vertegenwoordigd op de streamingdienst. Het samenstellen van deze top 10 was dan ook niet heel gemakkelijk. Uiteindelijk vinden we dat toch nog een best mooie lijst hebben kunnen samenstellen, ook al zijn deze films misschien niet voor iedereen.

We hebben overigens ook een aantal Marvel-films toegevoegd aan de lijst bij gebrek aan andere goede actiefilms, maar dit zijn dan ook de meer actie-georiënteerde Marvel-films en niet per se typische superheldenfilms.

1. Die Hard (1988)

Toen we zagen dat Die Hard op Disney Plus stond, moesten we deze wel op nummer één zetten. Dit is een van de meest iconische actiefilms en dat is niet voor niets het geval. Bruce Willis is geweldig als een politieagent die het moet opnemen tegen een groep terroristen, met de fantastische Alan Rickman als hun leider.

In Die Hard volgen we rechercheur John McClane uit New York die tijdens kerstmis naar Los Angeles is gereisd om de feestdagen met zijn vrouw door te brengen die daar werkt. Ze zijn enigszins van elkaar vervreemd en daarom wil John de moeite nemen om haar te bezoeken op haar werk. Het kantoorgebouw wordt echter overgenomen door de Duitse terrorist Hans Gruber en zijn zwaarbewapende handlangers. De meeste aanwezigen worden gegijzeld, maar John wordt niet gepakt en moet de terroristen weten te stoppen.

Kijk Die Hard hier op Disney Plus

2. Aliens (1986)

De eerste Alien-film is meer een science-fiction/horrorfilm, maar de tweede film is (naast het science-fiction verhaal) echt een keiharde actiefilm. Deze film is dan ook niet geregisseerd door James Cameron (ook wel bekend van de eerste twee Terminator-films). Er wordt al jaren gediscussieerd over welke van de eerste twee Alien-films nou het beste is en hoewel ik persoonlijk de eerste nog wel het beste vind, is Aliens nog steeds een geweldige actiefilm.

In Aliens volgens we (nogmaals) Ellen Ripley, de enige overlevende van het ruimteschip de Nostromo dat werd aangevallen door een alien. Deze film speelt zich tientallen jaren na de eerste film af en nadat de communicatie met een kolonie op de maan, waar Ripley en haar crew in de eerste film de aliens aantroffen, ineens stopt, besluit Ripley samen met een groep ‘Colonial Marines’ terug naar de maan te gaan om te onderzoeken wat er aan de hand is.

Kijk Aliens hier op Disney Plus

3. Terminator: Dark Fate (2019)

Terminator: Dark Fate is misschien niet de allerbeste Terminator-film, dat blijft toch wel Terminator 2: Judgment Day, maar dit is misschien toch de beste “moderne” Terminator sinds de eerste twee en hij zit ook vol met vette actiescènes, waarvan sommige ook duidelijk geïnspireerd zijn door de originele films.

In Terminator: Dark Fate wordt er 25 jaar na de gebeurtenissen uit Terminator 2 weer een nieuwe geavanceerde Terminator (het Rev-9-model) terug in de tijd gestuurd naar 2020 om Dani Ramos te vermoorden. Zij heeft dus blijkbaar een belangrijke rol te spelen in de toekomst. Het Verzet stuurt tegelijkertijd ook Grace (een mens met technologische verbeteringen) naar 2020 om Dani te verdedigen. Er verschijnen echter ook een aantal oude bekenden op hun pad.

Kijk Terminator: Dark Fate hier op Disney Plus

4. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings is de 25e film uit de MCU, maar het is niet zomaar de zoveelste Marvel-film. Dit is een van de beste recente Marvel-films en hij zit vol met geweldige ‘martial arts’-gevechtsscènes die gedeeltelijk gebaseerd zijn op Jackie Chan-films en gedeeltelijk op de meer stilistische gevechten uit films zoals Crouching Tiger, Hidden Dragon.

In Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings wordt de hoofdpersoon Shang-Chi weer met zijn verleden geconfronteerd wanneer zijn vader Wenwu, de leider van de terroristische organisatie de ‘Ten Rings’, zijn handlangers achter Shang-Chi en zijn zus Xialing aan stuurt om met hun hulp toegang te krijgen tot een mythisch dorp.

Kijk Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings hier op Disney Plus

5. Predators (2010)

De eerste Predator-film is waarschijnlijk de meest iconische uit de serie en de recente toevoeging Prey is ook echt geweldig, maar Predators uit 2010 is toch wel een beetje een ondergewaardeerde film. Hij zet het concept van de eerste film op zijn kop en voegt meer dan genoeg mooie actiescènes toe.

In Predators volgen we een groep ervaren moordenaars die allemaal zijn gekidnapt en samen op een planeet zijn beland die dient als jachtgebied voor de moordlustige aliens die ook wel bekendstaan als Predators. Er zijn twee groepen Predators op de planeet die ook tegen elkaar strijden en de mensen moeten dus beide groepen Predators zien te overleven om een manier te vinden om te ontsnappen.

