De 10 beste dramafilms op Disney Plus

Le Mans '66 op Disney Plus
Image: Ⓒ 20th Century Fox (20th Century Studios).

Als je op zoek bent naar een goede dramafilm, is je eerste gedacht misschien niet om Disney Plus op te starten, maar toch is er naast alle Marvel-, Star Wars-en animatiefilms ook een goede selectie aan serieuzere films te vinden.

Disney Plus is als streamingdienst nog steeds wel het meest geschikt voor liefhebbers van MarvelStar Wars en de typische Disney-(animatie)films, maar als je goed zoekt, kan je inmiddels toch ook best veel andere soorten films vinden, waaronder een aantal goede dramafilms uit de afgelopen 25 jaar.

Ben je ook nog geïnteresseerd in onze andere top 10’s van de verschillende soorten films (en filmgenres) op Disney Plus? Bekijk dan vooral ook onze lijsten van de 10 beste Marvel-films, de 10 beste actiefilms, de 10 beste science-fiction films, de 10 beste documentaires en 10 hidden gems op Disney Plus.

Ben je op zoek naar een specifieke filmreeks? Zie dan onze chronologische volgordes van onder andere de AlienX-Men-, Indiana Jones– en Pirates of the Caribbean-films.

Disney Plus kost 9,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 99,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.

Wat zijn de beste dramafilms op Disney Plus volgens ons?

Disney Plus staat dan misschien niet vol met dramafilms, maar er waren gelukkig toch nog wel meer dan genoeg goede films om uit te kiezen voor onze selectie van de top 10 beste dramafilms. Deze uiteindelijke selectie bestaat uit allemaal films die we echt goed vinden.

De lijst is ook redelijk gevarieerd. Er staan compleet fictionele films op, maar ook films die gebaseerd zijn op echte verhalen. Sommige films zijn vrij somber en andere juist weer erg hoopvol. Misschien vind je hier dan ook een van je nieuwe favoriete dramafilms of in ieder geval gewoon een paar goede films die je ook weer aan anderen kan aanbevelen.

1. Le Mans ’66 (2019)

Bij deze film van regisseur James Mangold, die in andere regio’s is uitgebracht onder de naam Ford v Ferrari, zit je vaak op het puntje van je stoel tijdens de races en testritten die op een prachtige wijze verfilmd zijn. Het verhaal rondom de chauffeur Ken Miles die zichzelf en zijn auto tot het uiterste drijft, terwijl de bazen bij Ford van hem af proberen te komen, is ook heel erg interessant.

In Le Mans ’66 worden de auto-ontwerper Carroll Shelby en “professionele” chauffeur Ken Miles ingehuurd door Henry Ford II om een Ford-raceauto te bouwen die Ferrari moet kunnen verslaan in de 24 uur van Le Mans in 1966. Miles is echter niet de makkelijkste om mee te werken en hij neemt graag risico’s.

Kijk Le Mans ’66 hier op Disney Plus

2. Fight Club (1999)

Deze iconische dramafilm van David Fincher kan natuurlijk ook niet ontbreken op deze lijst. Het is een echte cult-klassieker, maar verder willen (en mogen) we hier eigenlijk niets over verklappen.

“The first rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club.”

Kijk Fight Club hier op Disney Plus

3. Hidden Figures (2016)

Hidden Figures is biografische dramafilm, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, over drie Afrikaans-Amerikaanse vrouwelijke wiskundigen die tijdens de ruimtewedloop voor NASA werkten. Je kan bij Hidden Figures goed acteerwerk en een confronterend, maar hoopvol verhaal verwachten.

In Hidden Figures volgen we Katherine Johnson, Mary Jackson en Dorothy Vaughan. Dit zijn drie Afrikaans-Amerikaanse vrouwen die zich bezig houden met wiskundige berekeningen voor NASA in de aanloop naar de eerste Amerikaanse bemande ruimtevlucht (in een baan om de aarde). Ze worden onderschat en gediscrimineerd op basis van hun geslacht en huidskleur, maar blijken toch onmisbaar te zijn voor de Space Task Group.