Kijk Predators hier op Disney Plus

6. Speed (1994)

Speed is een zenuwslopende actiethriller met geweldig acteerwerk van Keanu Reeves, Sandra Bullock en Dennis Hopper. Je zit de hele film op het puntje van je stoel en Keanu Reeves is echt een ware actieheld in deze film. Dennis Hopper speelt ook een zeer goede slechterik.

In Speed wordt een stadsbus door een terrorist voorzien van een hele hoop explosieven die worden geactiveerd als de bus 80 km/u haalt en zullen afgaan als hij vervolgens onder die snelheid komt. De Jonge politieagent Jack Traven moet de explosie van de bus zien te voorkomen door met hulp van de onschuldige busreiziger Annie, die het stuur heeft overgenomen nadat de buschauffeur gewond raakte, de snelheid te behouden totdat ze een oplossing kunnen bedenken.

Kijk Speed hier op Disney Plus

7. The Wolverine (2013)

Logan is dan misschien wel de beste Wolverine-film uit de hele X-Men-filmreeks, maar regisseur James Mangold maakte daarvoor ook al de film The Wolverine en in deze film moet Logan het in Japan opnemen tegen allerlei samoerai en ninja’s en dat zorgt voor veel spannende gevechten en goede actiescènes.

In The Wolverine reist Wolverine naar Japan op verzoek van een oude bekende die hij ooit gered heeft en die nu op sterven ligt. Hij wil Logan van zijn oneindige lijden verlossen door zijn helende krachten af te nemen. Dat lijkt te lukken, maar vervolgens moet Logan het zonder zijn krachten opnemen tegen een groep dodelijke samoerai, terwijl hij mentaal ook nog gekweld wordt door de dood van Jean Grey in X-Men: The Last Stand.

Kijk The Wolverine hier op Disney Plus

8. Face/Off (1997)

Face/Off is de eerste grote Hollywoodfilm waarin regisseur John Woo echt volledig zijn gang kon gaan en dat merk je ook echt aan de enorm stilistische actiescènes met over-de-top geweld, maar naast de interessante actie zijn ook Nicholas Cage en John Travolta heel goed in hun rollen waarbij ze elkaar moeten spelen.

In Face/Off moet FBI-agent Sean Archer een terroristische aanval met een bom zien te stoppen door zich voor te doen als de crimineel die zijn zoon heeft vermoord en vervolgens in een coma is belandt. Archer maakt gebruik van plastische chirurgie om te veranderen in de moordenaar Castor Troy, maar Troy wordt tussendoor wakker en is uit op wraak.

Kijk Face/Off hier op Disney Plus

9. Kingsman: The Secret Service (2014)

Kingsman: The Secret Service is net als alle superheldenfilms gebaseerd op een stripboek. De film heeft echter meer weg van James Bond dan van de typische Marvel-film. Toch is hij ook veel grappiger, bloederiger en grover dan James Bond en zit hij vol met hele vette slow-motion gevechtsscènes.

In Kingsman: The Secret Service volgen we Gary “Eggsy” Unwin die door Harry Tart wordt gerekruteerd voor een geheime spionnenorganisatie genaamd Kingsman. Eggsy moet de Kingsman helpen om de rijke megalomaan Richmond Valentine tegen te houden, die van plan is om klimaatverandering tegen te werken door het merendeel van de mensheid uit te roeien.

Kijk Kingsman: The Secret Service hier op Disney Plus

10. Deadpool 2 (2018)

Deadpool 2 is voornamelijk ook weer een superheldenfilm, maar met een voormalig stuntman en stunt-coördinator als regisseur kan je zeker ook goede actiescènes verwachten. Aangezien Deadpool een vrij grof personage is, is dit zeker geen film voor kinderen en dat merk je ook aan de bloederige gevechten.

In Deadpool 2 moet Wade Wilson (Deadpool) een team samenstellen om een jonge rebelse mutant genaamd Russell te beschermen van de tijdreizende soldaat genaamd Cable die de jongen wil vermoorden vanwege iets dat hij zogenaamd in de toekomst zal veroorzaken. Deadpool laat meerdere mensen met allerlei vreemde krachten solliciteren voor het nieuwe team, de X-Force, maar helaas is Cable niet de enige die achter Russell aanzit en moet Deadpool met zijn team met meerdere gevaarlijke vijanden het gevecht aangaan om Russell te redden.

Kijk Deadpool 2 hier op Disney Plus

Wat zijn de 10 beste actiefilms op Disney Plus volgens IMDB?

De lijst met de 10 beste actiefilms op Disney Plus die je hierboven ziet, is natuurlijk gebaseerd op onze meningen, maar niet iedereen zal het hier natuurlijk mee eens zijn, dus daarom hebben we ook nog even de top 10 actiefilms op Disney Plus verzameld aan de hand van hun IMDB-scores.

Op IMDB worden heel veel superheldenfilms (Marvel-films) als actie gemarkeerd, terwijl we nou niet zouden zeggen dat dit altijd juist is. Ook zie je hieronder veel films die meer tot het actie-avontuur genre behoren, maar die IMDB ook los als actiefilms bestempelt. Het zijn ongetwijfeld goede films, maar onze top 10 ziet er dus voor een goede reden anders uit.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Disney Plus kost 9,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 99,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.