Kijk Hidden Figures hier op Disney Plus

4. 127 Hours (2010)

Deze film van regisseur Danny Boyle is ook gebaseerd op een (verschrikkelijk) waargebeurd verhaal. Dit is misschien wel James Franco’s beste acteerwerk. De mentale en fysieke ervaring die de hoofdpersoon beleeft, is echt zenuwslopend.

In 127 Hours volgen we bergbeklimmer Aron Ralston, terwijl hij gaat hiken in het Canyonlands National Park in Utah, zonder dit aan iemand te vertellen. Op een gegeven moment tijdens het klimmen breekt er een stuk rots af waar hij zich aan vasthield en komt hij met zijn arm vast te zitten tussen een afgebroken stuk rots en een muur. Hij zit 127 uur lang vast en moet zien te overleven en zijn arm los te krijgen.

Kijk 127 Hours hier op Disney Plus

5. The Shape of Water (2017)

The Shape of Water is een beetje een vreemde romantische dramafilm, maar ook erg mooi. De combinatie van vreemd en mooi zien we wel vaker terug in het werk van regisseur Guillermo del Toro en hij staat dan ook bekend om de rare wezens die in zijn films verschijnen.

In The Shape of Water volgen we een vrouw genaamd Elisa die niet kan praten. Het verhaal speelt zich af in 1962 ten tijde van de Koude Oorlog. Elisa werkt in een geheim laboratorium van de overheid, waar een mysterieus wezen gevangen wordt gehouden. Ze ontwikkelt een unieke relatie met het wezen en besluit (met wat hulp) te proberen om hem uit het lab te krijgen.

Kijk The Shape of Water hier op Disney Plus

6. The Last Duel (2021)

The Last Duel is een historische dramafilm van regisseur Ridley Scott. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het laatste (gedoogde) gevecht tot de dood in het middeleeuwse Frankrijk. De film zit vol goed acteerwerk van bekende acteurs zoals Jodie Comer, Matt Damon, Adam Driver en Ben Affleck. De film bestaat eigenlijk uit drie delen en elk deel volgt het perspectief van één van de drie hoofdpersonages.

In The Last Duel volgen we de ridder Jean de Carrouges die zijn voormalige vriend en schildknaap, Jacques Le Gris, uitdaagt voor een gevecht tot de dood, nadat Jean’s vrouw, Marguerite, Jacques beschuldigt van verkrachting. Jacques zegt niet schuldig te zijn, maar accepteert wel de uitdaging van Jean voor het gevecht tot de dood. Marguerite wordt door velen als leugenaar gezien en als Jean het gevecht verliest, wordt zij levend verbrand, dus er staat enorm veel op het spel.

Kijk The Last Duel hier op Disney Plus

7. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri mixt drama op een hele succesvolle manier met comedy. Het verhaal is eigenlijk heel tragisch, maar de personages hebben toch nog erg veel humor, al is het wel grotendeels zwarte humor. Het acteerwerk van Frances McDormand, Woody Harrelson en Sam Rockwell is echt fantastisch, maar de film heeft dan ook niets de Oscars voor Best Acress en Best Supporting Actor gewonnen.

In Three Billboards (…) huurt de hoofdpersoon, Mildred Hayes, drie billboards aan de kant van de weg om daarmee de politie onder druk te zetten, die de verkrachting en moord van haar dochter na zeven maanden nog steeds niet hebben opgelost. Dit zorgt voor veel ophef in hun kleine dorpje. Vrijwel iedereen spoort Mildred aan om de billboards weg te halen, maar ze houdt voet bij stuk en daardoor loopt het nogal uit de hand.

Kijk Three Billboards Outside Ebbing, Missouri hier op Disney Plus

8. The Revenant (2015)

The Revenant is een dramafilm van regisseur Alejandro G. Iñárritu waarvoor Leonardo DiCaprio eindelijk zijn eerste Oscar (voor Best Actor) won. Het verhaal is losjes gebaseerd op de ervaringen van de pionier Hugh Glass uit 1823. Niet alleen het acteerwerk van DiCaprio en de rest van de cast is mooi om naar te kijken, maar ook de camerabeelden (die zijn opgenomen met natuurlijk licht in prachtige natuurlijke omgevingen) zien er fantastisch uit.

In The Revenant volgen we de pionier en jager Hugh Glass die samen met zijn team op jacht is om vachten te verzamelen voor de handel. Tijdens zijn jacht wordt hij aangevallen door een vrouwelijke grizzlybeer die haar jongen probeert te beschermen. Een van zijn teamgenoten, John Fitzgerald, overtuigd de rest van het team dat de Arikara (een inheemse stam) hen zal vinden als ze op deze locatie blijven, dus besluiten ze Glass aan zijn lot over te laten. Glass is echter nog niet dood en is uit op wraak.

Kijk The Revenant hier op Disney Plus

9. Walk the Line (2005)

Walk the Line is de tweede James Mangold-film op deze lijst. Toch is dit wel een heel ander soort dramafilm dan Le Mans ’66. Deze film gaat over de muzieklegende Johnny Cash. Cash wordt gespeeld door Joaquin Phoenix, die ook zelf de liedjes van Johnny Cash heeft ingezongen voor deze film. We zien in deze film de hoogte- en dieptepunten van de legendarische zanger voorbij komen.

In Walk the Line volgen we Johnny Cash vanaf zijn jeugd op een katoenplantage tot zijn reis naar beroemdheid binnen de wereld van countrymuziek. We zien echter ook dingen zoals zijn alcohol- en drugsverslaving en zijn huwelijksproblemen als gevolg van al zijn succes en zijn pijnlijke verleden.

Kijk Walk the Line hier op Disney Plus

10. Birdman (2014)

Ook Alejandro G. Iñárritu heeft een tweede film op deze lijst staan en dat is Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance). Net als Three Billboards (…) is dit ook een beetje een mix van comedy en drama. De film zit vol met bekende acteurs en won de vier Oscars (Best Picture, Best Director, Best Original Screenplay en Best Cinematography). De film is ook op zo’n manier gefilmd dat het lijkt alsof het één lange take was (zonder cuts tussendoor).

In Birdman volgen we de Hollywood-acteur Riggan Thomson die beroemd werd door zijn rol als de superheld ‘Birdman’. Jaren later is Riggan niet meer zo succesvol en probeert hij met veel moeite een toneelstuk op te voeren op Broadway. Hij wordt vaak gekweld en bespot door de stem van zijn vroegere zelf (als Birdman) in zijn hoofd. Dit toneelstuk is voor Riggan een kans om te laten zien wat hij in huis heeft als schrijver, regisseur en acteur. Hij hoopt dan ook dat hij nog eens opnieuw in de schijnwerpers kan staan.

Kijk Birdman hier op Disney Plus

Wat zijn de 10 beste dramafilms op Disney Plus volgens IMDB?

Onze top 10 beste dramafilms op Disney Plus is natuurlijk volledig subjectief en niet iedereen zal dezelfde smaak hebben, dus daarom hebben we ook een top 10 van de beste dramafilms op Disney Plus onder elkaar gezet bestaande uit de dramafilms op Disney Plus met de hoogste IMDB-scores.

Deze dramafilms hebben van IMDB-gebruikers hele goede beoordelingen gekregen en zoals je ziet is er ook een klein beetje overlap met onze lijst. Wij hebben er echter voor gekozen om geen animatiefilms en bijvoorbeeld ook geen superheldenfilms onder deze categorie van dramafilms te plaatsen. Die films passen volgens ons meer in hun eigen genre, ook al is drama soms wel een (belangrijk) subgenre. Toch zijn ook de films op deze lijst zeker het kijken waard.

Klik hieronder op de film om meteen via Disney Plus te gaan streamen:

Disney Plus kost 9,99 euro per maand (op ieder moment opzegbaar) of 99,90 euro per jaar. Klik hier om je direct te abonneren of klik hiervoor op boven- of onderstaande Disney-banners.